Lassan indul a gyümölcsszezon! A piacokon már megjelentek a színpompás vitaminbombák. Nemcsak magában, nyersen is hasznosak, bármit feldobhatunk velük. Mondjuk a tejberizst!
Ahány gyümölcsrizs, annyi szokás
Ahány ház, annyi szokás, elkészítési mód. Hasonló finomságot találhatunk az olaszoknál, franciáknál, németeknél, de a balkáni konyhában is. Nálunk a kásaételek lehetnek az elődei, akárcsak a tejbegríznek és a tejberizsnek. A tejbekása, az édes, rizsből vagy kölesből főtt étel a parasztlakodalmak első számú csemegéje volt évszázadokon át, egészen addig, amíg a polgári konyhából át nem szivárogtak a különböző krémekkel töltött torták a 19. század közepén. A tejben főtt, gyümölcsökkel gazdagított édességek csak a 20. század második felében indultak újra hódító útjukra. Nem is csoda: az alapreceptet bárki kedve szerint variálhatja, és az összetevők változtatásával évszakhoz illő, csodafinom édességet készíthetünk. Mi most egy igazi, hűsítő finomsággal szeretnénk kedveskedni nektek!
Gyümölcsrizs eperrel recept
Hozzávalók 4 főre
- 20 dkg rizs
- 1 citrom héja
- 3 dl víz
- 3 dl tej
- 4 dl tejszín
- 15 dkg cukor
- 1 ek vaj
- csipet fahéj
- 2 cs vaníliás cukor
- csipet só
- bármilyen idénygyümölcs
Elkészítés
- Ha normál rizzsel dolgozunk, akkor először jól átmossuk. Gyümölcsrizst azonban érdemesebb kerek szemű, rizottó-rizsből csinálni, mert az ragacsosabb, így könnyebben összeáll.
- A citromot jól megmossuk, és héját a vízzel összekevert tejhez reszeljük, a cukorral és a vajjal, valamint egy csipet sóval együtt kis lángon felforraljuk.
- Hozzáadjuk a rizst és fahéjat, kis lángon, folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Lefedve megvárjuk, amíg lehűl.
- A vaníliás cukorral együtt kemény habbá verünk két dl hideg tejszínt.
- A habot a folyékony tejszínnel együtt kis adagokban a kihűlt rizshez adjuk.
- A rizst üvegpoharakba/kelyhekbe halmozzuk, kicsit lenyomkodjuk, és hűtőbe tesszük.
- Fogyasztás előtt pépesítjük a kiválasztott gyümölcsöt, ha savanykásabb kis cukorral édesítjük.
- A poharakból kifordítjuk a gyümölcsrizst, és a tetejére halmozzuk a gyümölcspürét.