Készíts citrushéjpürét, és csempéssz frissességet minden süteménybe

A kezeletlen citrusfélék megmaradt héjába lehelhetünk új életet egy érdekes trükkel. Ha legközelebb ilyet veszünk, tartsuk meg a kifacsart feleket.

A vége felé jár a citrusok szezonja, ezért gyakrabban találkozhatunk leárazott bio naranccsal és citrommal. Amennyiben ilyenre bukkanunk, érdemes venni egy adaggal, mert egész évre kitartó ízesítőt készíthetünk a citrus héjából

*Fontos, hogy kezeletlen bio citrust használjunk, főleg, ha a héjával dolgozunk!

Citrom az egész évre

Süteménysütésnél gyakori akadály, hogy az év nagy részében elég nehéz rendes narancsot, citromot találni. Sok édességhez szinte elengedhetetlen a citrusok héja, az íz nem lesz ugyanaz a déli gyümölcsök frissessége nélkül.

Készíts citrushéjpürét, és csempéssz frissességet minden süteménybe

Ezt a problémát orvosolhatjuk, ha még időben elteszünk a következő időszakra egy üveg citrushéjpürét. Igen, talán elsőre nagyon furán hangzik, de ez a készítmény magában hordozza majd a citrom vagy narancs intenzív ízét, bármihez hozzá tudjuk adni, ha egy kis plusz aromát szeretnénk.

Hogyan csináld?

Amennyiben nem külön erre a célra veszünk gyümölcsöt, hanem szépen fokozatosan tudjuk félretenni, a kifacsart vagy megpucolt héjakat gyűjtsük a fagyasztóban. Érdemes megvárni, hogy nagyobb adag legyen, így egyben meg tudjuk majd főzni.

Persze külön erre a célra is vehetünk citromot, narancsot, ekkor a héjakat frissen használjuk fel. Az elkészítés szinte gyerekjáték: a héjaknak forraljunk egy nagyobb lábasban vizet, majd dobjuk bele őket. Gondoskodjunk arról, hogy mindig víz alatt legyenek. Erre nagyon jó megoldás egy kisebb fedő, amivel a citrushéjat a felszín alatt tarthatjuk.

Főzzük az egészet fél óráig, ellenőrizzük, hogy elég puhák-e a darabok. Amennyire tudjuk, kaparjuk ki a fehér részt, hiszen ettől kesernyésebb lesz. Persze nem baj, ha valamennyi benne marad, az enyhe keserűség része a citrus ízének.

A héjakat tegyük robotgépbe, és adjunk minden 12 fél héjhoz (ez ugye 6 egész gyümölcsöt jelent) 20 dkg cukrot. Ezzel dolgozzuk krémesre, és kész is vagyunk. Tároljuk sterilizált üvegben, lekvár módjára.

Felhasználási ötletek

Gondoljunk a készítményre úgy, mint egy intenzív ízesítőre. Bármilyen süteményhez adhatjuk, ha citromos vagy narancsos ízt akarunk belevarázsolni. Mivel elég koncentrált íze van, elég néhány kanál belőle.

Citromos pöfeteg keksz

A legtöbb esetben nem lennék túlságosan boldogok, ha a sütink megrepedezne, de ennél a keksznél szinte drukkolunk sülés közben, hogy minél töredezettebb, ráncosabb legyen. A pöfeteg ...

Figyeljünk arra, hogy a püré alapból tartalmaz cukrot, így hozzáadásával édesíteni is fogunk. Szintén tartsuk szemmel a sütemény tésztájának állagát, mert plusz nedvesség is kerül bele ezzel. Ha túl lazának érezzük, egy kevés liszttel orvosoljuk a dolgot.

A tél végével sem kell lemondanunk a citrom és narancs ízéről, hiszen egész évben ott lesz nekünk egy üvegben.

Narancsos lustasüti

Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol többek között ezt a sziruptól cuppogó, isteni pudingos sütit készítettük el. Ha Te is szereted a ...

Narancsos tiramisu torta

Habkönnyű piskóta, lágy krém, egy kevés kávé és már kész is az új kedvenc! Elronthatatlan narancsos tiramisu torta! Imádjuk! A csatos tortaformát szerezd be a Jófogás ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Zárjunk üvegbe minden ízt:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...