A csiperkének rengeteg jótékony hatása van, többek között nagyon alacsony a kalória- és szénhidráttartalma, így könnyen tolerálható a cukorbetegek számára, de magas rosttartalma szintén szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében.
Éppen ezen tulajdonságainak köszönhetően van pozitív hatással a vércukorszintre a csiperkegomba fogyasztása
– derül ki a Magyar Mezőgazdaság cikkéből a healthnews.com nyomán.
Egy kutatásban résztvevők napi 100 gramm csiperkét ettek 16 héten keresztül. Közben a kutatók vizsgálták a szérum diabéteszes kockázati tényezőket, gyulladásos markereket és oxidatív stresszmarkereket. Mint kiderült a gombafogyasztásnak köszönhetően megnövekedtek az antioxidánsmarkerek, például az ORAC-pontszám, valamint a gyulladáscsökkentő hormon, az adiponektin és számos oxidatív stresszmarker a vérben. Ezek hozzájárulnak a cukorszint szabályozásához.
A csiperkegomba egyébként nemcsak a cukorbetegeken segíthet, hiszen alacsony zsírtartalmának köszönhetően egy magas koleszterinszintű betegnek is jó választás. Ezen kívül antikoleszterinémiás hatása is lehet, ami hozzájárulhat a vér rossz koleszterinszintjének csökkentéséhez.
Még több hasznos tanács, ha cukorbetegséggel küzdesz: