Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Ha úgy gondolod, hogy télen kizárt az izgalmas salátázás, mert megáll az élet a csomagolt, íztelen jégsaláta, drága kígyóuborka és a fakó üvegházi paradicsom triójánál, akkor most megmutatjuk, mennyire tévedsz. Kövesd a szezont, és koncentrálj a zöldségek helyett a gyümölcsökre!

Tény, hogy ilyenkor a hazai gyümölcsök közül leginkább csak az alma áll rendelkezésünkre, de szerencsére a mediterrán citrusfélék közül a citrom, a narancs, a grapefruit, a vérnarancs és a mandarin a leghidegebb évszakunkban is elérhető, szezonjuk tavasz végéig tart. Használjuk ki a citrusok előnyeit ezzel a friss és vitaminokkal teli, szupergyors és egyszerű citrussalátával!

A citrussalátánkba kerülő citrusok közt válogatva nyugodtan kerüljön a kosarunkba narancs, vérnarancs, mandarin és vörös grapefruit (ezek szinte bárhol elérhetőek Magyarországon is), ha egzotikusabb fajtákat is használnánk, válasszuk az oroblancót és a tangelót.

Narancs, vérnarancs, grapefruit, mandarin, lime, oroblanco és tangelo is jól mutat a tányérunkon. (fotó: Hering András)

A citrusokhoz nyugodtan adhatunk egy kis dijoni mustárt (én ezzel kentem meg a tányért), izgalmas ízt és pikantériát ad a gyümölcsöknek (jól állnak egymásnak), nem beszélve a frissítő édesköménylevelekről.

Hozzávalók: 1 db grépfrút, 1 db narancs, 1 db vérnarancs, 1 db mandarin, 1 db lime, 1 db oroblanco, 1 db tangelo, 1 db édeskömény(annak a levele), 10 g makadámdió, só, bors, dijoni mustár

Szemet gyönyörködtető színek és formák. Az ízekről nem is beszélve... (fotó: Hering András)

Elkészítés:

Ha kedveled a pikáns ízeket, elsőként egy nagy lapostányért kenj meg dijoni mustárral.

Rendezd el a színes citrusszeleteket egy rétegben, dekoráld velük tetszőlegesen a tányérod.

Szórd meg a citrusok tetejét édesköménylevelekkel, tört makadámdióval (vagy más olajos magvakkal, például mandulával, pekándióval, kesudióval vagy mogyoróval).

Sózd, borsozd, majd tálalhatod is.

A színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

A 'színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több rendhagyó recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...