Lehet, hogy túl meleg van az olajban sütéshez, de ezek a fagyival töltött churroskosarak akkor sem maradhatnak ki a repertoárotokból. Garantáltan ez lesz az új téli-nyári kedvencetek!
A churros rokonságban áll az eklerfánkkal és a profiterollal, neki is egy égetett tészta az alapja, a churrost viszont bő olajban sütik, és isteni fahéjas cukorban hempergetik meg. A klasszikust csokoládészósszal tálalják, de lehet kapni karamellszósszal leöntve vagy vaníliapudinggal töltve is.
Íme a mi kosárkánk, amibe most vaníliafagyi, pisztáciakrém és málna került
Íme a recept, ami mindössze pár gyors és egyszerű lépésből áll:
Kosárkák
Egy nyeles lábosban a vajat és a vizet melegítsük össze. Adjunk hozzá egy csipet sót és egy csipet cukrot, majd keverjük hozzá a lisztet is. Folyamatosan kevergessük, amíg a tészta elválik az edény oldalától, úgymond reszteljük. Ha ez kész, tegyük félre picit hűlni. Ezalatt egy muffinsütő forma hátulját olajazzuk meg. A tojásokat egyenként, folyamatos kevergetés mellett (robotgéppel), fokozatosan adjuk a masszához. Stabil állagú, picit terülő tésztát kell kapnunk.
Picit hagyjuk hűlni a kész tésztát, majd töltsük csillagcsöves habzsákba. A tisztát a videóban látható módon a megolajozott muffinformák csésze alakú hátuljának falára nyomkodjuk spirálisan.
Ebből a masszából 6-7 darab kosár jön ki, attól függ, mekkorák a formák. Azonnal helyezzük át a muffintálcát a fagyasztóba kb. 2 órára vagy egy éjszakára.
Egy mély edényben hevítsünk olajat 175 ˚C-ra. Vegyük ki a muffinsütőt a fagyasztóból, és vajazókés segítségével feszegessük meg a fagyott tésztát, hogy leváljanak a formáról. Tegyük még vissza a fagyasztóba, amíg a sütésre várnak. A forró olajban egyszerre legfeljebb három darabot süssünk, amíg szép barnák nem lesznek (4-5 perc). Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen süljenek. Ha megsültek, szedjük ki őket az olajból egy papírtörlővel bélelt tányérra, csepegtessük le a felesleges olajat, majd forgassuk meg a fahéjas cukorban.
Összeállítás & tálalás
Az étcsokoládét és a tejszínt összeolvasztjuk gőz fölött, majd cumisüvegbe (adagoló) töltjük. A natúr pisztáciát mozsárban durvára törjük. A pisztáciakrémet habzsákba töltjük, és a málnaszemeket megmossuk. A fagylaltot érdemes gombócolás előtt kivenni a mélyhűtőből!A kosárkák aljába nyomunk egy evőkanál pisztáciakrémet, belehelyezünk 3-4 szem málnát, erre jöhet egy gombóc fagyi, majd nyakon öntjük a csokiszósszal, és megszórjuk a durvára őrölt pisztáciával.
Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok nagy édesszájú, de nekem ez az egyik kedvenc édességem, nem tudok neki ellenállni. Látástól-mikulásig falnám. Próbáljátok ki!
A churroskosárkák teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Fotók: Simon Gábor
Recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több finomság Flórától itt: