A cékla mondhatni, harsány típus, nem rejti magát véka alá: színével mindent IS befog a kezünktől kezdve a vágódeszkánkig, ízét pedig viszonylag nehéz elnyomni. Ne is próbálkozzunk hát ezzel, inkább keressünk vele együttműködő ízeket, amelyek kiemelik, komplexebbé teszik, tökéletesítik a gyökérzöldséget. Jöhetnek?
Ősszel talán azért is szeretünk jobban céklával főzni, mert édeskés íze, földes aromái kiválóan működnek gyógyírként a borongós-ködös idő okozta melankólia ellen. Főleg akkor, ha olyan ízekkel, fűszerekkel és más alapanyagokkal párosítjuk a gyökérzöldséget, amelyek kiemelik, felhangosítják őszies jellegét, és még hangulatosabbá, kuckózósabbá teszik a céklát. Nézzük, mely ízekkel érdemes összeereszteni a bordó gumót!
6 íz és aroma, ami kiválóan áll a bordó céklának
Méz
A céklának időről-időre szüksége lehet némi édesítésre, ezt pedig a legjobb mézzel végezni cukor helyett – egy karakteresebb virág- vagy erdei méz például kellemes mélységet adhat egy tepsi sült zöldségnek, salátának vagy krémlevesnek.
Íme egy kiadós sültcékla-saláta, amelynek elkészítése nem igényel túl sok figyelmet, de különösebb szakértői tudást sem, cserébe baromi látványosan néz ki, és elképesztően ...
Egy kisebb toszkán városkában kóstoltam ezt az ott céklasalátának nevezett finomságot. Ők összekeverték az avokádót és a céklát, de így egynemű, csupa lila lett az egész. ...
Ez a finomság tulajdonképpen a caprese téli céklás változata. Színeiben hasonlít, ízeiben, azonban újdonságként hat a paradicsom-mozzarellás változathoz képest. Érdemes kipróbálni!
Citrusok
Az ellenkező irányba is elindulhatunk a céklával: savanyítani is érdemes rajta, ugyanis nagyon jól viselkedik savas környezetekben. Persze ne rontsunk rá ajtóstul: használjuk inkább a lágyabb narancsot vagy citromot az ízesítésére. Ha salátát készítünk, mindenképpen facsarjunk a gyümölcsökből a dresszingbe, de mielőtt gerezdekre vágva megsütnénk, akkor is masszírozzuk át némi narancslével, hogy az beleivódjon a sülő cékla belsejébe.
Imádjuk a céklakrémet, a céklachutney-t és az alábbi céklalekvárt is, de még jobban szeretjük pirítósra kenni őket. A lekvárt természetesen kecskesajttal tálaljuk, ami a cékla ...
Egy nagyon színes, nagyon különleges ízvilágú tészta receptjét láthatjuk. Egyszerű, egészséges, allergénmentesen elkészíthető fogás.
Gránátalma
Kétféle módon is egyesíthetjük a gránátalmát a céklával: nyersen (nyilván) és melasz formájában. Ez utóbbi egy sűrű, egyszerre fanyar és édeskés szósz, amit közel-keleti üzletekben szerezhetünk be. Tényleg ízbombaként robban a két alapanyag, miután egyesítjük őket: kóstoljuk meg salátában, köretként (a gránátalma magjaival elkeverve) vagy sült zöldségként, vegetáriánus főételként.
Tudtátok, hogy a sült cékla mennyei carpaccio alapanyag? Ha még sosem próbáltátok ezt az egyszerű, de nagyszerű vegán verziót, mindenképp tegyétek meg!
Csokis brownie-szerű alaptésztára egy sütés nélküli fehércsokis céklahabot álmodtam meg, amihez céklaszirupot készítettem, ezzel és még sok más finomsággal díszítettem az ...
A január igen szegényes, nem csak pénztárcaügyileg, hanem zöldségkínálatban is, de jó cékla még akad, úgyhogy ebből hoztam most ki a legjobbat! Szuper köret, de önmagában is ...
Kömény
Szinte minden zöldségnek van egy-két olyan fűszerpárja, amivel bármilyen helyzetben, bármilyen ételben tökéletesen működik. A cékla esetében a fűszerkömény és a római kömény jelenti ezt a csodaszert: komplex, „földes” aromák szabadulnak fel, amikor e két alapanyag találkozik.
Az ukránok világhírű levese egy kiadós, zöldségekben gazdag, lélekmelengető fogás, aminek különféle változatai nem csak Ukrajnában, de a környező kelet-európai és észak-ázsiai ...
Az egyik legegészségesebb és leggyorsabban elkészíthető kence a humusz, így nem véletlenül sokak kedvence. Ehetjük a reggeli szendvicsünk mellé, vagy tízóraira zöldségekkel - ezt a ...
Ennek a krémlevesnek nem csak a színe gyönyörű, de nagyon finom is: a zöldségek nagyszerűen kiegészítik egymást, így egyik sem túl tolakodó. Sok-sok korianderrel és kesudióval ...
Balzsamecet
Térjünk vissza kicsit a savassághoz: ha nem vagyunk a citrusok rajongói, vessük be a balzsamecetet helyettük, ugyanis hasonlóan kirobbanó ízhatást érhetünk el, ha salátaöntetbe, páclébe vagy mázba csorgatjuk, ha levesbe, céklás húsételbe keverjük.
Télen is jólesik a saláta, különösen, ha melegítő finomság kerül a tányérunkra. A sült cékla mellé mennyeien illik a roppanós rukkola és a krémes márványsajt!
Az új Gordon Ramsay könyvemből készült ez a saláta.
Aszalt szilva
Érdekes módon csupa olyan alapanyag passzol a céklához ízben, amelynek a színe is közelít a zöldség bordó mélységeihez. A lista utolsó eleme is ilyen – társítsuk a céklát aszalt szilvával, ha őszies, hangulatos salátákat, köreteket és húsételeket szeretnénk ízlelni.
Egy igazi őszi ételt szerettem volna készíteni, amit a vendégek is szívesen látnak, de nem kell miatta egész nap a konyhában lenni :)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Idén kilencedik alkalommal, ismét megrendezésre kerül az Olasz Gasztronómiai Világhét, ami egy héten keresztül, november 16-22 között kínál izgalmasabbnál izgalmasabb programokat világszinten 102 országban, köztük hazánkban is.
Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!
Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)
A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...
Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...
Kopogtat az ajtónkon a zimankó, készüljünk fel rá egészséges fogásokkal. Az alábbi vitaminsaláták például tele vannak ízes, színes és harsány alapanyagokkal, amelyek még a szervezettel is jót tesznek.
Mit kapunk, ha főtt burgonyát és lisztet összegyúrunk? Az egyszerű válasz e kérdésre természetesen a gnocchi lenne (vagy a nudli, de ebbe most ne menjünk bele), azonban ha bonyolítani szeretnénk kicsit a dolgokat, nézzük meg, hogy mégis milyen arányban kell ezeket az alapanyagokat vegyítenünk ahhoz, hogy a végeredmény tényleg a lehető legfinomabb legyen!
Ma egy kókusztejtől lágy lencselevest készítsünk, ami után pont elegendő egy téli ízeket idéző diós céklasaláta, s így még a különleges gyömbérkenyér is elfér a gyomrunkban.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...