Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Ha úgy gondolod, hogy télen kizárt az izgalmas salátázás, mert megáll az élet a csomagolt, íztelen jégsaláta, drága kígyóuborka és a fakó üvegházi paradicsom triójánál, akkor most megmutatjuk, mennyire tévedsz. Kövesd a szezont, és koncentrálj a zöldségek helyett a gyümölcsökre!

Tény, hogy ilyenkor a hazai gyümölcsök közül leginkább csak az alma áll rendelkezésünkre, de szerencsére a mediterrán citrusfélék közül a citrom, a narancs, a grapefruit, a vérnarancs és a mandarin a leghidegebb évszakunkban is elérhető, szezonjuk tavasz végéig tart. Használjuk ki a citrusok előnyeit ezzel a friss és vitaminokkal teli, szupergyors és egyszerű citrussalátával!

A citrussalátánkba kerülő citrusok közt válogatva nyugodtan kerüljön a kosarunkba narancs, vérnarancs, mandarin és vörös grapefruit (ezek szinte bárhol elérhetőek Magyarországon is), ha egzotikusabb fajtákat is használnánk, válasszuk az oroblancót és a tangelót.

Narancs, vérnarancs, grapefruit, mandarin, lime, oroblanco és tangelo is jól mutat a tányérunkon. (fotó: Hering András)

A citrusokhoz nyugodtan adhatunk egy kis dijoni mustárt (én ezzel kentem meg a tányért), izgalmas ízt és pikantériát ad a gyümölcsöknek (jól állnak egymásnak), nem beszélve a frissítő édesköménylevelekről.

Hozzávalók: 1 db grépfrút, 1 db narancs, 1 db vérnarancs, 1 db mandarin, 1 db lime, 1 db oroblanco, 1 db tangelo, 1 db édeskömény(annak a levele), 10 g makadámdió, só, bors, dijoni mustár

Szemet gyönyörködtető színek és formák. Az ízekről nem is beszélve... (fotó: Hering András)

Elkészítés:

Ha kedveled a pikáns ízeket, elsőként egy nagy lapostányért kenj meg dijoni mustárral.

Rendezd el a színes citrusszeleteket egy rétegben, dekoráld velük tetszőlegesen a tányérod.

Szórd meg a citrusok tetejét édesköménylevelekkel, tört makadámdióval (vagy más olajos magvakkal, például mandulával, pekándióval, kesudióval vagy mogyoróval).

Sózd, borsozd, majd tálalhatod is.

A színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

A 'színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több rendhagyó recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek