Szerencsére az utóbbi években ismét elképesztő népszerűségnek örvend a házi fermentálás, mely újra dívik nálunk is - igaz, régen savanyításnak hívták. Természetesen nemcsak nyáron tudunk különféle savanyúságokat készíteni, hanem télen is, szezonális alapanyagokból, mint például a cékla.
Fermentáljunk céklát
Csupán négy hozzávalóra lesz szükségünk, ahhoz, hogy elkészítsük a fincsi saját, fermentált savanyúságunkat:
- 2 db friss cékla
- 2%-os felöntőlé (10 g tengeri só + 0,5 l szénsavmentes ásványvíz)
- 2 szelet narancs héjával együtt, így érdemes bio-t választani
- 4 szem borókabogyó.
Első lépésként hámozzuk meg a céklát, majd vágjuk egyforma darabokra, és helyezzük jól záródó, alaposan csírátlanított befőttesüvegbe vagy szeleppel ellátott fermentálóüvegbe. Adjuk hozzá a választott fűszereket, majd öntsük fel a sós felöntőlével. Figyeljünk arra, hogy a céklát teljesen fedje el a folyadék. Zárjuk le légmentesen az üveget, majd helyezzük szobahőmérsékletű helyiségbe, ahol nem éri napfény.
Körülbelül 5-7 nap, és falatozhatunk a fermentált céklánkból, mely egészséges természetes probiotikumokkal van tele!
Még több egészség: