A pöfeteg keksz egyik legfőbb ismertetőjele, hogy ráncos a teteje, ez adja jellegzetes kinézetét. Most egy hagyományos pöfeteg kekszet készítettünk, viszont kakaó helyett citrommal ízesítettük. Így a tészta nemcsak kívül roppanós, belül viszont puha és szaftos lesz, de a citrom frissítővé és üdévé is teszi.
Kissé savanykás, nem túlzottan édes a végeredmény, az illata pedig egyszerűen mámorító, ahogyan belengi a konyhát.
A tésztába csempésztünk egy kis kurkumát is, ami csodás színt ad neki, és kicsit kiemeli az ízeket is.
Nézzük, milyen hozzávalókra lesz szükségünk:
2 db tojás, 120 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 150 g vaj (olvasztott), 280 g finomliszt, 0.5 csomag sütőpor, 2 citromból nyert citromhéj, 1 citromból nyert citromlé, 100 g porcukor (golyók forgatásához), 1 kk kurkuma
Egy keverőtálban a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral kézi habverővel alaposan összekeverjük. Hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, és azzal is elkeverjük. Ezt követően mehet bele a sütőporral elkevert liszt, a citromok reszelt héja és leve.
Végül a kurkumát is hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk még hozzá egy kevés lisztet. Hűtőben egy-másfél órát pihentetjük letakarva. Ez idő alatt a sütőt előmelegítjük.
Körülbelül 30 darab, diónyi méretű gombócot formázunk a masszából, amiket meghempergetünk porcukorban. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, egymástól egyenlő távolságra, majd 170 fokos sütőben, 10-12 percig sütjük légkeverésen.
Amíg meleg a süti, picit lágynak tűnhet, de amit kihűlnek megszilárdulnak, és kívül ropogósak, belül puhák lesznek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen vagy a YouTube-on!
Még több tökéletes receptet találsz itt: