#CookForUkraine: „Főzz Ukrajnáért” élőben Somogyi Dórival és velünk, az ukrajnai menekültekért

A Nosalty is csatlakozott a #CookforUkraine nevű karitatív kezdeményezéshez, hogy a gasztronómián keresztül támogassa az ukrán menekülteket. Tarts velünk március 27-én, vasárnap az Instagramon 19 órakor, és főzz együtt Somogyi Dórival, a Dóri IR Receptek Instagram-oldal szerzőjével, miközben embertársaidon is segítesz!

Már közel 329.000 angol font (nagyjából 147 millió forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.

A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közel-keleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.

A NOSALTY IS CSATLAKOZOTT A #COOKFORUKRAINE NEVŰ KARITATÍV KEZDEMÉNYEZÉSHEZ

Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.

A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá. A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és más vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.

Az Unicef és a Cook for Ukraine adatai szerint akár több mint hét és félmillió gyermek lehet jelenleg Ukrajnában, akiknek a háború miatt nélkülözniük kell.

A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és egyéb vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.

A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére, múlt héten pedig Kiss Norbert Ádám főzött nálunk, aki a főzés során több mint ötvenezer forintot gyűjtött össze a szervezetnek.

Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján: 2022. március 27-én, vasárnap 19:00-tól ezúttal Somogyi Dóri, a @dori_ir_receptek inzulinrezisztens receptekkel foglalkozó gasztrobloggere két recepttel is várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.

Hogy miket főz majd Dóri?

A mennyei ízvilágú és egészséges ételeket készítő blogger két recepttel is készül a nézőknek. Az első recept egy mennyei tahinis beluga lencsesaláta lesz, második fogásként és egyben desszertként pedig egy tahinis süteményt készít Dóri.

Hozzávalók a tahinis beluga lencsesalátához:

  • 1 kígyóuborka
  • 2 marék koktélparadicsom
  • fél lilahagyma
  • fél vagy egy egész csokor friss petrezselyem
  • 1 kemény húsú körte 
  • 200-250 gramm beluga lencse (fekete lencse)

Az öntethez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál víz
  • 3 evőkanál tahini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 1 teáskanál 10%-os ecet
  • 1 teáskanál méz vagy agave szirup vagy cukormentes rostszirup (ha egyik sincs, akkor egy kis porcukor vagy por eritrit)
  • só és bors ízlés szerint
„Főzz Ukrajnáért” élőben Somogyi Dórival és velünk, az ukrajnai menekültekért

A tahinis süteményről sem feledkezünk meg, a hozzávalók:

  • 130 gramm Tahini
  • 80 gramm zabpehelyliszt 
  • 10-20 gramm kakaópor
  • csipet só
  • 3 evőkanál datolyaszirup/méz/agaveszirup/rost szirup
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál por eritrit/cukor (ez opcionális lesz)

A krémhez:

  • 65 gramm tahini
  • 2 evőkanál   datolyaszirup/méz/agaveszirup/rost szirup/ 
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1/2 evőkanál por eritrit/cukor (ez opcionális lesz)

Hogy hogyan csatlakozhatsz te is?

Kövess minket az Instagramon, és figyeld vasárnap este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!

Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek