A vége felé jár a citrusok szezonja, ezért gyakrabban találkozhatunk leárazott bio naranccsal és citrommal. Amennyiben ilyenre bukkanunk, érdemes venni egy adaggal, mert egész évre kitartó ízesítőt készíthetünk a citrus héjából
*Fontos, hogy kezeletlen bio citrust használjunk, főleg, ha a héjával dolgozunk!
Citrom az egész évre
Süteménysütésnél gyakori akadály, hogy az év nagy részében elég nehéz rendes narancsot, citromot találni. Sok édességhez szinte elengedhetetlen a citrusok héja, az íz nem lesz ugyanaz a déli gyümölcsök frissessége nélkül.
Ezt a problémát orvosolhatjuk, ha még időben elteszünk a következő időszakra egy üveg citrushéjpürét. Igen, talán elsőre nagyon furán hangzik, de ez a készítmény magában hordozza majd a citrom vagy narancs intenzív ízét, bármihez hozzá tudjuk adni, ha egy kis plusz aromát szeretnénk.
Hogyan csináld?
Amennyiben nem külön erre a célra veszünk gyümölcsöt, hanem szépen fokozatosan tudjuk félretenni, a kifacsart vagy megpucolt héjakat gyűjtsük a fagyasztóban. Érdemes megvárni, hogy nagyobb adag legyen, így egyben meg tudjuk majd főzni.
Persze külön erre a célra is vehetünk citromot, narancsot, ekkor a héjakat frissen használjuk fel. Az elkészítés szinte gyerekjáték: a héjaknak forraljunk egy nagyobb lábasban vizet, majd dobjuk bele őket. Gondoskodjunk arról, hogy mindig víz alatt legyenek. Erre nagyon jó megoldás egy kisebb fedő, amivel a citrushéjat a felszín alatt tarthatjuk.
Főzzük az egészet fél óráig, ellenőrizzük, hogy elég puhák-e a darabok. Amennyire tudjuk, kaparjuk ki a fehér részt, hiszen ettől kesernyésebb lesz. Persze nem baj, ha valamennyi benne marad, az enyhe keserűség része a citrus ízének.
A héjakat tegyük robotgépbe, és adjunk minden 12 fél héjhoz (ez ugye 6 egész gyümölcsöt jelent) 20 dkg cukrot. Ezzel dolgozzuk krémesre, és kész is vagyunk. Tároljuk sterilizált üvegben, lekvár módjára.
Felhasználási ötletek
Gondoljunk a készítményre úgy, mint egy intenzív ízesítőre. Bármilyen süteményhez adhatjuk, ha citromos vagy narancsos ízt akarunk belevarázsolni. Mivel elég koncentrált íze van, elég néhány kanál belőle.
Figyeljünk arra, hogy a püré alapból tartalmaz cukrot, így hozzáadásával édesíteni is fogunk. Szintén tartsuk szemmel a sütemény tésztájának állagát, mert plusz nedvesség is kerül bele ezzel. Ha túl lazának érezzük, egy kevés liszttel orvosoljuk a dolgot.
A tél végével sem kell lemondanunk a citrom és narancs ízéről, hiszen egész évben ott lesz nekünk egy üvegben.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Zárjunk üvegbe minden ízt: