Budapest kínai piaca a fura nevű büdös tofuval várja a vegákat

A fővárosban, azon belül pedig Kőbányán kell keresni a Chinatown Budapest „éjszakai piacát”, ami már 10 éve kedves találkozóhelye a budapesti kínai közösségnek és az ázsiai ételek szerelmeseinek is. Mutatunk néhány húsmentes különlegességet, hogy legközelebb már tudj választani közülük!

10 éve beszélhetünk a Chinatown Budapest street food udvaráról, amit ugyan éjszakai piacként is emlegetnek, de természetesen a munkaidő lejártától késő estig tart náluk az eszem-iszom, nem nyúlik éjjelbe a program. A kőbányai helyszín a Jegenye utcában található, megannyi nagykereskedés, a Spicy Fish étterem és a Duna Panda áruház mögött. Egy óriási sátor alá hozzák Kína és Ázsia csodálatos ízeit, ennél autentikusabban talán nem is lehetne. Színes műanyag székeken ülve fogyaszthatjuk el a Chinatown Budapest izgalmas ételeit, időnként ismeretlen, de mégis hívogató fogásokat. Amennyiben csak kicsit is szereted az ázsiai konyhát, egy próbát mindenképp megér a látogatás, ráadásul húsmentes opciójuk is akad bőven, ezeket is ízletesen és színes fantáziával készítik.

Budapest legizgalmasabb streetfood-udvara húsmentesen is telitalálat

Tudjuk, mit kapunk enni

Ettől az évtől már jóval komfortosabban érezhetjük magunkat a standoknál, ugyanis egyértelműen, képpel illusztrálva is kiírják választékukat. Nem kell feltétlenül telefonnal a kézben várakozni és folyamatosan csak keresni és keresni. Kérdezni persze lehet, de mostantól világosabb a kínálat.

Mindenképp ajánljuk a jianbinget, vagyis a kínai palacsintát, aminek már az elkészültét is jó nézni.

Hát még aztán beleharapni! A tészta eleve lehet „színezett”, kerülhet bele cékla, sütőtök vagy spenót, belül pedig szaftos, szószokkal teli, és sürgős elfogyasztásra csábít. Friss zöldségekkel pakolva is isteni, nem kell hozzá húsos töltelék.

Mindenképp ajánljuk a jianbinget

A cong you bing is palacsinta, csak éppen a zöldhagymás verzió, amit serpenyőben sütnek és nincsen töltve, magában érdemes fogyasztani, vagy csípősebb ételek mellé, kenyér helyett. A szélei ropogósak, míg belül rugalmas-puha.

Miért büdös a tofu?

A büdös tofu neve nem véletlenül ez, tényleg átható és bűzös első blikkre, de a fermentált tofu egy igazi különlegesség, umamis ízzel, kicsit édesen, kicsit savanyúan és sósan. Pálcikával érdemes enni az erjedt szójababsajtot, és külön, kockánként nem kell rászagolni, koncentrálj inkább az ízre! Más formátum, de még mindig hasonló összetevő: a tofubőr, ami előételként és snackként is kedvelt. Fafülgomba és uborka is kerül mellé, és ebben az esetben talán maga a textúra az, ami a legmegkapóbb.

A büdös tofu neve nem véletlenül ez

A wakame alga salátát is jó szívvel ajánljuk, hiszen egyszerre találkozik benne a tenger íze és a zöld íz, amit annyira szeretünk. Az alga igazi szuperélelmiszer, dugig van vitaminokkal, antioxidánsokkal. És kínai módra, hideg előételnek készítve frissítő csemege.

Helyben, tűzön sütve

Több standnál kínálnak faszénen sült vagy kirántott nyársakat, amire sokféle zöldség kerülhet, a káposztától, a gombán át, egészen a padlizsánig.

A faszenes verzió még finomabb, ráadásul sokszor szószokkal kenik a zöldeket, így plusz ízt is kapnak a faszenes pörzsölésen felül.

Apropó, padlizsán. Imádják használni, ez pedig nagyszerű, hiszen húsmentes finomságokat készítenek vele. Tavaly óriási népszerűségnek örvendett a felmosófa-szerű, csíkokra vágott, de mégis egyben kisütött padlizsán, most viszont inkább egytálétel formában találkozhatunk vele. Például erősen fokhagymásan-chilisen. Tudjuk, hogy mennyire jól áll a fokhagyma a padlizsánnak és ez a kínai konyhában sincs másképp.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Különleges helyek, ahová látogass el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...