Cirok, a gluténmentes gabona, amiből köret és palacsinta is lehet

Mindig szívesen fogadjuk, ha bővül a különféle egészséges, mentes alapanyagok tárháza: ezúttal a cirok kerül górcső alá, mely egy ásványi anyagokban bővelkedő gluténmentes gabonaféle, és lehet, hogy még a kukoricát is leválthatja a jövőben.

Egyelőre nem túlzottan ismert nálunk, de a szemfülesebbek már kiszúrhatták a bioboltokban a különféle, cirok alapú termékeket: a gluténmentes cirok ugyanis lisztek és tészták alapanyaga is lehet, érdemes megismerkedned vele, mert nem egy előnye van!

A cirok

Egyre többször merül fel a probléma, miszerint a kukorica túlzottan vízigényes a mostani klímahelyzethez, fokozódó szárazsághoz viszonyítva, így örömteli hír a cirok térhódítása: tudtad, hogy az Alföldön már régóta vannak cirokföldek, más kontinenseken (Afrika, Ázsia) pedig már régóta használják?

A viszontagságos időjárást is jól tűrő szemes cirok finom, apró csigaházakhoz hasonló gabonája magában és lisztnek is fogyasztható. Rosttartalma hasonló, mint a teljes kiőrlésű búzáé, de magasabb, mint a kölesé és a rizsé – írja a Telex.

A főtt cirok zöldséges/húsos egytálételekben is remek

A különlegese, kerekded szemű cirok viszonylag lassan fő puhára – az előáztatás segíthet rajta. Állaga remek, harapni lehet, íze kellőképpen semleges.

Hogyan főzzük a cirokgyöngyöt?

Egy bögrényi száraz cirokgyöngyhöz 3 bögrényi (!) folyadékot számoljunk, ez lehet víz, de alaplé is. Tegyük egy fazékba a vizet és a cirokgyöngyöt, sózzuk, forraljuk fel, majd vegyük kislángra, fedjük le, és 40-60 percig főzzük, ezalatt biztosan megpuhul.

Hogy milyen receptben állja meg a helyét?

Igaz, hogy többféle alternatív gabonára is emlékeztethet minket: kicsit quinoa, kicsit hajdina, kicsit köles, kicsit bulgur, mégis új tapasztalás, ha vele főzünk.

Lehet belőle köret, ha simán megfőzzük, mehet salátákba, készítenek belőle piláfokat, azaz fűszeres "rizses" egytálételeket is, sőt, stirfry-szerűen pirítják is.

A cirokliszt gluténmentes alternatívaként mehet palacsintákba, kásákba, lepénykenyerekbe, de akár főzelékeket is sűríthetünk vele, krémes, jól működik.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt.


Még több a témában:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...