#CookForUkraine: „Főzz Ukrajnáért” élő főzés Mautner Zsófival a Konyhakiállításon

A Nosalty is csatlakozott a #CookforUkraine nevű karitatív kezdeményezéshez, hogy a gasztronómián keresztül támogassa az ukrán háborús menekülteket. Tarts velünk április 22-én, pénteken 15:30-tól a Konyhakiállításon, ahol élőben követheted Mautner Zsófi főzőműsorát, miközben embertársaidon is segíthetsz!

Már közel 475.000 angol font (nagyjából 215 millió forint) gyűlt össze a Cook for Ukraine nevű mozgalom által, melyet elismert szakácskönyvírók alapítottak az orosz-ukrán háborúban rekedt emberek megsegítésre.

A Cook for Ukraine mozgalmat Olia Hercules, Alissa Timoshkina és Zuza Zak gasztronómiai szakírók alapították Londonban. Ötletét a Cook for Syria inspirálta, amely 2016 óta több mint 1 000 000 fontot gyűjtött a Unicef közreműködésével a háború sújtotta közel-keleti ország megsegítésére. Az alapítók szerint legyen szó bármilyen háborús helyzetről a világban, az emberek hamar bele tudnak fáradni a folyamatos aggodalomba, hajlandóak elhatárolódni a körülöttük történő eseményektől.

A NOSALTY IS CSATLAKOZOTT A #COOKFORUKRAINE NEVŰ KARITATÍV KEZDEMÉNYEZÉSHEZ

Olia Hercules szerint ilyenkor fontos, hogy empatikusak és humánusak maradjunk egymással, a főzés pedig kitűnő megoldás arra, hogy összehozza az embereket.

A Cook for Ukraine a 2016-os szíriai krízishelyzethez hasonlóan most is szorosan együttműködik az Uniceffel annak érdekében, hogy a pénz oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá. A Cook for Ukraine londoni és más angliai éttermek, bárok és vendéglátóipari egységek által is gyűjt segélyeket. Az éttermek külön az adománygyűjtésre szervezett, hagyományos ukrán ételeket kínáló vacsorákkal készülnek a vendégeknek, de az interneten keresztül mi is utalhatunk a szervezetnek kisebb-nagyobb összegeket.

A Konyhakiállításon Mautner Zsófi főz

A Cook for Ukraine-hez Magyarországon elsőként a Nosalty is csatlakozott: az online gasztromagazin Instagram-oldalán Steiner Kristóf és párja, Nimrod Dagan főzött élőben, akik az élő bejelentkezés alatt közel 100.000 Ft-ot gyűjtöttek össze a UNICEF részére, majd Kiss Norbert Ádám főzött nálunk, de itt volt még Havas Dóra gasztroblogger és műsorvezető, Somogyi Dóri, a @dori_ir_receptek inzulinrezisztens receptekkel foglalkozó gasztrobloggere, Eke Angéla és Balázs Andi színésznők is.

Az adakozásra ösztönző élő főzés pedig folytatódik a Nosalty Instagram-profilján: 

2022. április 22-én, pénteken 15:30-tól ezúttal Mautner Zsófi, gasztronómiai szakíró és gasztroblogger a budapesti Konyhakiállításon várja azokat, akik szeretnek főzni, és egyúttal szívesen adakoznak az ukrajnai háborús menekültek megsegítéséért.

Ha tetszett a menü, a Nosalty oldalán megtalálod a bevásárlólistát, hogy te is megfőzhesd otthon!

Mit főz a Konyhakiállításon Zsófi?

Pashka – ünnepi túrókrémdesszert karamellizált eperkompóttal

Pashka

Hozzávalók (8 adag)

  • 1 kg krémes túró (vagy áttört hagyományos túró)
  • 120 g porcukor (lehet alternatív édesítő is, pl. eritrit, xilit)
  • 100 g puha vaj
  • 4 tojássárgája
  • 200 ml tejszín
  • 1 kezeletlen citrom
  • 100 g vegyesen: mazsola, aszalt gyümölcs, durvára vágott étcsokoládé
  • 1 nagyobb szűrő
  • forró vízben átöblített, vékony textilpelenka a szűrő kibéleléséhez

(ha ezek nincsenek kéznél, akkor is elkészíthető, csak akkor nem formázzuk, ebben az esetben pohárdesszertként tálaljuk)

Karamellizált eperkompót

  • 500 g eper
  • 80 g cukor
  • 1 citrom leve

Ha személyesen nem tudsz velünk tartani, kövess minket az Instagramon, és figyeld pénteken este 19 órától az élőzést, miközben ezen a linken adakozol!

Minden adomány az UNICEF-hez megy, amit az ukrajnai menekültek megsegítésére fordítanak.

Látogassatok el a Konyhakiállításra a hétvégén

Építkezel, felújítasz? Szenvedélyed a gasztronómia? A Konyhakiállításon a helyed!

Trendekért, újdonságokért és feledhetetlen gasztropillanatokért látogass el április 22-24. között a Konyhakiállításra a Budapest Arénába, ahol a Miele Nagyszínpadon mindhárom nap főzőbemutatókat láthatsz, miközben tapasztalt séfektől és gasztrobloggerektől lesheted el a legjobb fogásokat!

A kiállításon exkluzív újdonságok, különleges konyhai termékek és fantasztikus nyeremények is várnak, akár egy 2,5 millió Ft értékű egyedi tervezésű konyhabútor is a tiéd lehet!
www.konyhakiallitas.hu

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...