7 croissant Budapesten és környékén, ami után többé nem veszel boltit

Ismerős a látvány: kicsit nyomott, kicsit száraz, ha kézbe vesszük, peregnek le róla a tésztahéjak. Egy átlagos croissant felejthető. Nem így a nagy gondossággal és csúcsalapanyagokból készített társaik, amelyeknek gazdag, vajas tésztája egy összességében mégis könnyed, levegős péksüteményt alkot. De hol szerezhetünk be olyan croissant-t, ami után többé nem akarunk vacakot enni?

A croissant-forradalmárok: Freyja - the croissant story

„Egy jó croissant kívül roppan, belül pedig azonnal elolvadnak a hajszálvékony rétegek a szádban. Légies és finom, vajas illatú.” – Mi sem fogalmazhatnánk meg szebben a croissant szépségeit. A Freyja jött, és olyan croissant-okat tett le az asztalra, amiket immár nemcsak mi imádunk, hanem a bécsiek is. Budapest után a szomszédban nyitottak új üzletet, és ha azt gondolnád, hogy ennél a vajas croissant-nál nincs jobb, kóstold meg a mandulakrémest vagy a pisztáciást! Az olasz cotto sonkás, comté sajtos verzió pedig egy jó szendviccsel is felér.

Freyja / via

Freyja - the croissant story

Budapest VII. kerület, Szövetség utca 10-12.

1080 Ausztria, Bécs, Alser Str. 19.

A birodalom croissant-seregei: VAJ

A Freyja mellett a helye egy másik igen dinamikus csapatnak, a birodalmi lépegető VAJ-nak. Mindegyik pékségük igazi vesztőhely, ha csak „beugrunk egy kis” valamire, mert úgysem fogunk tudni megállni egynél. Olyan vívmányokat köszönhetünk nekik, mint a Rákóczi-túróstáska, a mákosguba-csiga vagy az aranygaluska-csiga. Itt sem szem, sem leveles tészta nem marad szárazon. Croissant-őrület a köbön: Snickers-croissant, pisztáciás-feketeribizlis croissant, crèmebrûlée-croissant a porondon. Belga vajjal, csodás illatokkal, ahogy az náluk alap!

VAJ / via

VAJ Birodalom

Budapest VIII. kerület, József krt. 30-32.

Budapest V. kerület, Sas u. 2.

Budapest, Törökvész út 93/A

Édesen, sósan és kekszbe álmodva: croissant-ok a Három Tarka Macskában

A kovászos pékségek nem szűkölködnek az ötletes elnevezésekben, de közülük is az egyik legaranyosabb a Három Tarka Macska. A Pozsonyi úton ismertük meg őket, azóta immár – stílusosan – három pékséget működtetnek Budapesten. A minőségi munka és alapanyag-használat mellett azzal sem vádolhatók, hogy ne újítanának folyamatosan: most éppen a crookie-t dobták be a köztudatba, a croissant és a diós-étcsokis cookie szerelemgyerekét. Emlékezetes szépség (és finomság) az epres croissant-juk, a pisztáciás-málnás pedig azonnali szerelembe esés.

Három Tarka Macska / via

Három Tarka Macska

Budapest XIII. kerület, Pozsonyi út 41.

Budapest VI. kerület, Teréz krt. 22.

Budapest II. kerület, Margit krt. 56.

Siessetek! Megszegett Ígéret Pékműhely

A Megszegett Ígéret Pékműhely egy szinte észrevétlen, aprócska üzlet a Fehérvári úton, az Alleén is túl. Azaz mégiscsak könnyen észrevehető, ugyanis rendszeresen sor áll a bejárati ajtó előtt. Nap végén általában már csak az van, amit meghagynak a törzsvendégek a későn jövőknek, de akármire is bökünk, nagyot nem fogunk tévedni. Az újhullámos pékségekben kevésbé reprezentált lekváros croissant vonalán is mozognak a mandulás-megylekvárossal, de a csokis-narancsos is emlékezetes darab.

Megszegett Ígéret / via

Megszegett Ígéret Pékműhely

Budapest XI. kerület, Fehérvári út 46.

#croissantkovásszal a Jenői Pékségben

A #croissantkovásszal hashtaget és a Kovászlabor pékközösséget is Ormós Gabriellának köszönhetjük. Áldásos oktatói és közösségépítő tevékenysége mellett a Női energiák mottó alatt megrendezett idei Gourmet Fesztivál egyik arca is volt. Ha olyan elszántak nem vagyunk, hogy tanulni menjünk hozzá, ettől még a pékségében ismerkedhetünk a kovászos sütés tudományával. A hazai kovászmozgalom ősanyjánál nincs rossz rendelés, legyen az croissant vagy bármi más.

Jenői Pékség / via

Jenői Pékség

Budajenő, Kossuth Lajos u. 19.

Vigyázat, beszippant: Nagykifli

A diósdi Kiskifli sikere a törökbálinti Nagykiflivel folytatódik. Az ott lakóknak be sem kell mutatni a két műintézményt, az átutazók vagy arra járók azonban véssék fel maguknak, hogy ezen a környéken vétek nem beugrani hozzájuk. A Nagykifli a pékségen kívül ráérős villásreggelik helyszíne is. A tágas belső tér és kerthelyiség is maradásra ösztönöz. A kenyerek, sós pékáruk mellett kifejezetten erősségük az édes péksütemények terepe: a babkától a frangipane pitéig, a barackos gombóctól a tortákig komoly a repertoár. A croissant-jaikról sokat elárul az alábbi kép, egy újdonságuk pedig a lapos croissant.

Nagykifli / via

Nagykifli

Törökbálint, Szabadság tér 25.

Fehércsokis-pisztáciástól a háromsajtosig: Pátyi (és a többi) Kovászdában

Szédületes ütemben gyarapodik a Telki Kovászda családja: immár Pátyon, Budakeszin, Biatorbágyon, Érden is működnek a Kovászdák (Érden a Liszt Pékség). Jelenleg a pátyi a zászlóshajó, immár kávézóként és reggelizőként is funkcionál. Ha beszereztük a kötelező kovászos vekninket, el is csábulhatunk az édes szekcióban. Égetett tésztás süteményekben is remekelnek, ekler fánk, képviselőfánk, krémes is kínálja magát, a tördelt pisztáciával megszórt, fehércsokival folyatott pisztáciakrémes croissant pedig nem véletlenül égett be az emlékezetünkbe. Nyáron olyan szezonális ízesítések felbukkanása várható, mint a korábbi ribizlis és sárgabarackos, de sonkás és sajtos béleléssel is képviselteti magát az egyik legfranciásabb péksütemény.

Pátyi Kovászda / via

Pátyi Kovászda

Páty, Árpád u. 29.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Három Tarka Macska / via

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ajánlóban nincs hiány nálunk:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...