Nem meglepő, de évről évre többen választják a mentes termékeket húsvétkor (is), egyre több a tudatos vásárló, és jobban fogynak a különféle ételallergiával küzdőknek készített cukormentes, glutén- és/vagy laktózmentes alternatívák.
A várakozások szerint idén még az alap termékekből is hiány lehet, ha utolsó pillanatra hagyjuk a vásárlást: a becslések szerint akár a sonka, a sütőipari termékek, a trappista sajt és a leveles tészta is kifogyhat a boltokból, ha nem sietünk
– mondta Csikós Zsolt, a Coop Online Kft. vezetője.
A menteseké a jövő
Mivel már mindenre van alternatív „mentes" megoldás, az arra rászorulók pedig – húsvét ide vagy oda – , ilyenkor is tartják diétájukat, így az efféle termékek iránti kereslet is alaposan megnőtt. Van már glutén- és laktózmentes kalács, bio zöldség, teljes kiőrlésű sütemény vagy temérdek cukormentes/ édesítőszerekkel készült csokoládé is.
Tavaly ilyenkor, azaz 2021 márciusában a következő termékekből rendeltek a legtöbbet*:
- tej
- kristálycukor
- búzafinomliszt
- ásványvíz
- élesztő
- vaníliás cukor
*A Coop online rendszerében.
További trónkövetelők
A csomagolásmentes és fenntartható termékek kereslete is nőttön nő, ilyen például a bambuszfogkefe, vagy a kézműves szappanok és természetes anyagból készült piperholmik sora.
2022-ben minden bizonnyal előtérbe kerülnek a hozzáadott cukor nélkül készült, glutén- és laktózmentes, fehérjében gazdag termékek, melyeket rengetegen fogyasztanak előszeretettel a hétköznapokban is. Vagyis népszerű lesz minden olyan árucikk, amivel helyettesíteni lehet a cukrot tartalmazó édességeket, vagy a glutént tartalmazó chipseket és egyéb rágcsálnivalókat
– állítja Csikós Zsolt.
Ne hagyjuk a sonkát utolsó pillanatra
A szakember egyértelműen azt tanácsolja, hogy a szükséges bevásárlást 1-2 héttel előbb is elintézhetjük (boltban vagy online rendeléssel), hogy elkerüljük a tumultust és az esetleges termékhiányt.
Még több gasztrohír itt: