Első ránézésre a csillagánizs inkább tűnik karácsonyi díszítőelemnek, mintsem fűszernek vagy gyógynövénynek. A kínai gyógyászatban azonban több ezer éve használják már ezt a különleges növényt jótékony hatásai miatt. Csillagánizzsal bármilyen forró italt feldobhatunk, és egyszerre élvezhetjük a fűszernövény egzotikus zamatát és egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait.
A csillagánizst semmiképp se hagyd ki a forralt borból
Jó a vírusok ellen
A csillagánizs úgynevezett sikiminsavat tartalmaz, ami egy erős vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező vegyület. Ez az egyik hatóanyaga a népszerű influenza elleni gyógyszernek, a Tamiflunak is. Emellett a csillagánizs illóolaja más vírusfertőzések ellen is hatásos lehet, többek között az 1-es típusú herpesz kezelésére is alkalmazzák.
Kiváló baktériumölő
Egy 2010-es laboratóriumi vizsgálat során kiderült, hogy a csillagánizs hatékonyan veszi fel a harcot számos baktériumfaj ellen. A benne található bioaktív vegyületek hatásosnak bizonyultak többek között húgyuti fertőzések kezelésében, de több, mint 50, gyógyszerre nem reagáló baktériumtörzzsel szemben is alkalmazható a fűszernövény.
Támogatja a szív egészségét
Ha a vérben magas a zsírszint, az artériák falán zsíros anyagból álló plakkok alakulnak ki, amelyek korlátozzák a véráramlást. Ezek a plakkok befolyásolják a szervezet vérpumpáló képességét, és növelik a vérnyomást. Egy 2015-ös kutatás kimutatta, hogy a csillagánizs gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek megelőzni a plakkok lerakódását és az érelmeszesedést.
Segít a vércukorszint szabályozásában
A nem megfelelő táplálkozás a vércukorszint folyamatos ingadozásához vezethet, ami rossz közérzetet, fáradékonyságot okozhat, hosszú távon pedig akár cukorbetegség is kialakulhat miatta. A csillagánizsban is megtalálható polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyek segítenek a vérnyomás szabályozásában, az erek egészségének megőrzésében és hozzájárulnak a vércukorszint optimalizálásához is.
Receptek csillagánizzsal:
Gyümölcsös forralt bor
Izgalmasabbá tehetjük a forralt bort, ha gyümölcsöket is főzünk bele.
Ünnepi ropogós libacomb káposztás csuszával
Pikács Árpi ezúttal Márton-nap alkalmából készített tökéletesre pirult libacombot, amihez karamellizált káposztás tészta dukál köretként. Ha követitek Árpi tippjeit, a ti libátok ...
Phở bò, avagy vietnami pho leves marhából
A pho (ejtsd: "fő" vagy "fhá") Vietnam nemzeti és egyben legismertebb étele, ami gyakorlatilag a helyiek tradicionális húslevese. Ezt a klasszikus vietnami levest mára előszeretettel ...
Még több őszi-téli tipp: