A csárdaromantika a magyar néplélek része. Nyithatnak menőbbnél menőbb bisztrók, champagne bárok és brunch-éttermek, egy jó csárdában mindenki egy kicsit hazaér. Itt nem a kísérletezést és az újdonságot keressük, hanem a szeretett magyar ételeket – lehetőleg kis piros lábasban szervírozva, autentikus miliőben!
5 szuper hazai csárda ajánlója következik:
- A Tenkes Csárdában nem állt meg az idő
A Tenkes Csárda eredeti Parasztos libamáját hivatalosan is Baranya Megyei Értéknek nyilvánították, ami sokat elmond az étterem minőségi hozzáállásáról.
A déli országrészen, a horvát határ közelében járunk, ahol az étlap ennek megfelelően kétnyelvű, de a csárda üzemeltetői büszkék rá, hogy Ausztriából és Németországból is visszatérő vendégeik vannak. Gyakorlatilag nem tudunk kitalálni olyan hagyományos magyar ételt, amit valamilyen formában ne készítenének, a konyhájuk nagy erőssége pedig, hogy egyszerre múltidéző és abszolút kortárs, mai. A túrós csusza a kemencéből érkezik házi szalonnapörccel, de az édességek között menő pohárdesszerteket is találunk.
Csarnóta, Kültelek 011. hrsz
- Csárda a XXI. században: Veszely Csárda
Békéscsaba környékén járva vétek kihagyni a Veszelyt. Mindent képviselnek, amit egy korszerű csárdától elvárhatunk: hagyománytisztelet és finom, nem határsértő újítások jellemzik a népszerű békési csárda konyháját. A kemencében sült dagaó és a cigányos harcsa mellett megfér a sütőtökös rizottó lassan sült kacsazúzával, a mézes mákosguba mellett a rebarbarás sajttorta is.
Ízléses, csárdához képest letisztult beltérrel és sok-sok finom újítással, haladó konyhatechnológiáról tanúskodó ételekkel várnak.
Békéscsaba, Fényesi u. 1.
- A” Csegecsárda: Tiszacsegei Halászcsárda
A Csegei csárda egy fogalom. Tiszafüredtől 30 kilométerre fellelhető, a Tisza folyásának Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar vármegyei határán.
A faburkolatú épület udvarában pirosló muskátlik, bent piros kockás abroszos asztalok teremtik meg azt a hangulatot, amiben véteknek éreznénk nem a ház büszkeségei közül kóstolgatni. Ilyen a csárda korhely halászleve, a házi füstölt harcsa és a haltepertő, amiknek önálló rajongóbázisa is van. Főszezonban gyakori a teljes teltház, érdemes asztalt foglalni!
Tiszacsege, Tiszavirág utca 2.
- Csak bejelentkezésre! Országos kedvenc a RévCsárda
Már az étterem elnevezése is megkapó, pusztán ennyi: Duna-part. Baja közelében járunk, Érsekcsanádon, az ország egyik legyedibb csárdájánál. Olyannyira komolyan veszik a friss halászlé főzését, hogy kizárólag bejelentkezéssel érkezhetünk.
Az étlapon így találjuk a legendás bajai halászlevet: Halászos halászlé pontyból a Mi tésztánkkal – Frissen főzve, bográcsban tálalva, szabad szedéssel, elkészítési idő 50 perc.
A tízféle halétel mellett kemencés finomságok várják azokat, akik nem vízi jószágra vágynak. A bográcsban előttünk főzött halászlé egy örök élmény.
Érsekcsanád, Duna-part
- Bátran jöjjünk húspártiakkal is: Algyői Halászcsárda
Sokan igazi Szeged környéki kedvencként között tartják számon az algyői műintézményt. Igazi retró utazás az évtizedekkel ezelőtt vendéglői világba, piros függönyökkel, falambériás falakkal, az újítás kényszere nélkül.
A tucatnyi szegedi halételen kívül a teljes a magyar ízlés lefedi az étlap, így az isteni haltepertőtől a Dorozsmai molnárpontyon át a libamájjal töltött rántott húsig itt mindenki megtalálja a maga számítását.
Algyő, Vásárhelyi út 53.
Szerző: Haranghy Orsolya
Címlapfotó: Tenkes Csárda / Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: