Már közel 475.000 angol font (nagyjából 215 millió forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.
A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közel-keleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.
Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.
A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá. A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.
A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére, majd Kiss Norbert Ádám főzött nálunk, de itt volt még Havas Dóra gasztroblogger és műsorvezető, Somogyi Dóri, a @dori_ir_receptek inzulinrezisztens receptekkel foglalkozó gasztrobloggere, Eke Angéla és Balázs Andi színésznők is.
Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján:
2022. április 22-én, pénteken 15:30-tól ezúttal Mautner Zsófi, gasztronómiai szakíró és gasztroblogger a budapesti Konyhakiállításon várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.
Ha tetszett a menü, a Nosalty oldalán megtalálod a bevásárlólistát, hogy te is megfőzhesd otthon!
Mit főz a Konyhakiállításon Zsófi?
Pashka – ünnepi túrókrémdesszert karamellizált eperkompóttal
Hozzávalók (8 adag)
- 1 kg krémes túró (vagy áttört hagyományos túró)
- 120 g porcukor (lehet alternatív édesítő is, pl. eritrit, xilit)
- 100 g puha vaj
- 4 tojássárgája
- 200 ml tejszín
- 1 kezeletlen citrom
- 100 g vegyesen: mazsola, aszalt gyümölcs, durvára vágott étcsokoládé
- 1 nagyobb szűrő
- forró vízben átöblített, vékony textilpelenka a szűrő kibéleléséhez
(ha ezek nincsenek kéznél, akkor is elkészíthető, csak akkor nem formázzuk, ebben az esetben pohárdesszertként tálaljuk)
Karamellizált eperkompót
- 500 g eper
- 80 g cukor
- 1 citrom leve
Ha személyesen nem tudsz velünk tartani, kövess minket az Instagramon, és figyeld pénteken este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!
Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.
Építkezel, felújítasz? Szenvedélyed a gasztronómia? A Konyhakiállításon a helyed!
Trendekért, újdonságokért és feledhetetlen gasztropillanatokért látogass el április 22-24. között a Konyhakiállításra a Budapest Arénába, ahol a Miele Nagyszínpadon mindhárom nap főzőbemutatókat láthatsz, miközben tapasztalt séfektől és gasztrobloggerektől lesheted el a legjobb fogásokat!
A kiállításon exkluzív újdonságok, különleges konyhai termékek és fantasztikus nyeremények is várnak, akár egy 2,5 millió Ft értékű egyedi tervezésű konyhabútor is a tiéd lehet!
www.konyhakiallitas.hu