A ciambella, olaszul eredetileg fánkot jelent, és valóban van is olyan verziója, ami fánkra hasonlít a legjobban (ciambella fritta), és olajban sütik. Aztán itt van ez a képen látható, úszógumis külalakú, nagyobb süti, ebbe nem élesztő, hanem sütőpor megy, ezt is ugyanúgy hívják. Erre mondhatjuk azt, hogy igazából a fánkok között is van sütőporos változat. Valójában minden kerek, középen lyukas sütit ciambellának hívnak, ezeket: kézzel formázzák, habzsákból nyomják, kisebb vagy nagyobb formában sütik, és bizony, mind nagyon finom. Itt a legnagyobb méretűt mutatjuk meg, amit mi, tésztája alapján inkább kuglófnak mondanánk.
Változatok
A ciambella egyes változatait kamut liszttel készítik. Olaj helyett vajat is használnak, és kevert, erdei bogyós joghurtot (yogurt ai frutti di bosco) adnak a tésztához. Az ízesítők között gyakorta megtalálható a citrom, a narancs, a csokoládé vagy a kakaó, a mandula, a mogyoró és a vanília.
Tudtad?
A kamut, azaz khorasan búza egy ősi búzafajta, amelyet elsősorban az amerikai kontinensen fogyasztanak, de ma már bioboltokban, speciális üzletekben itthon is beszerezhető. A hagyományos búzához képest valamivel alacsonyabb a szénhidrát- és élelmirost-tartalma, és magasabb a fehérje-, zsír-, valamint az ásványianyag-tartalma. A khorasan búza glikémiás indexe a durumbúzához hasonlóan a hagyományos búzáénál alacsonyabb, így cukorbetegek, fogyni vágyók étrendjébe is beilleszthető.
Sütés és díszítés
Ehhez a szépséghez egy Olaszországban vásárolt formát használtam, ha nektek nincs ilyen otthon, a sima kuglófforma is megfelel hozzá. A kész sütit nagyon kreatívan díszíthetjük: porcukorral, fenyőmaggal, pirított manduladarabokkal, cukorgyöngyökkel, gyümölcszselével vagy pisztáciával, pirított mogyoróval. Ettől lesz minden egyes elkészült ciambella egyedi sütialkotás.
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépséges süti itt: