Családi kedvenc: a leggyümölcsösebb rizs

Lassan indul a gyümölcsszezon! A piacokon már megjelentek a színpompás vitaminbombák. Nemcsak magában, nyersen is hasznosak, bármit feldobhatunk velük. Mondjuk a tejberizst!

Ahány gyümölcsrizs, annyi szokás

Ahány ház, annyi szokás, elkészítési mód. Hasonló finomságot találhatunk az olaszoknál, franciáknál, németeknél, de a balkáni konyhában is. Nálunk a kásaételek lehetnek az elődei, akárcsak a tejbegríznek és a tejberizsnek. A tejbekása, az édes, rizsből vagy kölesből főtt étel a parasztlakodalmak első számú csemegéje volt évszázadokon át, egészen addig, amíg a polgári konyhából át nem szivárogtak a különböző krémekkel töltött torták a 19. század közepén. A tejben főtt, gyümölcsökkel gazdagított édességek csak a 20. század második felében indultak újra hódító útjukra. Nem is csoda: az alapreceptet bárki kedve szerint variálhatja, és az összetevők változtatásával évszakhoz illő, csodafinom édességet készíthetünk. Mi most egy igazi, hűsítő finomsággal szeretnénk kedveskedni nektek!

Gyümölcsrizs eperrel recept

Hozzávalók 4 főre

  • 20 dkg rizs
  • 1 citrom héja
  • 3 dl víz
  • 3 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 15 dkg cukor
  • 1 ek vaj
  • csipet fahéj
  • 2 cs vaníliás cukor
  • csipet só
  • bármilyen idénygyümölcs

Elkészítés

  1. Ha normál rizzsel dolgozunk, akkor először jól átmossuk. Gyümölcsrizst azonban érdemesebb kerek szemű, rizottó-rizsből csinálni, mert az ragacsosabb, így könnyebben összeáll.
  2. A citromot jól megmossuk, és héját a vízzel összekevert tejhez reszeljük, a cukorral és a vajjal, valamint egy csipet sóval együtt kis lángon felforraljuk.
  3. Hozzáadjuk a rizst és fahéjat, kis lángon, folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Lefedve megvárjuk, amíg lehűl.
  4. A vaníliás cukorral együtt kemény habbá verünk két dl hideg tejszínt.
  5. A habot a folyékony tejszínnel együtt kis adagokban a kihűlt rizshez adjuk.
  6. A rizst üvegpoharakba/kelyhekbe halmozzuk, kicsit lenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.
  7. Fogyasztás előtt pépesítjük a kiválasztott gyümölcsöt, ha savanykásabb kis cukorral édesítjük.
  8. A poharakból kifordítjuk a gyümölcsrizst, és a tetejére halmozzuk a gyümölcspürét.

A recept elmenthető itt >>

Még több gyümölcsrizs recept itt >>

Még több epres recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...