Dél-Olaszország durumlisztből készült száraztésztafajtái közé tartozik az óriás kagylótészta, azaz a conchiglioni, ami az olasz „conchiglia” szóból származik, és tengeri kagylót jelent. Használjunk mindenképp jó minőségű durumbúzából készült tésztát, ami az elkészítés során nem veszíti el a formáját. Több méretben is megtalálható, de a nagy méretű alkalmas igazán a töltött tésztakülönlegességekhez. Ehhez a recepthez előfőzni szükséges a tésztát, hogy később meg tudjuk tölteni őket.
A töltelékhez a méltán híres bolognai ragut vettük alapul, amiben hagymát, fokhagymát, zellerszárat, darált marhahúst, vörösbort, passzírozott paradicsomot és kakukkfüvet főztünk össze egy igazán ízletes és tartalmas mártássá.
A még komplexebb ízvilághoz pirítsunk bele az elején pancettát, guancialét és/vagy olasz kolbászféléket.
A ragut érdemes szépen lassan, hosszasan főzni, hogy az ízek kellően összeérhessenek, mivel a sütőben csupán 15-20 percet tölt majd a töltött conchiglioni. Miután elkészült, és kihűlt a ragu, érdemes pl. ricottával fellazítani, hogy egy kicsit lágyabb ízt kapjunk. Ahhoz, hogy teljes legyen a kép, egy közepesen lágy besamellel sütöttük egybe a kagylótésztát, ami tökéletesen illik a viszonylag tömény, ízekben gazdag raguhoz. A besamelhez vajon futtassuk meg a lisztet, tejjel csomómentesre húzzuk fel, végül szerecsendióval és parmezánnal ízesítsük.
A sütőt melegítsük elő 200°C-ra, addig meg tudjuk tölteni a tésztákat a raguval. A tepsit kenjük ki besamellel, amibe helyezzük bele a már megtöltött conciglionikat. Dekoráljuk a tetejét foltokban besamellel, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Süssük légkeverésen, amíg szépen, aranybarnára megpirul a teteje. Az elkészült conchiglionit hagyjuk pár percet hűlni, mielőtt tálalnánk. Jó étvágyat hozzá!
A conchiglionit a Gorenje új sütőjében készítettük el, keress további Gorenje termékeket itt!