Színes-illatos citrussaláta, amitől biztosan boldogabb lesz a tél

A tél nem éppen a salátázás időszaka, legalábbis papíron, a színekre, harsanós zöldekre és gyümölcsökre, a vitaminra (na meg a karcsúbb alakra) viszont ilyenkor is vágyunk, sőt. Főzzünk abból ami van, azaz jelen esetben főznünk sem kell: használjuk ki a szezon gyümölcseit, és dobjunk össze egy nagyon pikáns, nagyon színes citrussalátát édesköménylevelekkel!

Ha úgy gondolod, hogy télen kizárt az izgalmas salátázás, mert megáll az élet a csomagolt, íztelen jégsaláta, drága kígyóuborka és a fakó üvegházi paradicsom triójánál, akkor most megmutatjuk, mennyire tévedsz. Kövesd a szezont, és koncentrálj a zöldségek helyett a gyümölcsökre!

Tény, hogy ilyenkor a hazai gyümölcsök közül leginkább csak az alma áll rendelkezésünkre, de szerencsére a mediterrán citrusfélék közül a citrom, a narancs, a grapefruit, a vérnarancs és a mandarin a leghidegebb évszakunkban is elérhető, szezonjuk tavasz végéig tart. Használjuk ki a citrusok előnyeit ezzel a friss és vitaminokkal teli, szupergyors és egyszerű citrussalátával!

A citrussalátánkba kerülő citrusok közt válogatva nyugodtan kerüljön a kosarunkba narancs, vérnarancs, mandarin és vörös grapefruit (ezek szinte bárhol elérhetőek Magyarországon is), ha egzotikusabb fajtákat is használnánk, válasszuk az oroblancót és a tangelót.

Narancs, vérnarancs, grapefruit, mandarin, lime, oroblanco és tangelo is jól mutat a tányérunkon. (fotó: Hering András)

A citrusokhoz nyugodtan adhatunk egy kis dijoni mustárt (én ezzel kentem meg a tányért), izgalmas ízt és pikantériát ad a gyümölcsöknek (jól állnak egymásnak), nem beszélve a frissítő édesköménylevelekről.

Hozzávalók: 1 db grépfrút, 1 db narancs, 1 db vérnarancs, 1 db mandarin, 1 db lime, 1 db oroblanco, 1 db tangelo, 1 db édeskömény(annak a levele), 10 g makadámdió, só, bors, dijoni mustár

Szemet gyönyörködtető színek és formák. Az ízekről nem is beszélve... (fotó: Hering András)

Elkészítés:

Ha kedveled a pikáns ízeket, elsőként egy nagy lapostányért kenj meg dijoni mustárral.

Rendezd el a színes citrusszeleteket egy rétegben, dekoráld velük tetszőlegesen a tányérod.

Szórd meg a citrusok tetejét édesköménylevelekkel, tört makadámdióval (vagy más olajos magvakkal, például mandulával, pekándióval, kesudióval vagy mogyoróval).

Sózd, borsozd, majd tálalhatod is.

A színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

A 'színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel' teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A színes-illatos citrussaláta édesköménylevéllel receptjét itt találod! (recept és fotó: Hering András)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több rendhagyó recept itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...