Egy tányérnyi Olaszország otthon: ez a garnélás-paradicsomos tészta nyarat varázsol a tavaszból

Az olasz tengerparti nyaralások sokaknál még váratnak magukra, minket viszont nem rettent el párszáz kilométernyi távolság, egy csodás chilis-garnélás-paradicsomos tésztával otthonunkba hozzuk a tenger és a napsütés ízeit!

Nem véletlenül imádja egy egész világ az olasz konyhát: kevés alapanyagból tudnak könnyen ízletes, nagyszerű és laktató ételeket készíteni. Liszt, tojás, víz, nap érlelte paradicsom, friss fűszerek és némi tenger gyümölcse, csupán ennyi elég ahhoz, hogy felejthetetlen gasztronómiai élménynek legyünk részesei akár otthon is. Ez alkalommal egy egyszerű, mégis különleges ízvilágú, tradicionális olasz paradicsomos-garnélás linguine tésztát hoztunk, amely a chili által pikáns, egy csepp konyaknak köszönhetően pedig igazán egyedi ízvilágú lesz.

Mielőtt bárki megijedne, ezzel a recepttel a garnéla pucolása sem lesz nehéz, mi mutatunk mindent, amit tudnod kell az állat megtisztításához!

A chilis-paradicsomos-garnélás linguine receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Ezeket kell beszerezned a chilis-garnélás-paradicsomos linguine elkészítéséhez:

320 g tészta (linguine), 200 g garnéla (8 db (nálam ebből 4 darab egész argentin vörös garnéla volt, 4 darab pedig friss óriás garnéla)), 2 gerezd fokhagyma, 10 db koktélparadicsom, 10 evőkanál olívaolaj, 70 ml konyak (vagy pálinka), 40 g vaj (kockára vágva), 1 szál petrezselyem, 1 db chili (vagy 1 csipet chilipehely), só ízlés szerint.

Elkészítés:

Forraljunk egy edénybe vizet a linguine főzéséhez, tegyünk bele egy pici sót és egy evőkanál olívaolajat is. Ha forr a víz, tegyük bele a tésztát, és főzzük al dentére (nem teljesen puhára).

Közben tisztítsunk meg 4 darab garnélát: egy éles kést használva, határozott mozdulattal válasszuk le a fejrészt a garnélánkról. A páncél megtisztítását a hasi résznél (a lábaknál) kezdjük, egészen a farok részig haladjunk. A farokvég lehúzása előtt kicsit bontsuk meg alulról a páncélt, és csak ezután húzzuk le lassan és óvatosan, mert a garnéla húsos farokrésze könnyen beletörhet a páncélba. A garnéla háti részét egy éles késsel felnyitjuk. Ezután a késsel kiemeljük a kis tápcsatornát, és egy mozdulattal eltávolítjuk. Ezzel konyhakész a garnélánk, most már főzhetjük, süthetjük, vagy akár grillezhetjük is. A tésztához vágjuk apró darabokra.

A chilis-paradicsomos-garnélás linguine receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Hevítsünk 6-7 evőkanál extra szűz olívaolajat egy nagy serpenyőben, adjuk hozzá a 2 gerezd fokhagymánkat zúzva, egy csipet chilipehellyel vagy apróra vágott friss chilivel és egy szál friss petrezselyemmel. Amikor a fokhagyma még csak aranysárga, adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat. (Ha nem szeretjük a fokhagymát, vagy zavar az étel vizualitásában, ezután kiszedhetjük őket).

Főzzük közepes lángon, amíg a koktélparadicsom megpuhul, majd egy villával könnyedén pépesítsük őket. Adjuk hozzá az apró darabokra vágott garnélákat, egy csipet sót, majd pár percig főzzük. Ezután mehet hozzá az egész garnélarák is, öntsük nyakon konyakkal, majd lefedve főzzük nagyjából tíz percig.

Nem is olyan nehéz, ugye? Bár lehet, hogy a garnéla pucolása először bonyolultnak tűnik majd, hamar bele lehet szokni, mindent összevetve pedig akár fél óra alatt is el lehet készíteni ezt a mennyei fogást.

A chilis-garnélás-paradicsomos linguine teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A chilis-paradicsomos-garnélás linguine receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

(Recept és fotók: Hering András)

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Fedezz fel velünk új ízeket:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...