Új kezdeményezés indul a csatornába kerülő sütőolaj- és zsírszennyeződések ellen

A program lényege, hogy a használt sütőolaj ne a lefolyóban végezze, hanem környezetbarát módon egy gyűjtőhelyen.

Együttműködési megállapodást kötött a „CseppetSem!” program népszerűsítésére a Magyar Víziközmű Szövetség és a Biotrans Kft. a program célja a használt sütőolajok és sütőzsiradékok környezetbarát elhelyezése.

Új kezdeményezés indul a csatornába kerülő sütőolaj- és zsírszennyeződések ellen

Az MTI-hez elküldött közlemény szerint a program 2020. októberi indulása óta az önkormányzatokkal és gazdasági társaságokkal együttműködve 860 településen csaknem 1500, a lakosságnál keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék leadására szolgáló gyűjtőpont létesült országszerte.

A Magyar Víziközmű Szövetség egyik kiemelt célja, hogy Magyarország vízbázisai mentesüljenek a háztartásokban keletkező, eddig nagyrészt a csatornába kerülő sütőolaj- és zsírszennyezésektől, elősegítve ezzel is a közszolgáltatások magas színvonalú biztosítását, valamint a szolgáltatók üzemeltetési költségeinek csökkentését.

  • A program újdonsága, hogy a használt sütőolaj mellett a használt sütőzsiradék, kókuszolaj és pálmaolaj is leadható a gyűjtőkbe.
  • Az anyagok bármilyen műanyag palackban vagy befőttesüvegben leadhatók.

Az összegyűlt anyag újrahasznosítása 100 százalékos, az anyagból finomítókban biodízel alapanyag készül, az üledéket pedig biogáz üzemekben elektromos energia előállítására használják fel.

A cég társadalmi felelősségvállalási programjában a települések méltányos anyagi visszatérítést is kapnak az összegyűlt mennyiség után, amellyel lokális célokat vagy helyi intézményeket, civileket támogathatnak, így nem csak a körforgásos gazdaság fejlődése, hanem közösségformáló és támogató célok is előtérbe kerülnek – hívják fel a figyelmet a közleményben.


Még több a sütőolajról:

Forrásunk volt: MTI

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...