Tripla csokis brownie recept
Évszakok ide vagy oda, a citrom minden valamirevaló konyhában állandó lakója a gyümölcsös kosárnak, mert:
reszelt vagy kandírozott héja a téli sütemények, sütitöltelékek (mák, dió, alma) elmaradhatatlan hozzávalója;
kiváló fűszer: teát ízesíthetünk vele; halakra csepegtethetjük; salátákra facsarhatjuk ecet helyett; forralt borba is feltétlen tegyünk belőle; kompótoknak, bóléknak, turmixoknak, gyümölcsleveseknek frissességet kölcsönöz; és a birsalmasajt is elképzelhetetlen nélküle;
néhány csepp friss citromlé a borjú bécsit más dimenzióba repíti;
gyümölcshúsából és héjából dzsemet, sós citromot készíthetünk;
megakadályozza egyes gyümölcsök (pl. alma, avokádó) oxidációját;
C-vitamin-tartalma révén segíti a megfázások megelőzését, illetve a gyógyulást.
És most lássuk, mire jó még a citrom a konyhában:
segítségével a mikrohullámú sütőt könnyedén kitisztíthatjuk;
vágódeszkát fertőtleníthetjük/szagtalaníthatjuk a citrommal;
Tippek:
A citromot felhasználás előtt alaposan mossuk meg, mert gyakran vegyszerrel kezelik a héját.
Vékonyan hámozzuk és reszeljük a citromot, a fehér rész ne legyen rajta, mert kesernyés íze élvezhetetlenné teszi.
Ahhoz, hogy a legtöbb levet nyerhessük ki a citromból, facsarás előtt kezünkkel erősen rányomva görgessük át többször a pulton a gyümölcsöt, s csak aztán vágjuk félbe, és facsarjuk, vagy pedig így járjunk el!
Ha csak a levére van is szükségünk, érdemes a héját mindig lereszelni, és egy jól záródó dobozban gyűjteni a mélyhűtőben. Sokáig eláll, és ha csak reszelt citromhéjra van szükségünk, előkapjuk a frizsiderből, és kivesszük a kívánt mennyiséget.