Ezt főzd egy csicseriborsó-konzervből, ha nem kérsz hummuszt

A csicseriborsó-konzerv egy filléres, eltartható alapanyag, ami sok különböző módon kihúzhat minket a csávából és az éhségből. A hummusz nagyon finom, de ezen túl is van élet: nézzük, milyen!

Amikor a csicseriborsóra gondolunk, először valószínűleg a krémes hummusz ugrik majd be, esetleg a ropogós falafel, de nem biztos, hogy túlmegyünk gondolatban ezen a két ponton. Pedig tegyük meg, lépjünk nagyot, mert rengeteg izgalmas csicseriborsós recept vár ránk, ha behatolunk ebbe az egyszerű és laktató fogásokat rejtegető világba.

Ezt főzd egy csicseriborsó-konzervből, ha nem kérsz hummuszt

Krémleves

Mivel a konzervben egy már alapból előkészített, puhára gőzölt vagy főzött hüvelyest találunk, villámgyorsan és nevetségesen egyszerűen készíthetünk belőle krémlevest. Egy fűszeres-hagymás alapon, némi alaplével felöntve kezdődhet a csicserikrémleves, majd különböző módokon folytatódhat.

Tehetünk bele további zöldségeket, bár alapból is elé laktató a csicseri, ezért lehet, hogy erre nem lesz szükség.

Az állagán sem kell nagyon javítani, mivel sűrű és krémes leves lesz belőle. Vegán módon is készíthetjük, persze ha szükségünk van tejszínre, tegyünk bele bátran. Fűszerek terén kömény, füstölt paprika és bors mehet bele.

Főzelék

Ha szeretjük a borsófőzeléket, akkor annak sincs akadálya, hogy megszeressük a csicseris verziót. Hasonlóan főzhetjük, talán egy kicsit több fűszerrel, sok-sok fokhagymával és esetleg egy kanál mustárral. Tálalhatunk mellé fűszeres sült húst vagy kolbászt.

Saláta

Szintén a hüvelyes előre megfőzött voltát használhatjuk ki, amikor salátát készítünk belőle. Elkeverhetjük friss zöldségekkel, magvakkal, lágy sajtokkal (pl. feta) és gabonával. Készíthetünk hozzá egyszerű vinaigrette-öntetet, megszórhatjuk pirított magvakkal és friss, aprított zöldfűszerekkel. Egy kis csirkesülttel akár teljes értékű ebéd is válhat belőle.

Zöldségfasírt

Igen, arról volt szó, hogy falafel nem lesz a listában, a falafel pedig technikailag egy csicseriborsóból készült zöldségfasírt. De ezt egyrészt amúgy sem konzervből a legjobb csinálni, másrészt a hüvelyesnek szerepe lehet más fasírtokban is.

Ugyanis nagyon jól dúsíthatjuk vele a masszánkat: ha nem dolgozzuk teljesen krémesre, hanem közepesen darabos állagúra hagyjuk, tartást ad a fasírtoknak.

Lupinifasírt sok zöldséggel

Cukkini, kápia, és többféle hagyma kerül az összepürézett farkasbab mellé. Főtt burgonya és egy-két kanál liszt tartja össze, utóbbit alternatív lisztekkel is helyettesíthetjük, ...

Cukkinifasírt alaprecept

Azt gondolhatnátok, hogy a sok hozzávaló miatt biztosan valami bonyolult recepttel álltunk elő - pedig nem! Ez a cukkinifasírt ugyanis gyorsan összeállítható és elkészíthető. Ha már ...

Hajdinás kölesfasírt

Egy olyan vegán fasírtot hoztam nektek, amit szinte bárhol, bármikor, bármivel el tudok képzelni, talán a falafel egyik távoli rokona lehetne. A két fő összetevője a hajdina és köles. A ...

Nassolnivaló

A csicseriborsó szemeit alaposan beolajozva-befűszerezve tepsire tehetjük, majd forró (200-230 fokos) sütőben ropogósra süthetjük. A sült csicseri lehet egyszerű ropogtatnivaló, levesbetét vagy salátatöltelék is.

Ropogós sült csicseriborsó

Az egyik kedvenc nasim: alacsony glikémiás indexű, gluténmentes és elképesztően addiktív. A recept könnyen variálható a fűszerezés megváltoztatásával, a lehetőségek tárháza ...

+1: Desszert

A konzervben nemcsak a csicseriborsó értékes, hanem annak a leves is. Ez a sűrű (semmilyen furcsa adalékot nem tartalmazó) lé alapját adhatja megannyi vegán édességnek. Igen, édességnek! Felverve tojáshab-jellegű valamit kapunk, amit kekszekben, piskótákban, krémekben használhatunk.

Vegán csokoládémousse

Pár éve robbant be a köztudatba az aquafaba (ami nem más, mint a csicseriborsó főzővize), azóta pedig receptek és blogbejegyzések ezrei foglalkoztak a tojásfehérje vegán ...

Tojásmentes babapiskóta

A babapiskóta számtalan sütemény alappillére, így kénytelenek voltunk kikísérletezni a tojásmentes, otthoni verziót. Az elkészült „hölgyujjacskákat" egyből felhasználtuk egy vegán ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olcsó és gyors receptek, alapanyagok:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...