A varázslatos őszi zöldségrakottas, amit két okból is imádni fogsz

Hogyan is lehetne egy zöldségrakottas szemet gyönyörködtető? Hát úgy, hogy szezonális alapanyagai miatt csodás, narancsos-sárgás színekben pompázik, a rásült, ízletes cheddar sajt miatt pedig az őszi napok fáradt napsugarait idézi.

Vannak ételek, amelyek annyira szépre sikerülnek, hogy az embernek először nincs szíve belekóstolni, mert azzal megbontaná a remekművet, amin órákig dolgozott. Egy zöldségrakottas is lehet szemet gyönyörködtető, éppen csak tudni kell, mit és hogyan érdemes felhasználni benne. Az édesburgonya, a sütőtök, a sárgarépa és a cékla, mint őszi zöldségek, már önmagukban is színessé és izgalmassá tudnak varázsolni egy ételt, ha pedig mindezt még egy adag narancssárga sült cheddar sajttal is megkoronázzuk, az eredmény egészen biztos, hogy látványos lesz!

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

A következő cheddar sajtos őszi zöldségrakottas ötletét az ősz ihlette, a pompás fogást pedig a benne lévő fűszerek és a zöldségek ízeinek összeolvadása teszi még tökéletesebbé.

Ezt a receptet egy dolgos hétköznap estén, de akár egy ünnepi lakomán is érdemes elkészíteni, az étel sikerében egy másodpercig sem kell kételkedned.

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Amire szükséged lesz:

2 evőkanál vaj (sótlan), 20 dkg cheddar sajt, 2 gerezd fokhagyma (finomra reszelve, vagy mozsárban törve), 1 szál kakukkfű, 400 g sütőtök, 1 db édesburgonya (közepes), 1 közepes db burgonya, 1 nagy db fehérrépa, 1 nagy db sárgarépa, 2 kis db cékla, 1 csipet só és 1 csipet bors

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzunk ki egy sütőben is használható serpenyőt vagy sütőtálat. Az edény alját szórjuk meg 10 dkg reszelt cheddarral.

Egy kisebb edényben keverjük össze a vajat, a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd alacsony lángon melegítsük össze őket. Hámozzuk meg, és vágjuk vékony szeletekre az összes zöldséget mandolinnal vagy egy éles késsel.

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

A zöldségszeleteket szorosan, koncentrikus körökben rétegezzük, amíg meg nem telik a serpenyő/sütőedény.

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Sózzuk, borsozzuk, majd a vajas keveréket egyenletesen a zöldségekre csorgatjuk. A zöldségeket megszórjuk a maradék sajttal. Lefedjük alufóliával, és addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak (körülbelül 35 percig). Végül vegyük le a fóliát, és süssük tovább, amíg a sajt enyhén megpirul (körülbelül 15 percig). Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni!

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

A cheddar sajtos őszi zöldségrakottas teljes receptjét itt találod! (Fotó: Hering András)

Fotók és Recept: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több izgalmas étel, amit érdemes elkészítened:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...