A nyári gyümölcsös édességek közül talán azért oly' kedveltek a cseresznyés sütemények, mert ezek az első olyan finomságok, amelyek az eper későtavaszi uralma után, már ténylegesen a naptári nyárban készülhetnek, szezonális, friss és zamatos gyümölcsből. Egy másik nagy előnyük a szinte már arcátlanságba húzó sokszínűség: cseresznyét ugyanis szinte bármilyen masszába, bármilyen süteménybe szórhatunk, így is, úgy is fantasztikus eredményt kapunk majd. Mindennek demonstrálására – hogy a szavak mellett beszéljenek kicsit a tettek, a receptek is – következzen 3 cseresznyés sütemény, mindegyik a maga egyszerű egyediségében. Készítsük el őket, élvezzük a szinte dzsemesre sült gyümölcsszemeket a puhábbnál puhább tésztákban. És ha már itt vagyunk, lessünk el pár hasznos sütési tippet, trükköt is! Uccu neki!
Bögrés cseresznyés muffin – a legegyszerűbb tejfölös massza is odateszi magát
Muffint tulajdonképpen az év bármely szakában süthetünk, annak éppen aktuális gyümölcseivel (de őszintén, azok hiányában, lekvárral, befőttel, csokival, magvakkal is). Ha eljön a június, vegyük az irányt a cseresznye felé, már csak azért is, mert ennek sötétvörös, lédús szemei csodássá teszik az apró süteményeket.
Muffinból érdemes mindig egyszerű receptet választani: ami túl fifikásnak vagy bonyolultnak tűnik már első látásra, nem biztos, hogy annyival jobb lesz, mint az egyszerűbb muffinreceptúrák. A bögrés elkészítésű, joghurtos/tejfölös masszájú süteményekkel sosem nyúlhatunk félre, ezek ugyanis, a részarányok miatt, szinte elronthatatlanok.
A savanyított tejtermék pedig nemcsak a tészta szaftosságáért felel, hanem egy minden falatban érezhető, kellemes komplexitást kölcsönöz a sütinek, amit csak kevés más finomság mondhat el magáról.
Az pedig, hogy milyen bögrét használunk, teljesen mindegy – a méreteket mérjük mindig az igényekhez. Ha sok muffint sütnénk, nyúljunk az egészen nagy csészéért, így dupla adagot kell majd a sütőbe tolnunk.
Érdemes a gyümölcsös süteményélményt kiegészíteni valami más ízzel, textúrával is: használjunk például étcsokoládét, ami csodásan megolvad majd a masszában. De kiváló választás lehet a kandírozott narancshéj vagy az aprított dió is.
Itt a bögrés cseresznyés muffin teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Puha cseresznyés piskóta – tökéletes állag és friss aroma, néhány trükk bevetésével
Maga a piskóta elnevezés mindig megtévesztő, ugyanis az alaptésztának megannyi különböző verziója és receptváltozata létezik. A sima tojásostól, a zsíroson át egészen a különböző alapanyagokkal dúsítottig eljuthatunk, miközben ugyanazt a kifejezést használjuk.
Jelen recept a dúsított masszák közé tartozik – ráadásul nem akármilyen módokon egészül ki az egyszerű tojásos piskóta. Először is intenzíven citromos ízt adunk a tésztának: ezt úgy érhetjük el, hogy a kristálycukrot alaposan átmasszírozzuk a gyümölcs reszelt héjával. Ez a lépés felszabadítja a citrom illóolajait, amelyek ekképp sokkal alaposabban eloszlanak majd a süteményben.
Egy másik trükkös, de egyszerű lépés a szódavíz használata: egyes tészták amúgy is alkalmaznak vizet a tojásos keverék lazítására, a szén-dioxiddal dúsított ásványvíz azonban nemcsak könnyedebb állagot, de légiesebb, puhább textúrát is eredményez.
Az így kapott aromás, légies, könnyed masszát mindenképpen vajazott-lisztezett formában süssük, így kellemesen barna, enyhén pirult széleket kapunk majd, de nem kell aggódnunk a tapadás/ragadás miatt. A cseresznyéket pedig (liszttel beszórva) csak utólag, felülről adjuk hozzá a piskótához, az egyenletesebb eloszlás érdekében. Mandulával megszórva elegáns külsőt és néhány ropogós falatot is hozzáadhatunk az amúgy szerény, egyszerű édességhez.
Itt a puha cseresznyés piskóta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Szaftos cseresznyés kuglóf – az olajos süteménymasszák abszolút fölénye
Harmadik receptünk arra kiváló példa, hogy a cseresznye a fent bemutatott, egyszerűbb bögrés-joghurtos és kevert vajas masszákon túl, az egy fokkal karakteresebb és masszívabb süteményekben is megállja a helyét. Kuglófunk ugyanis olívaolajjal készül, ami mind az állaghoz, mind az ízhez nagyban hozzájárul.
Alapvetően elmondható, hogy az olajjal készített sütemények jóval szaftosabbak lesznek, valamint tovább azok is maradnak – ez annak köszönhető, hogy míg a vaj sütés után visszatér eredeti, szilárd halmazállapotába, addig a masszába kevert olaj „folyékony” zsiradék marad, így a piskótát is puhábban tartja.
Ha pedig megtehetjük, és akad otthon, a sima napraforgó helyett feltétlen használjunk olívaolajat, hiszen ez karakteres aromát is ad majd a süteménynek, amelyhez fantasztikusan társul a cseresznye savas édessége.
Plusz tipp: vonjuk be a kuglófot egy egyszerű cukormázzal, ez ugyanis még hosszabban puhán tartja a sütemény belsejét, nem engedi, hogy kiszáradjon. Persze, ha nem akarjuk nagyon elédesíteni a kuglófot, egyszerűen hintsük be porcukorral vagy díszítsük naturális elemekkel, cseresznyével, rozmaringágakkal.
Itt a szaftos cseresznyés kuglóf teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, videók és receptek: Lakos Benedek
A három cseresznyés sütemény receptjét megtalálod itt:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További nyári tartalmakért, receptekért és tippekért less ide: