3 pofonegyszerű cseresznyés sütemény, amivel kiélvezheted a szezont

Elérkezett újra a cseresznye szezonja, berobbantak a roppanós, mélybordó szemek a piacokra és boltokba: ez a lédús gyümölcs mindig azt jelzi, hogy tényleg megérkeztünk a nyárba, tényleg elkezdődött a napfényes jólét időszaka. Ünnepeljük meg mindezt cseresznyés süteményekkel, például az alábbi 3 pofonegyszerű recepttel – dolgozni mindegyikkel keveset kell, ellenben nagyot szólnak majd, az biztos.

A nyári gyümölcsös édességek közül talán azért oly' kedveltek a cseresznyés sütemények, mert ezek az első olyan finomságok, amelyek az eper későtavaszi uralma után, már ténylegesen a naptári nyárban készülhetnek, szezonális, friss és zamatos gyümölcsből. Egy másik nagy előnyük a szinte már arcátlanságba húzó sokszínűség: cseresznyét ugyanis szinte bármilyen masszába, bármilyen süteménybe szórhatunk, így is, úgy is fantasztikus eredményt kapunk majd. Mindennek demonstrálására – hogy a szavak mellett beszéljenek kicsit a tettek, a receptek is – következzen 3 cseresznyés sütemény, mindegyik a maga egyszerű egyediségében. Készítsük el őket, élvezzük a szinte dzsemesre sült gyümölcsszemeket a puhábbnál puhább tésztákban. És ha már itt vagyunk, lessünk el pár hasznos sütési tippet, trükköt is! Uccu neki!

3 pofonegyszerű cseresznyés sütemény, amivel kiélvezheted a szezont

Bögrés cseresznyés muffin – a legegyszerűbb tejfölös massza is odateszi magát

Muffint tulajdonképpen az év bármely szakában süthetünk, annak éppen aktuális gyümölcseivel (de őszintén, azok hiányában, lekvárral, befőttel, csokival, magvakkal is). Ha eljön a június, vegyük az irányt a cseresznye felé, már csak azért is, mert ennek sötétvörös, lédús szemei csodássá teszik az apró süteményeket.

A bögrés cseresznyés muffin receptjéért kattints a képre!

Muffinból érdemes mindig egyszerű receptet választani: ami túl fifikásnak vagy bonyolultnak tűnik már első látásra, nem biztos, hogy annyival jobb lesz, mint az egyszerűbb muffinreceptúrák. A bögrés elkészítésű, joghurtos/tejfölös masszájú süteményekkel sosem nyúlhatunk félre, ezek ugyanis, a részarányok miatt, szinte elronthatatlanok.

A savanyított tejtermék pedig nemcsak a tészta szaftosságáért felel, hanem egy minden falatban érezhető, kellemes komplexitást kölcsönöz a sütinek, amit csak kevés más finomság mondhat el magáról.

Az pedig, hogy milyen bögrét használunk, teljesen mindegy – a méreteket mérjük mindig az igényekhez. Ha sok muffint sütnénk, nyúljunk az egészen nagy csészéért, így dupla adagot kell majd a sütőbe tolnunk.

Érdemes a gyümölcsös süteményélményt kiegészíteni valami más ízzel, textúrával is: használjunk például étcsokoládét, ami csodásan megolvad majd a masszában. De kiváló választás lehet a kandírozott narancshéj vagy az aprított dió is.

Itt a bögrés cseresznyés muffin teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Puha cseresznyés piskóta – tökéletes állag és friss aroma, néhány trükk bevetésével

Maga a piskóta elnevezés mindig megtévesztő, ugyanis az alaptésztának megannyi különböző verziója és receptváltozata létezik. A sima tojásostól, a zsíroson át egészen a különböző alapanyagokkal dúsítottig eljuthatunk, miközben ugyanazt a kifejezést használjuk.

A puha cseresznyés piskóta receptjéért kattints a képre!

