A citrom illatos, sikeresen tisztít és vízkőmentesít – mégsem alkalmas minden felületre, hiszen a savassága akár kárt is tehet egyes anyagokban. Nézzük, mely felületeket jobb elkerülni a citrommal vagy a citromalapú tisztítószerekkel!
Kattints a képre és nézd végig, melyek ezek a felületek!
7 felület, melyet nem szabad citrommal tisztítani
Öntöttvas serpenyők
Az öntöttvas serpenyők a fűszerezéstől lesznek igazán különlegesek – ezt pedig éveken át tartó folyamattal érhetjük csak el. Ha nem szeretnénk a munkánkat tönkretenni, semmiképp ne használjunk citromot, hiszen ez eltávolítja a fűszerezést, a rozsdásodás folyamatát is elindítja, nem is beszélve arról, hogy megszünteti a serpenyő tapadásmentességét.
Műanyag és fa vágódeszkák
A műanyag vágódeszkák általában olcsók és könnyen tisztíthatók – de porózusak, ami azt jelenti, hogy felszívják a folyadékokat, például a citromlevet, ami befolyásolhatja az étel ízét. És bár a fa vágódeszkák drágábbak és tartósabbak, ezek ugyanúgy porózusak. A citromlé könnyen vetemedést indíthat el a farostokban, és megnehezítheti a tisztítást, ráadásul baktériumok szaporodhatnak el a felületen, ha túl sokáig nedves marad a repedések miatt.
Króm részletek
A króm csaptelepek, fogantyúk és gombok nagyon mutatósak, elegánsak és tartósak. A króm ráadásul ellenáll a rozsdának is, de bizonyos anyagok, így például a citromsav is károsíthatja: idővel korrodálhatja és foltosodást idézhet elő rajta. Így ezeket a felületeket inkább csak speciálisan ezekre tervezett szerekkel tisztítsuk.
Gumiból készült tömítések a készülékekben
Számos készülékben – például a hűtőszekrényben vagy a turmixgépben – találhatunk tömítést, ami mindent légmentesen tart, hogy megakadályozza a szivárgást és az elszennyeződést. De ha ezeket a gumitömítéseket citromlé éri, elkezdhetnek lebomlani, idővel pedig elveszíthetik rugalmasságukat. Inkább enyhén szappanos vízzel és puha törlőkendővel tisztítsuk meg ezeket!
Még több otthoni tippet és trükköt leshetsz el innen: