Rácz Jenő vezetésével nyitotta újra kapuit Budapest első Michelin-csillagos étterme

A két hosszú évre álomba szenderedett Ráday utca ébredezni kezd, nem mással, mint a Costes étteremmel az élen. Budapest első Michelin-csillagos étterme nem akárhogy tér vissza: a magyar séflegenda, Rácz Jenő is ott lesz, hogy még nívósabbá tegye az éttermi élményt a vendégek számára.

Gaztronómiai mérföldkő Budapesten

A Costes étterem, túlzás nélkül állíthatjuk, Budapest gasztronómiai történetének legendás alakja. A finedining-történelmet író vendéglátóegység 2008-ban nyitotta meg kapuit, és alig másfél évvel később már Michelin-csillaggal díjazták a kiemelkedő szakmai tevékenységét. Az országban elsőként, sőt a régióban is másodikként kiérdemelt nemzetközi elismerés nemcsak feltette Budapestet a gasztroturisták térképére, de egyértelmű lökést adott az egész hazai iparág szakmai fejlődésnek is.

Újranyitja kapuit Budapest első Michelin-csillagos étterme / Fotó: Costes Restaurant Facebook-oldal

Két év szünet, nagyszabású újranyitás

A fine dining vendéglátás Ráday utcai fellegvára immár tizenkét éve töretlenül őrzi a csillagát, de sajnos a pandémia alatti korlátozások, a turizmus visszaesése és a vendéglátást napjainkban sújtó munkaerőhiány ezt az egységet sem kímélte, ezért két éven keresztül csak azok élvezhették az étterem fogásait, akik házhoz rendelték az étterem személyzetét, hogy otthonukban, a saját konyhájukban készítsék el és tálalják fel a különleges étkeket.

Az idei tél végével, ahogy a Covid járvány legutóbbi hulláma is elkezdett lecsengeni, végre ismét edénycsörömpölés volt hallható a Ráday utcai konyhán, ugyanis az elmúlt hetek már az újranyitási előkészületek jegyében teltek.

Egy hónapja még bombaként robbant a hír a gasztronómiát kedvelők körében, hogy március közepén nemcsak újranyit a legendás étterem, de a tekintélyes múlt méltó folytatása érdekében Rácz Jenő is csatlakozik séfpatronként az étterem csapatához. Azóta nemcsak, hogy összeállt a csapat és véglegesedett a koncepció, de már azt is örömmel jelenthetjük, hogy hétfőn este az első vacsoravendégeket is sikerrel fogadta az étterem.

A Ráday utcai Costes és Rácz Jenő kollaborációjának ötlete a korábbi executive séf évvégi távozásakor merült fel, mivel az évekig külföldön dolgozó sztárséf nemcsak a médiában, hanem a Costes cégcsoport pandémia alatt megnyitott új fine dining egységében (Rumour by Rácz Jenő) is nagyon hamar bizonyította, hogy sikere nem véletlen, hiszen határtalan kreativitása, precizitása és bátor, egyedi ízvilága pillanatok alatt lenyűgözte a hazai éttermi közönséget.

Újra megtelik a Ráday utca

A Costes csoport tulajdonosainak ezzel az együttműködéssel nem titkolt célja, hogy a korábban főleg gasztroturisták által látogatott Ráday utcai étterembe ezentúl jobban bevonzzák a magyar vendégeket is, mivel Rácz Jenővel közös másik éttermük kapcsán azt tapasztalták, hogy a nyitás óta folyamatos teltházzal működik és még mindig hetekre előre kell asztalt foglalni.

Az újranyitó és számos elemében megújuló Costes étterem az első időszakban egy hatfogásos kóstolómenüvel várja a modern európai konyhát kedvelőket.

A hangsúly – a csoport többi étterméhez hasonlóan – itt is az alapanyagok minőségére és a kompromisszummentes gasztronómiai élményre kerül. A tányérokat a Rácz Jenőtől megszokott látványos tálalás, valamint ízgazdagság, bohó elegancia és avantgárd, meghökkentő kombinációk jellemzik majd. Az étterem jelentős gasztronómiai múltja, a kiváló brandérték és a történet új fejezettel kiegészíthető továbbírásának lehetősége keltette fel a világlátott szakember érdeklődését, így mostantól a gasztronómia szerelmesei már nem csak a Petőfi téri Rumour by Rácz Jenő étteremben, de a Kálvin tértől egy kőhajításnyira, a Ráday utcai Costesben is találkozhatnak a munkásságával.

Sült tanyasi csirke, zöldség chips és paradicsomsaláta / Fotó: Costes Restaurant Fecebook-oldal

A Rácz Jenő nevével fémjelzett konyha helytartója pedig Koppány Levente lesz, akinek egyáltalán nem ismeretlen a Costes Ráday étterem, hiszen korábban, Palágyi Eszter vezetése alatt is dolgozott már ebben a Michelin-csillagos konyhában. A fiatal szakember igazi hírnevet akkor szerzett a szakmában, amikor a fiatal szakácsok legnevesebb nemzetközi versenyén, a San Pellegrino Young Chef versenyen megnyerte a középeurópai elődöntőt Hamburgban, majd a milánói döntőn a világ 9-dik legjobb fiatal séfjeként végzett. Levente Budapest mellett Londonban dolgozott huzamosabb ideig, ahol több csillagos helyen is bizonyította már rátermettségét.

Laza hangulat

A Costes újranyitása kapcsán fontos még megemlíteni, hogy nemcsak a konyhai csapat révén újul meg a legendás hely, hanem az étterem hangulata, stílusa is kicsit lazább lesz a korábbinál. Ennek érdekében a belső terek, a burkolatok, a dizájn, valamint a teljes konyha is felújításra kerültek a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által nyújtott támogatás segítségével.

A nyitvatartása kapcsán is elég egyedi lesz a Ráday utcai Costes étterem, ugyanis a főváros fine dining éttermeitől eltérően az első időszakban még csak három napra lesz nyitva, amelyből a szombat akár megszokottnak mondható, viszont a másik két nap a vasárnap és a hétfő lesz, amikor szinte senki más nincs nyitva a minőségi éttermek közül.
További információ és asztalfoglalás az étterem honlapján.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...