Csicseriborsó, a hüvelyes, amit mindenkinek ennie kellene

A csicseriborsó elsősorban az indiai és a közel-keleti konyhában elterjedt, de mára itthon is széles körben ismerjük. Miért szuper (és változatos) a csicseriborsó?  

A csodálatos és megunhatatlan hummuszon és falafelen kívül megannyi vega, vegán és húsos ételben is helyet kaphat, készülhet belőle leves, ragu vagy akár desszert is, sőt a főzővízéből még majonézt vagy habot (aquafaba) is csinálhatunk.

Receptajánló:

Csicseripörkölt

Íme a mi ultimate csicseriprököltünk! Ha vegán vagy, ha nem, ha unod a húst, ha nem, érdemes kipróbálni, mert nagyszerű fehérjeforrás, az íze pedig csodálatos! Akárcsak egy jó ...

A csicseriborsónak tehát ott a helye minden háztartás kamrapolcán, hiszen a konzerv/üveges változatát előkapva pár perc alatt varázsolhatunk belőle laktató és egészséges ebédet vagy vacsorát, de használhatjuk hosszan készülő, összetett fogásokban is. De nézzük, miért is olyan értékes alapanyag.

ÉLETTANI HATÁSAI

A csicseriborsó Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában és Afrika számos országában közkedvelt hüvelyes, az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Olyan gazdag beltartalmi értékekkel rendelkezik, hogy fogyasztását szinte kötelezővé kellene tenni.

Egyszerű házi humusz

A Közel-Kelet egyik legnépszerűbb kencéje. Konzervből is el lehet készíteni, de akkor az igazi, ha mi főzzük hozzá a csicseriborsót! Ahány ház, annyi szokás, mindenki más fűszereket ...

  • 100 g csicseriborsó 275 kalóriát és kiemelkedően sok, közel 20 g fehérjét és 6 g zsírt is tartalmaz
  • gazdag B1-, B6-, E-, és A-vitaminban, folsavban
  • remek kalciumforrás, de sok magnéziumot, vasat és cinket istartalmaz
  • 100 gramm mennyiség a napi kálium-, B6-vitamin és magnéziumszükséglet felét, a kalciumszükséglet közel negyedét, valamint a vasszükséglet 69%-át hordozza
  • rostban is igen gazdag élelmiszer, így az emésztésünkértés a kardiovaszkuláris betegségek elkerüléséért is sokat tehetünk, ha gyakran fogyasztjuk

Kellemes, diós íze könnyen belesimul a zöldséges ételekbe,de bátran párosíthatjuk például gyökérzöldségekkel, és főzhetjük bele különböző levesekbe, vegetáriánus ragukba, de számos tradicionális olasz ételben is feltűnik. Ilyen például a minestrone is, ami olyan, mint a magyar lecsó, ezerféleképpen készítik, és sok helyen kerül bele csicseriborsó is.

Receptajánló:

Bombay eggs

Ahogy a tavasz, úgy ez a recept is egy valódi átmenet, több érdelemben is. Tele van friss ízzel, de ezzel együtt rengeteg aromás fűszerrel. Az alapja a “Közel-Kelet lecsója”, a ...

Ropogós külsejű falafel

Párszor már próbáltam csinálni falafelt, az igazit, amit olajban kell kisütni, tojás hozzáadása nélkül. Mindig szétesett... idáig! Most végre sikerült. A titok az, hogy tényleg be ...

Az egyik legfinomabb egészséges nassolnivalót is elkészíthetjük belőle, ez sült csicseriborsó, amihez csak annyi kell, hogy a lecsepegtetett konzerv csicserit összekeverjük egy kevés olajjal és tetszőleges, lehetőleg karakteres fűszerekkel, chilivel, ha szeretjük a csípőset, és egy tepsin szétterítve forró sütőben ropogósra sütjük.

A csicseriborsót előszeretettel használják vegán édességekben is, mert nagyszerű konzisztenciát ad az ételeknek, és ügyes fűszerezéssel gyakorlatilag észre sem lehet venni, hogy mi adja az alapját a süteménynek.

Receptajánló:

Vegán csokoládémousse

Pár éve robbant be a köztudatba az aquafaba (ami nem más, mint a csicseriborsó főzővize), azóta pedig receptek és blogbejegyzések ezrei foglalkoztak a tojásfehérje vegán ...

A csicseriborsó főzőlevéből vagy a konzerv lecsepegtetett levéből (aquafaba) pedig vegán majonéz vagy hab is készülhet, ehhez itt mutatjuk a receptet.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...