A citromos keksz, melynél imádkozunk, hogy megtörjön a teteje

A pöfeteg kekszet senkinek nem kell bemutatni, azonban ezúttal nem kakaó került bele, hanem citrom. Nyugalom, így is mennyei lett, és a színe még fel is vidítja egy kicsit.

A pöfeteg keksz egyik legfőbb ismertetőjele, hogy ráncos a teteje, ez adja jellegzetes kinézetét. Most egy hagyományos pöfeteg kekszet készítettünk, viszont kakaó helyett citrommal ízesítettük. Így a tészta nemcsak kívül roppanós, belül viszont puha és szaftos lesz, de a citrom frissítővé és üdévé is teszi.

A citromos keksz, melynél imádkozunk, hogy megtörjön a teteje

Kissé savanykás, nem túlzottan édes a végeredmény, az illata pedig egyszerűen mámorító, ahogyan belengi a konyhát.

A tésztába csempésztünk egy kis kurkumát is, ami csodás színt ad neki, és kicsit kiemeli az ízeket is.

Nézzük, milyen hozzávalókra lesz szükségünk:

2 db tojás, 120 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 150 g vaj (olvasztott), 280 g finomliszt, 0.5 csomag sütőpor, 2 citromból nyert citromhéj, 1 citromból nyert citromlé, 100 g porcukor (golyók forgatásához), 1 kk kurkuma

Egy keverőtálban a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral kézi habverővel alaposan összekeverjük. Hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, és azzal is elkeverjük. Ezt követően mehet bele a sütőporral elkevert liszt, a citromok reszelt héja és leve.

Végül a kurkumát is hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk. Ha túl lágy lenne a tészta, adjunk még hozzá egy kevés lisztet. Hűtőben egy-másfél órát pihentetjük letakarva. Ez idő alatt a sütőt előmelegítjük.

Körülbelül 30 darab, diónyi méretű gombócot formázunk a masszából, amiket meghempergetünk porcukorban. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, egymástól egyenlő távolságra, majd 170 fokos sütőben, 10-12 percig sütjük légkeverésen.

Amíg meleg a süti, picit lágynak tűnhet, de amit kihűlnek megszilárdulnak, és kívül ropogósak, belül puhák lesznek.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen vagy a YouTube-on!


Még több tökéletes receptet találsz itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...