Egy csepp napfény: a citrom

A savanykás, hűsítő citromot nyáron is kedveljük, elég csak a limonádéra, citromos édességekre, citromfagyira gondolni, de főszerephez igazán a téli időszakban jut.

Tripla csokis brownie recept

Évszakok ide vagy oda, a citrom minden valamirevaló konyhában állandó lakója a gyümölcsös kosárnak, mert:

  1. reszelt vagy kandírozott héja a téli sütemények, sütitöltelékek (mák, dió, alma) elmaradhatatlan hozzávalója;

  2. kiváló fűszer: teát ízesíthetünk vele; halakra csepegtethetjük; salátákra facsarhatjuk ecet helyett; forralt borba is feltétlen tegyünk belőle; kompótoknak, bóléknak, turmixoknak, gyümölcsleveseknek frissességet kölcsönöz; és a birsalmasajt is elképzelhetetlen nélküle;

  3. húsok páclevébe is kerülhet;

  4. néhány csepp friss citromlé a borjú bécsit más dimenzióba repíti;

  5. gyümölcshúsából és héjából dzsemet, sós citromot készíthetünk;

  6. megakadályozza egyes gyümölcsök (pl. alma, avokádó) oxidációját;

  7. C-vitamin-tartalma révén segíti a megfázások megelőzését, illetve a gyógyulást.

Citromos-joghurtos gríztorta

Sitty-sutty összedobható süti kategória. Citromos is, grízes is, kell ennél több? Esetleg a mellé kínált citromfagyi:-). A recept a Fenséges desszertek c. könyvből származik. (Bár az ...

Citromos crème brûlée

Pofonegyszerűen összeállítható, de mégis nagyon elegáns, és sokféleképpen variálható desszert a créme brulée, avagy "égetett krém". Tavaly születésnapomra kaptam a barátnőmtől ...

Sült banán citromhabbal

Valamilyen édességre vágytam, így körbenéztem mi van itthon, és csak a banánok árválkodtak a kosárban, meg szerencsére a polcon várt kipróbálásra a cukrászhab, és így született ...

És most lássuk, mire jó még a citrom a konyhában:

  1. hűtőszekrényt illatosíthatjuk/szagtalaníthatjuk vele;

  2. segítségével a mikrohullámú sütőt könnyedén kitisztíthatjuk;

  3. vágódeszkát fertőtleníthetjük/szagtalaníthatjuk a citrommal;

  4. elveszi a kéz fokhagyma- vagy halszagát.

Grillezett pisztráng recept

Tippek:

A citromot felhasználás előtt alaposan mossuk meg, mert gyakran vegyszerrel kezelik a héját.

Vékonyan hámozzuk és reszeljük a citromot, a fehér rész ne legyen rajta, mert kesernyés íze élvezhetetlenné teszi.

Ahhoz, hogy a legtöbb levet nyerhessük ki a citromból, facsarás előtt kezünkkel erősen rányomva görgessük át többször a pulton a gyümölcsöt, s csak aztán vágjuk félbe, és facsarjuk, vagy pedig így járjunk el!

Ha csak a levére van is szükségünk, érdemes a héját mindig lereszelni, és egy jól záródó dobozban gyűjteni a mélyhűtőben. Sokáig eláll, és ha csak reszelt citromhéjra van szükségünk, előkapjuk a frizsiderből, és kivesszük a kívánt mennyiséget.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...