Jobb, ha nem csapvízből főzöd a teát

Bár sokan azt vallják, hogy nyugodtan főzhetjük csapvízzel a teát, a szakértők mégsem javasolják. Hogy miért?

Talán neked is újdonság, hogy a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott italainak listáján a tea az előkelő második helyet foglalja el. Ezt a meleg italt csak és kizárólag a víz előzi meg. Ha azonban csapvízből főzzük a teát, a víz fertőtlenítéséhez használt klór reakcióba léphet a tea alkotóelemeivel, és úgynevezett fertőtlenítési melléktermékek (DBP-k) keletkezhetnek.

Egy új kutatás több tucatnyi DBP-t mért különféle teákban, ez az anyag pedig káros hatással lehet a szervezetünkre. A tanulmány az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) környezetvédelmi folyóiratában jelent meg, és a Newswise tudományos portál szemlézte.

Ezért ne főzz csapvízből teát

Az előny lehet hátrány is

Nagyon fontos, hogy az ivóvizet mindenképpen fertőtlenítsük, hogy elkerüljük az ilyen úton terjedő járványok megelőzését. Sajnos a folyamat elkerülhetetlen velejárója a fertőtlenítési melléktermékek képződése.

A tealevelekből a forró víz körülbelül 500 alkotóelemet old ki, ezek közé tartoznak a polifenolok, az aminosavak, a koffein és egyéb hatóanyagok. Természetesen minél több tud kioldódni ezekből, annál zamatosabb lesz a teánk íze.

Ha azonban csapvízből készítjük a meleg italunkat, akkor a teában megtalálható anyagok reakcióba lépnek a klórmaradványokkal, és olyan DBP-k keletkeznek, amelyek némelyike daganatos betegségek kialakulásához is vezethet.

Hogyan kerülhetjük el?

Egyelőre nincs megszabva, mennyi a maximális határérték a DBP-bevitelre, és egy átlagembernek napi 18-55 csészényi teát meg kellene innia ahhoz, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal (U.S. Environmental Protection Agency) által szabott limitet meghaladjuk. Ettől függetlenül érdemes lehet szénsavmentes ásványvízből főzni a teát, ha már tiszta forrásvíz nem feltétlen áll rendelkezésünkre.

Forrásunk volt.


Még több tea:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...