Jelen recept a dúsított masszák közé tartozik – ráadásul nem akármilyen módokon egészül ki az egyszerű tojásos piskóta. Először is intenzíven citromos ízt adunk a tésztának: ezt úgy érhetjük el, hogy a kristálycukrot alaposan átmasszírozzuk a gyümölcs reszelt héjával. Ez a lépés felszabadítja a citrom illóolajait, amelyek ekképp sokkal alaposabban eloszlanak majd a süteményben.

Egy másik trükkös, de egyszerű lépés a szódavíz használata: egyes tészták amúgy is alkalmaznak vizet a tojásos keverék lazítására, a szén-dioxiddal dúsított ásványvíz azonban nemcsak könnyedebb állagot, de légiesebb, puhább textúrát is eredményez.

Az így kapott aromás, légies, könnyed masszát mindenképpen vajazott-lisztezett formában süssük, így kellemesen barna, enyhén pirult széleket kapunk majd, de nem kell aggódnunk a tapadás/ragadás miatt. A cseresznyéket pedig (liszttel beszórva) csak utólag, felülről adjuk hozzá a piskótához, az egyenletesebb eloszlás érdekében. Mandulával megszórva elegáns külsőt és néhány ropogós falatot is hozzáadhatunk az amúgy szerény, egyszerű édességhez.

Itt a puha cseresznyés piskóta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Szaftos cseresznyés kuglóf – az olajos süteménymasszák abszolút fölénye

Harmadik receptünk arra kiváló példa, hogy a cseresznye a fent bemutatott, egyszerűbb bögrés-joghurtos és kevert vajas masszákon túl, az egy fokkal karakteresebb és masszívabb süteményekben is megállja a helyét. Kuglófunk ugyanis olívaolajjal készül, ami mind az állaghoz, mind az ízhez nagyban hozzájárul.

A szaftos cseresznyés kuglóf receptjéért kattints a képre!

Alapvetően elmondható, hogy az olajjal készített sütemények jóval szaftosabbak lesznek, valamint tovább azok is maradnak – ez annak köszönhető, hogy míg a vaj sütés után visszatér eredeti, szilárd halmazállapotába, addig a masszába kevert olaj „folyékony” zsiradék marad, így a piskótát is puhábban tartja.

Ha pedig megtehetjük, és akad otthon, a sima napraforgó helyett feltétlen használjunk olívaolajat, hiszen ez karakteres aromát is ad majd a süteménynek, amelyhez fantasztikusan társul a cseresznye savas édessége.

Plusz tipp: vonjuk be a kuglófot egy egyszerű cukormázzal, ez ugyanis még hosszabban puhán tartja a sütemény belsejét, nem engedi, hogy kiszáradjon. Persze, ha nem akarjuk nagyon elédesíteni a kuglófot, egyszerűen hintsük be porcukorral vagy díszítsük naturális elemekkel, cseresznyével, rozmaringágakkal.

Itt a szaftos cseresznyés kuglóf teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók, videók és receptek: Lakos Benedek

A három cseresznyés sütemény receptjét megtalálod itt:

Puha cseresznyés piskóta

A nyár legcsodásabb süteménye a puha piskóta, amelyben a szezon épp aktuális gyümölcse csücsül. Ebből egész őszintén egy teljes tepsivel is meg tudnánk enni, annyira ...

Szaftos cseresznyés kuglóf

Kuglófot az év bármely szakában süthetünk, mégis nyáron a legnagyobb élvezet a sütemény, ha teleszórhatjuk a kedvenc gyümölcsünkkel. Például cseresznyével: a savanykás szemek ebben ...

Bögrés cseresznyés muffin

A legpuhább cseresznyés muffin seperc alatt összedobható, ugyanis tésztája bögrés recepttel készül. Semmi méricskélés, semmi macera, mire észbe kapunk, már az asztalon díszeleg majd a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További nyári tartalmakért, receptekért és tippekért less ide:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...