#CookForUkraine: „Főzz Ukrajnáért” élőben Havas Dórával és velünk, az ukrajnai menekültekért

A Nosalty is csatlakozott a #CookforUkraine nevű karitatív kezdeményezéshez, hogy a gasztronómián keresztül támogassa az ukrán menekülteket. Tarts velünk március 13-án, vasárnap az Instagramon 19 órakor, és főzz együtt Havas Dórával, miközben embertársaidon is segítesz!

Már közel 132.000 angol font (nagyjából 60.000.000 forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.

A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közelkeleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.

Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.

A Nosalty is csatlakozott a #CookforUkraine nevű karitatív kezdeményezéshez

A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Az Unicef és a Cook for Ukraine adatai szerint akár több mint hét és félmillió gyermek lehet jelenleg Ukrajnában, akiknek a háború miatt nélkülözniük kell.

A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és más vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.

A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére.

Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján: 2022. március 13-án, vasárnap 19:00-tól ezúttal Havas Dóra gasztroblogger-műsorvezető várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.

Hogy mit főz majd Dóra?

Káposztás céklaleves készül és egy törökmogyorós, áfonyás friand – szerezzétek be az alapanyagokat, ha velünk főznétek!

Hozzávalók a céklaleveshez:

3 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
2 db cékla
250 g kovászolt (vagy savanyú) káposzta
40 g sűrített paradicsom
2 db babérlevél
5 szem fekete bors
1 l marhahúsleves-alaplé
5 dl víz
2 db közepes burgonya
1 teáskanál cukor
só ízlés szerint
6 evőkanál tejföl
1 csokor kapor

Hozzávalók 20 darab törökmogyorós, áfonyás friandhoz:

10 dkg finomra őrölt törökmogyoró
5 dkg liszt + a formához
15 dkg cukor
1 csipetnyi só
15 dkg vaj + a formához
5 tojásfehérje
10 dkg áfonya
½ citrom frissen reszelt héja
1 evőkanál vaníliakivonat

A Nosalty #CookForUkraine élő főzésének következő szereplője Havas Dóra lesz.

Hogy hogyan csatlakozhatsz te is?

Kövess minket az Instagramon, és figyeld vasárnap este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!

Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...