6 íz és aroma, ami kiválóan áll a bordó céklának

A cékla mondhatni, harsány típus, nem rejti magát véka alá: színével mindent IS befog a kezünktől kezdve a vágódeszkánkig, ízét pedig viszonylag nehéz elnyomni. Ne is próbálkozzunk hát ezzel, inkább keressünk vele együttműködő ízeket, amelyek kiemelik, komplexebbé teszik, tökéletesítik a gyökérzöldséget. Jöhetnek?

Ősszel talán azért is szeretünk jobban céklával főzni, mert édeskés íze, földes aromái kiválóan működnek gyógyírként a borongós-ködös idő okozta melankólia ellen. Főleg akkor, ha olyan ízekkel, fűszerekkel és más alapanyagokkal párosítjuk a gyökérzöldséget, amelyek kiemelik, felhangosítják őszies jellegét, és még hangulatosabbá, kuckózósabbá teszik a céklát. Nézzük, mely ízekkel érdemes összeereszteni a bordó gumót!

6 íz és aroma, ami kiválóan áll a bordó céklának

Méz

A céklának időről-időre szüksége lehet némi édesítésre, ezt pedig a legjobb mézzel végezni cukor helyett – egy karakteresebb virág- vagy erdei méz például kellemes mélységet adhat egy tepsi sült zöldségnek, salátának vagy krémlevesnek.

Citrusok

Az ellenkező irányba is elindulhatunk a céklával: savanyítani is érdemes rajta, ugyanis nagyon jól viselkedik savas környezetekben. Persze ne rontsunk rá ajtóstul: használjuk inkább a lágyabb narancsot vagy citromot az ízesítésére. Ha salátát készítünk, mindenképpen facsarjunk a gyümölcsökből a dresszingbe, de mielőtt gerezdekre vágva megsütnénk, akkor is masszírozzuk át némi narancslével, hogy az beleivódjon a sülő cékla belsejébe.

Gránátalma

Kétféle módon is egyesíthetjük a gránátalmát a céklával: nyersen (nyilván) és melasz formájában. Ez utóbbi egy sűrű, egyszerre fanyar és édeskés szósz, amit közel-keleti üzletekben szerezhetünk be. Tényleg ízbombaként robban a két alapanyag, miután egyesítjük őket: kóstoljuk meg salátában, köretként (a gránátalma magjaival elkeverve) vagy sült zöldségként, vegetáriánus főételként.

Kömény

Szinte minden zöldségnek van egy-két olyan fűszerpárja, amivel bármilyen helyzetben, bármilyen ételben tökéletesen működik. A cékla esetében a fűszerkömény és a római kömény jelenti ezt a csodaszert: komplex, „földes” aromák szabadulnak fel, amikor e két alapanyag találkozik.

Balzsamecet

Térjünk vissza kicsit a savassághoz: ha nem vagyunk a citrusok rajongói, vessük be a balzsamecetet helyettük, ugyanis hasonlóan kirobbanó ízhatást érhetünk el, ha salátaöntetbe, páclébe vagy mázba csorgatjuk, ha levesbe, céklás húsételbe keverjük.

Aszalt szilva

Érdekes módon csupa olyan alapanyag passzol a céklához ízben, amelynek a színe is közelít a zöldség bordó mélységeihez. A lista utolsó eleme is ilyen – társítsuk a céklát aszalt szilvával, ha őszies, hangulatos salátákat, köreteket és húsételeket szeretnénk ízlelni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További őszi tartalmakért olvass tovább:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk