Már közel 329.000 angol font (nagyjából 147 millió forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.
A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közel-keleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.
Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.
A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá. A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és más vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.
Az Unicef és a Cook for Ukraine adatai szerint akár több mint hét és félmillió gyermek lehet jelenleg Ukrajnában, akiknek a háború miatt nélkülözniük kell.
A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és egyéb vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.
A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére, múlt héten pedig Kiss Norbert Ádám főzött nálunk, aki a főzés során több mint ötvenezer forintot gyűjtött össze a szervezetnek.
Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján: 2022. március 27-én, vasárnap 19:00-tól ezúttal Somogyi Dóri, a @dori_ir_receptek inzulinrezisztens receptekkel foglalkozó gasztrobloggere két recepttel is várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.
Hogy miket főz majd Dóri?
A mennyei ízvilágú és egészséges ételeket készítő blogger két recepttel is készül a nézőknek. Az első recept egy mennyei tahinis beluga lencsesaláta lesz, második fogásként és egyben desszertként pedig egy tahinis süteményt készít Dóri.
Hozzávalók a tahinis beluga lencsesalátához:
- 1 kígyóuborka
- 2 marék koktélparadicsom
- fél lilahagyma
- fél vagy egy egész csokor friss petrezselyem
- 1 kemény húsú körte
- 200-250 gramm beluga lencse (fekete lencse)
Az öntethez:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál víz
- 3 evőkanál tahini
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál friss citromlé
- 1 teáskanál 10%-os ecet
- 1 teáskanál méz vagy agave szirup vagy cukormentes rostszirup (ha egyik sincs, akkor egy kis porcukor vagy por eritrit)
- só és bors ízlés szerint
A tahinis süteményről sem feledkezünk meg, a hozzávalók:
- 130 gramm Tahini
- 80 gramm zabpehelyliszt
- 10-20 gramm kakaópor
- csipet só
- 3 evőkanál datolyaszirup/méz/agaveszirup/rost szirup
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 evőkanál por eritrit/cukor (ez opcionális lesz)
A krémhez:
- 65 gramm tahini
- 2 evőkanál datolyaszirup/méz/agaveszirup/rost szirup/
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 1/2 evőkanál por eritrit/cukor (ez opcionális lesz)
Hogy hogyan csatlakozhatsz te is?
Kövess minket az Instagramon, és figyeld vasárnap este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!
Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.