A két legszebb előétel az ünnepi menübe: céklából készült carpaccio és ravioli

Már tudod, milyen előételt készítesz a karácsonyi menühöz? Ha nem, akkor itt találsz két remek receptet céklával, válaszd ezek közül az egyiket, vagy akár mindkettőt!

Nem tudom, ki-hogy van vele, de én nagyon szeretek jó előre gondolkodni így karácsony előtt, hogy mi kerüljön az ünnepi menübe. Végiggondolom, kinek-mi esne jól, milyen intoleranciákkal, preferenciákkal állunk szemben, van-e nem kívánatos alapanyag, amivel biztosan nem kerülhetek a családom elé. Millió receptet, videót megnézek ilyenkor, aztán szűkítem a kört, végül eldől, hogy például idén a cékla lesz a kiszemeltem az előétel-felelős pozícióba. Ezt a következő két üde finomságot találtam megfelelőnek, de még nem döntöttem közülük. Olyan nehéz az egyik mellett letenni a voksot, hogy a végén lehet, mindkét fogás megjelenik az asztalon. Te melyiket választanád?

Céklacarpaccio - receptért kattints a képre!

Cékla

Az egyik kedvenc alapanyagunk ősszel és télen. Elképesztő színével levesz mindenkit a lábáról, pazar ízével minden fogást feldob, és tényleg pofonegyszerű bánni vele. Ezekhez a receptekhez mosás után csak meg kell főzni héjában, aztán pucolni, és egyben kihűteni, hogy jó feszes maradjon a húsa. Éles késsel vagy zöldségmandolinnal tudjuk egyforma vékonyan szeletelni. A carpacciohoz még fontosabb, hogy teljesen flexibilis legyen a céklaszelet. Akár a hajszálvékonyan szelt marhabélszínt vagy egy fotelba dobott selyemsálat, ugyanolyan szuper hanyagul tudjuk egymás mellé tenni a tányéron.

Tipp: a céklát akár sütheted is, ekkor csepegtess egy kevés olívaolajat rá, sózd, borsod, és 180 fokon kb 45 perc alatt elkészül az előmelegített sütőben.

Öntet 1.

Ha már a carpaccio egy olasz recept, ne a nálunk unásig megszokott kecskesajtot reszeljük vagy olvasszunk a cékla tetejére, az nagyon elcsépelt lenne. A parmezán is túl magával értetődő. Inkább daráljunk héj nélküli mandulát, ha most vásároljuk, olyan friss, hogy szinte rögtön krémesedik. Egy pár csepp forró vízzel állítsuk be a még sűrű öntet állagát, aminek a krémesítéséhez egy kevés olívaolajjal járuljunk hozzá, aztán mehet hozzá egy kevés citromlé, só és bors.

Tipp: mielőtt felszolgáljuk, csak akkor díszítsük a tálat, hogy a cékla ne fogjon össze mindent!

Céklaravioli - receptért kattints a képre!

Töltelék

A céklaravioli töltelékénél viszont ragaszkodjunk a régi, bevált ricotta-parmezán párosításhoz. Ehhez reszelhetünk egy kevés citromhéjat, szórhatunk bele egy kicsi csilipelyhet, és az aprított petrezselyem is jól áll neki. Ha valaki aggódna, hogy szétfolyik, kifolyik, nem áll össze elég szilárddá neki a töltelék, az simán adhat hozzá egy kanál zsemlemorzsát, vagy még több parmezán is segíthet.

Öntet 2.

Citromhéj a töltelékben, citromlé az öntetben, ez olyan tiszta, mint a frissen mosott pohár. A cékla földes, mély ízét nagyszerűen kiemeli, és a színére is jótékonyan hat. A töltött céklára tehát nem is kell más, mint valamilyen édes-savanyú szósz. A legegyszerűbb egy vinaigrette-et kevés mézzel felhúzni, és ezzel locsolhatjuk a céklapárnácskákat.

Tipp: a céklahámozáshoz vegyünk fel gumikesztyűt, ha nem szeretnénk, hogy megfogja a kezünket a cékla, vagy ha már megtörtént a dolog, használjuk a kinyomott citromot kifordítva, ezzel dörzsöljük át a kezünket. Ezzel a módszerrel a vágódeszkát is meg tudjuk tisztítani.

Mindkét előétel könnyen elkészíthető. Tudunk előre is dolgozni, ha a céklát előző este megfőzzük, és hideg vízben az erkélyre vagy a hűtőbe tesszük, könnyebb lesz majd pucolni. A carpaccionál  a szeleteket vagy a céklaraviolit csak akkor díszítsük, ha már tálalunk, így nem színez meg mindent a cékla, és a tányéron szépen látszik majd minden egyes díszítőelem.

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Céklacarpaccio és céklaravioli – a teljes recepteket mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...