Már közel 132.000 angol font (nagyjából 60.000.000 forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.
A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közelkeleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.
Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.
A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá.
Az Unicef és a Cook for Ukraine adatai szerint akár több mint hét és félmillió gyermek lehet jelenleg Ukrajnában, akiknek a háború miatt nélkülözniük kell.
A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és más vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.
A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére.
Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján: 2022. március 13-án, vasárnap 19:00-tól ezúttal Havas Dóra gasztroblogger-műsorvezető várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.
Hogy mit főz majd Dóra?
Káposztás céklaleves készül és egy törökmogyorós, áfonyás friand – szerezzétek be az alapanyagokat, ha velünk főznétek!
Hozzávalók a céklaleveshez:
3 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
2 db cékla
250 g kovászolt (vagy savanyú) káposzta
40 g sűrített paradicsom
2 db babérlevél
5 szem fekete bors
1 l marhahúsleves-alaplé
5 dl víz
2 db közepes burgonya
1 teáskanál cukor
só ízlés szerint
6 evőkanál tejföl
1 csokor kapor
Hozzávalók 20 darab törökmogyorós, áfonyás friandhoz:
10 dkg finomra őrölt törökmogyoró
5 dkg liszt + a formához
15 dkg cukor
1 csipetnyi só
15 dkg vaj + a formához
5 tojásfehérje
10 dkg áfonya
½ citrom frissen reszelt héja
1 evőkanál vaníliakivonat
Hogy hogyan csatlakozhatsz te is?
Kövess minket az Instagramon, és figyeld vasárnap este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!
Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.