A csaláncsípés egy olyan dolog, amit legalább egyszer már biztosan te is átéltél korábban. Valóban nem túl kellemes a zöld színű gyomnövény égető csípése, de most itt az ideje, hogy megismerd a csalán gyógynövény oldalát is.
5 tény a csalánról, ami bizonyítja, hogy egészséges
Elősegíti a vese megfelelő működését
Tudtad, hogy a csalán az egyik legjobb vértisztító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és salaktalanító növény? Bizony! A csalán ugyanis fokozott vízkiválasztásra ösztönzi a vesét, ezzel csökkentve a vér húgysavszintjét. Ha fennáll nálad a vesekőképződés veszélye, akkor mindenképp ajánlott minél gyakrabban csalánteát innod, hiszen ez segít időben kiválasztani a vesehomokot.
Több betegség tünetét is képes csillapítani
Szintén kevesen tudják, de a csalánból készült teát vértisztító és vizelethajtó hatása miatt gyakran használják a reuma, a hólyaghurut és a köszvény kezelésére is. Ezenfelül a csalán bizonyos összetevői képesek csökkenteni a prosztata megnagyobbodását, illetve kedvezően hatnak a hormonanyagcserére. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy a csalán „csupán" egy gyógynövény, és nem egy gyógyszer, így minden esetben érdemes egy orvossal konzultálni a használatáról.
Felturbózza a kertedet
A csalán nagyon gazdag káliumban, vasban, foszforban, magnéziumban és nitrogénben is, amelyek mind fontos tápelemei a növényeknek. Szedj egy maréknyi csalánlevelet, főzd ki a levét, majd néhány napos állás után trágyázd be vele a kertedet. Ha a főzettel bepermetezed a leveleket, akkor még a gombás betegségeket is megelőzheted, illetve megvédheted a növényeket a kártevőktől.
Mennyei ételeket készíthetsz belőle
Ki gondolta volna, hogy a csalán levélzöldségként is megállja a helyét? Mi biztosan nem, pedig így van! Felhasználhatod levesekhez, főzelékekhez, tojásrántottákhoz és körözött összetevőjeként is.
Imádni fogja a hajad
Igen, jól olvastad, a csalánt még szépségápolási célokra is bevetheted. Többek között fésülhetőbbé, fényesebbé és selymesebbé teszi a hajat. Ha kipróbálnád, készíts egy csalánfőzetet, amit majd vízzel hígítva kell a megmosott hajra tenned. Ne mosd le róla a főzetet, hanem várd meg, míg megszárad.
Még több növény itt: