A croque madame egyike a francia konyha talán könnyebb, hétköznapibb, halandók számára is elérhető receptjeinek (ehhez kivételesen nem kell franciának születni), és az elkészítés több pontja is ismerős lehet a konyhában forgolódók számára. Technikailag egy nagyon elegáns melegszendvicsről van szó (bár ezt inkább ne említsük a gallok előtt), amit nem mellesleg igen könnyű alakítgatni (minimális szentségtörés). Például húsvétra is elkészíthetjük a croque madame-ot, tormásan, sonkásan, egy kicsit magyarosan.
Francia elegancia
Szóval, volt egyszer egy 20. századi Párizs, ahol történetesen rengeteg kávéház volt. Ezekben a kávéházakban pedig rengeteg éhes ember. Ebben a környezetben született meg az a laktató, mégis gyors szendvics, ami a croque monsieur nevet kapta.
Nem sokkal később ez a szendvics „megházasodott”, a felesége pedig egy tükörtojással koronázott szendvicshölgy, a croque madame lett.
Mindkét szendvics alapját sonkás-sajtos, sok vajjal és dijoni mustárral megkent kenyérszeletek adják, az összeállított szendvicsre pedig besamel, még több sajt, és a madame esetében egy tükörtojás is kerül.
Magyar dekadencia
Tehát sajt, sonka, tojás, melegszendvics? Ezek nem is annyira elvetemült szavak, igaz? Még akár a magyar gyomornak is tetszhet ez a francia étel. No persze egy kicsit megmachinálva. Például most így, húsvét küszöbén átalakíthatjuk a szendvicset, hogy idézze az ünnep ízeit.
A dijoni mustár helyett torma, a gépsonka helyett az ünnepi füstölt sonka pár szelete, kenyér helyett pedig kalács kerül ebbe a honosított croque madame-ba. A tükröt pedig pár szelet kemény tojás váltja fel.
Maradékból vagy anélkül
A legjobb ebben a szendvicsben pedig az, hogy maradékmentő fogásnak is kiváló, azonban már az ünnep alatt/előtt is elkészíthetjük, ha kedvünk tartja. Például húsvéti reggelinek is tökéletes, hiszen úgyis minden lesz hozzá otthon.
A száraz kalács és tegnapi tojás új esélyt kaphat a melegszendvicsben, így semmi nem vész majd kárba az ünnepet követő napokban. És még jól is fogunk lakni!
Készítsünk húsvéti croque madame-ot!
Hozzávalók: 35 dkg kalács (8 szelet), 4 teáskanál majonézes torma, 4 teáskanál majonéz, só, bors ízlés szerint, 15 dkg főtt sonka (húsvéti sonka), 10 dkg sajt (comte), 2 ek vaj, 2 db tojás (főtt)
A kalácsból 8 szép szeletet vágunk, majd a felét majonézzel, a másik felét majonézes tormával megkenjük. Kicsit meg is sózzuk.
A (húsvéti) sonkából megpróbálunk vékony szeleteket vágni. Attól függően, hogy ez mennyire sikerült, szendvicsenként 1-2 szeletet fektetünk a majonézes tormával lekent kalácsszeletekre.
Szórjuk meg a sonkaszeleteket a reszelt sajttal, majd helyezzük rájuk a majonézzel megkent kalácsszeleteket, így megalkotva a 4 szendvicset.
A szendvicsek tetejét megkenjük kevés puha vajjal, majd ízlés szerint megszórjuk sóval és frissen aprított feketeborssal.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük. Fogyaszthatjuk magában, vagy kínálhatjuk szeletelt főtt tojással a tetején, így gyakorlatilag a húsvéti reggeli minden elemét felhasználva ebben a szuper melegszendvicsben.
Fotók és recept: Rosanics Petra
A húsvéti croque madame teljes receptjéért kattints ide, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több friss, tavaszi recept itt: