A csodálatos és megunhatatlan hummuszon és falafelen kívül megannyi vega, vegán és húsos ételben is helyet kaphat, készülhet belőle leves, ragu vagy akár desszert is, sőt a főzővízéből még majonézt vagy habot (aquafaba) is csinálhatunk.
Receptajánló:
A csicseriborsónak tehát ott a helye minden háztartás kamrapolcán, hiszen a konzerv/üveges változatát előkapva pár perc alatt varázsolhatunk belőle laktató és egészséges ebédet vagy vacsorát, de használhatjuk hosszan készülő, összetett fogásokban is. De nézzük, miért is olyan értékes alapanyag.
ÉLETTANI HATÁSAI
A csicseriborsó Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában és Afrika számos országában közkedvelt hüvelyes, az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Olyan gazdag beltartalmi értékekkel rendelkezik, hogy fogyasztását szinte kötelezővé kellene tenni.
- 100 g csicseriborsó 275 kalóriát és kiemelkedően sok, közel 20 g fehérjét és 6 g zsírt is tartalmaz
- gazdag B1-, B6-, E-, és A-vitaminban, folsavban
- remek kalciumforrás, de sok magnéziumot, vasat és cinket istartalmaz
- 100 gramm mennyiség a napi kálium-, B6-vitamin és magnéziumszükséglet felét, a kalciumszükséglet közel negyedét, valamint a vasszükséglet 69%-át hordozza
- rostban is igen gazdag élelmiszer, így az emésztésünkértés a kardiovaszkuláris betegségek elkerüléséért is sokat tehetünk, ha gyakran fogyasztjuk
Kellemes, diós íze könnyen belesimul a zöldséges ételekbe,de bátran párosíthatjuk például gyökérzöldségekkel, és főzhetjük bele különböző levesekbe, vegetáriánus ragukba, de számos tradicionális olasz ételben is feltűnik. Ilyen például a minestrone is, ami olyan, mint a magyar lecsó, ezerféleképpen készítik, és sok helyen kerül bele csicseriborsó is.
Receptajánló:
Az egyik legfinomabb egészséges nassolnivalót is elkészíthetjük belőle, ez sült csicseriborsó, amihez csak annyi kell, hogy a lecsepegtetett konzerv csicserit összekeverjük egy kevés olajjal és tetszőleges, lehetőleg karakteres fűszerekkel, chilivel, ha szeretjük a csípőset, és egy tepsin szétterítve forró sütőben ropogósra sütjük.
A csicseriborsót előszeretettel használják vegán édességekben is, mert nagyszerű konzisztenciát ad az ételeknek, és ügyes fűszerezéssel gyakorlatilag észre sem lehet venni, hogy mi adja az alapját a süteménynek.
Receptajánló:
A csicseriborsó főzőlevéből vagy a konzerv lecsepegtetett levéből (aquafaba) pedig vegán majonéz vagy hab is készülhet, ehhez itt mutatjuk a receptet.
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
A legjobb fogások hétköznapra (is), amelyekhez csak 4-5 hozzávaló kell
A hétköznapokban nem igen van idő arra, hogy nagyívű, komplex fogásokat tegyünk az asztalra, erre hoztunk most pár megoldást.
Szekeres DóraÍgy vidd magaddal a salátát, hogy friss maradjon
Finom, laktató saláta, amit magaddal viszel a munkába, mégis friss és ropogós marad? Mutatjuk, hogy csináld!
Szekeres DóraGyors vacsik másnap ebédre: ezeket főzd a családnak este, hogy...
Nincs könnyű dolgunk így szeptember elején: a gyerekek uzsonnája mellett a gyors, de kiadós vacsoráról is gondoskodnunk kell, amiből nem baj, ha marad másnapra is.
Szekeres DóraÍgy készíts rántott ételeket bő olaj nélkül
Bő olajban sütni nem a legegészségesebb, mégsem kell lemondanunk az imádott rántott ételekről. Mutatjuk a megoldást!
Szekeres Dóra