Ősszel talán azért is szeretünk jobban céklával főzni, mert édeskés íze, földes aromái kiválóan működnek gyógyírként a borongós-ködös idő okozta melankólia ellen. Főleg akkor, ha olyan ízekkel, fűszerekkel és más alapanyagokkal párosítjuk a gyökérzöldséget, amelyek kiemelik, felhangosítják őszies jellegét, és még hangulatosabbá, kuckózósabbá teszik a céklát. Nézzük, mely ízekkel érdemes összeereszteni a bordó gumót!
Méz
A céklának időről-időre szüksége lehet némi édesítésre, ezt pedig a legjobb mézzel végezni cukor helyett – egy karakteresebb virág- vagy erdei méz például kellemes mélységet adhat egy tepsi sült zöldségnek, salátának vagy krémlevesnek.
Citrusok
Az ellenkező irányba is elindulhatunk a céklával: savanyítani is érdemes rajta, ugyanis nagyon jól viselkedik savas környezetekben. Persze ne rontsunk rá ajtóstul: használjuk inkább a lágyabb narancsot vagy citromot az ízesítésére. Ha salátát készítünk, mindenképpen facsarjunk a gyümölcsökből a dresszingbe, de mielőtt gerezdekre vágva megsütnénk, akkor is masszírozzuk át némi narancslével, hogy az beleivódjon a sülő cékla belsejébe.
Gránátalma
Kétféle módon is egyesíthetjük a gránátalmát a céklával: nyersen (nyilván) és melasz formájában. Ez utóbbi egy sűrű, egyszerre fanyar és édeskés szósz, amit közel-keleti üzletekben szerezhetünk be. Tényleg ízbombaként robban a két alapanyag, miután egyesítjük őket: kóstoljuk meg salátában, köretként (a gránátalma magjaival elkeverve) vagy sült zöldségként, vegetáriánus főételként.
Kömény
Szinte minden zöldségnek van egy-két olyan fűszerpárja, amivel bármilyen helyzetben, bármilyen ételben tökéletesen működik. A cékla esetében a fűszerkömény és a római kömény jelenti ezt a csodaszert: komplex, „földes” aromák szabadulnak fel, amikor e két alapanyag találkozik.
Balzsamecet
Térjünk vissza kicsit a savassághoz: ha nem vagyunk a citrusok rajongói, vessük be a balzsamecetet helyettük, ugyanis hasonlóan kirobbanó ízhatást érhetünk el, ha salátaöntetbe, páclébe vagy mázba csorgatjuk, ha levesbe, céklás húsételbe keverjük.
Aszalt szilva
Érdekes módon csupa olyan alapanyag passzol a céklához ízben, amelynek a színe is közelít a zöldség bordó mélységeihez. A lista utolsó eleme is ilyen – társítsuk a céklát aszalt szilvával, ha őszies, hangulatos salátákat, köreteket és húsételeket szeretnénk ízlelni.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További őszi tartalmakért olvass tovább: