Cirok, a gluténmentes gabona, amiből köret és palacsinta is lehet

Mindig szívesen fogadjuk, ha bővül a különféle egészséges, mentes alapanyagok tárháza: ezúttal a cirok kerül górcső alá, mely egy ásványi anyagokban bővelkedő gluténmentes gabonaféle, és lehet, hogy még a kukoricát is leválthatja a jövőben.

Egyelőre nem túlzottan ismert nálunk, de a szemfülesebbek már kiszúrhatták a bioboltokban a különféle, cirok alapú termékeket: a gluténmentes cirok ugyanis lisztek és tészták alapanyaga is lehet, érdemes megismerkedned vele, mert nem egy előnye van!

A cirok

Egyre többször merül fel a probléma, miszerint a kukorica túlzottan vízigényes a mostani klímahelyzethez, fokozódó szárazsághoz viszonyítva, így örömteli hír a cirok térhódítása: tudtad, hogy az Alföldön már régóta vannak cirokföldek, más kontinenseken (Afrika, Ázsia) pedig már régóta használják?

A viszontagságos időjárást is jól tűrő szemes cirok finom, apró csigaházakhoz hasonló gabonája magában és lisztnek is fogyasztható. Rosttartalma hasonló, mint a teljes kiőrlésű búzáé, de magasabb, mint a kölesé és a rizsé – írja a Telex.

A főtt cirok zöldséges/húsos egytálételekben is remek

A különlegese, kerekded szemű cirok viszonylag lassan fő puhára – az előáztatás segíthet rajta. Állaga remek, harapni lehet, íze kellőképpen semleges.

Hogyan főzzük a cirokgyöngyöt?

Egy bögrényi száraz cirokgyöngyhöz 3 bögrényi (!) folyadékot számoljunk, ez lehet víz, de alaplé is. Tegyük egy fazékba a vizet és a cirokgyöngyöt, sózzuk, forraljuk fel, majd vegyük kislángra, fedjük le, és 40-60 percig főzzük, ezalatt biztosan megpuhul.

Hogy milyen receptben állja meg a helyét?

Igaz, hogy többféle alternatív gabonára is emlékeztethet minket: kicsit quinoa, kicsit hajdina, kicsit köles, kicsit bulgur, mégis új tapasztalás, ha vele főzünk.

Lehet belőle köret, ha simán megfőzzük, mehet salátákba, készítenek belőle piláfokat, azaz fűszeres "rizses" egytálételeket is, sőt, stirfry-szerűen pirítják is.

A cirokliszt gluténmentes alternatívaként mehet palacsintákba, kásákba, lepénykenyerekbe, de akár főzelékeket is sűríthetünk vele, krémes, jól működik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több a témában:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...