Nem véletlenül imádja egy egész világ az olasz konyhát: kevés alapanyagból tudnak könnyen ízletes, nagyszerű és laktató ételeket készíteni. Liszt, tojás, víz, nap érlelte paradicsom, friss fűszerek és némi tenger gyümölcse, csupán ennyi elég ahhoz, hogy felejthetetlen gasztronómiai élménynek legyünk részesei akár otthon is. Ez alkalommal egy egyszerű, mégis különleges ízvilágú, tradicionális olasz paradicsomos-garnélás linguine tésztát hoztunk, amely a chili által pikáns, egy csepp konyaknak köszönhetően pedig igazán egyedi ízvilágú lesz.
Mielőtt bárki megijedne, ezzel a recepttel a garnéla pucolása sem lesz nehéz, mi mutatunk mindent, amit tudnod kell az állat megtisztításához!
Ezeket kell beszerezned a chilis-garnélás-paradicsomos linguine elkészítéséhez:
320 g tészta (linguine), 200 g garnéla (8 db (nálam ebből 4 darab egész argentin vörös garnéla volt, 4 darab pedig friss óriás garnéla)), 2 gerezd fokhagyma, 10 db koktélparadicsom, 10 evőkanál olívaolaj, 70 ml konyak (vagy pálinka), 40 g vaj (kockára vágva), 1 szál petrezselyem, 1 db chili (vagy 1 csipet chilipehely), só ízlés szerint.
Elkészítés:
Forraljunk egy edénybe vizet a linguine főzéséhez, tegyünk bele egy pici sót és egy evőkanál olívaolajat is. Ha forr a víz, tegyük bele a tésztát, és főzzük al dentére (nem teljesen puhára).
Közben tisztítsunk meg 4 darab garnélát: egy éles kést használva, határozott mozdulattal válasszuk le a fejrészt a garnélánkról. A páncél megtisztítását a hasi résznél (a lábaknál) kezdjük, egészen a farok részig haladjunk. A farokvég lehúzása előtt kicsit bontsuk meg alulról a páncélt, és csak ezután húzzuk le lassan és óvatosan, mert a garnéla húsos farokrésze könnyen beletörhet a páncélba. A garnéla háti részét egy éles késsel felnyitjuk. Ezután a késsel kiemeljük a kis tápcsatornát, és egy mozdulattal eltávolítjuk. Ezzel konyhakész a garnélánk, most már főzhetjük, süthetjük, vagy akár grillezhetjük is. A tésztához vágjuk apró darabokra.
Hevítsünk 6-7 evőkanál extra szűz olívaolajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá a 2 gerezd fokhagymánkat zúzva, egy csipet chilipehellyel vagy apróra vágott friss chilivel és egy szál friss petrezselyemmel. Amikor a fokhagyma még csak aranysárga, adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat. (Ha nem szeretjük a fokhagymát, vagy zavar az étel vizualitásában, ezután kiszedhetjük őket).
Főzzük közepes lángon, amíg a koktélparadicsom megpuhul, majd egy villával könnyedén pépesítsük őket. Adjuk hozzá az apró darabokra vágott garnélákat, egy csipet sót, majd pár percig főzzük. Ezután mehet hozzá az egész garnélarák is, öntsük nyakon konyakkal, majd lefedve főzzük nagyjából tíz percig.
Nem is olyan nehéz, ugye? Bár lehet, hogy a garnéla pucolása először bonyolultnak tűnik majd, hamar bele lehet szokni, mindent összevetve pedig akár fél óra alatt is el lehet készíteni ezt a mennyei fogást.
A chilis-garnélás-paradicsomos linguine teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
(Recept és fotók: Hering András)
Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!
Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!
Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Fedezz fel velünk új ízeket: