Csodásan mutat a cékla, ha sütibe vagy előételbe teszed

Bárcsak úgy élnénk, ahogy élünk! Ez a mondat a céklás torta és a céklatatár láttán bárkiből feltörhet. Aztán kis nézelődés után érdemes kóstolni is, ne csak a szemünket küldjük élményfürdőzni!

Megint csak egy olasz sztori jön. Kicsi toszkán város, ukrán szakács, tőle kóstoltam a legfinomabb stroganoffot, de arról majd később értekezünk, mert most veganuár van. Céklás dolgokat nem igazán jut eszébe az embernek arrafelé rendelni, de ezen a kis „szláv szigeten”, ebben az étteremben igen. Olasz-ukrán-orosz fúziós fogásaik parádésak, még sosem ettem megközelítőleg sem rosszat náluk. Kicsi étlappal, velős felhozatallal dolgoznak, és a cékla mint egyik fő alapanyag, mindig szerepel. Ha csak a borscsban, de folyamatosan megtaláljuk náluk.

Céklatatár avokádósalátával - receptért kattints a képre!

Ezt a céklás avokádósalátát rendeltem egy kevésbé hideg decemberi estén náluk. Szeretek inspirálódni Roman, a szakács főztje által, már más fogásait is megosztottam itt a Nosaltyn. Törökmogyorót adott hozzá, és teljesen összekeverve a céklát az avokádóval, ami ezáltal teljesen lilás-bordós lett. Az íze zseniális volt, ezért egyenként mazsolázva, megállapítottam, mik lehetnek még benne. Amikor a lila köd kitisztult, egyeztettem a részleteket, mindent leírtam, aztán egy saját köntösben, külön rétegekben megcsináltam a saját változatomat.

Céklatatár avokádósalátával - ezekből készül - receptért katt a képre!

A karamellizált céklához került a pirított szezámmag és a gránátalmamag az alsó karéjba, aztán erre halmoztam a mandulás avokádót, amit egy csepp vinaigrettel krémesítettem. A tálalásnál került öntet, gránátalmamag és koriander a színes torony mellé. Apropó, az építkezéshez viccből használhattok kerek és szögletes formákat is, ha kipróbálnátok a (kinézete miatt) céklatatárra keresztelt receptet.

Triplacéklás triplacsokis torta - receptért kattints a képre!

A másik történet egy álom szüleménye. A cékla színe egy csoda, ez a gyökérzöldség egy igazi múzsa a konyhában. Hiába készítünk bármit gyümölcsből, sosem kapunk olyan pinket, mint amilyet céklával, céklalével érhetünk el. Szóval, az álmomban arra voltam kíváncsi, hogyan tudnék egy triplán céklás-csokis sütit előállítani, itt a bizonyíték, hogy ez lehetséges.

A tripla csokis és céklás torta alapja egy vegán brownie-szerű sütiréteg, ez sütős, nagyon egyszerű, és külön elkészítve is megenném bármikor. A céklás-fehércsokis krém csak hab a tortán. Vegán mascarponéból, vegán habkrémből, egy csepp csalással fehércsokiból – ebből ugyanis nem kaptam vegánt, pedig létezik, a kakaóvajhoz növényi zsiradékot tesznek, azzal krémesítik tovább – és céklaredukcióból készült. Ide csak fehércsoki jó, a tej- vagy az étcsoki elszínezné, és akkor fuccs a rózsaszínünknek. Aki nem bízik a hab tartósságában, kis agaragarral segíthet a feszességén, vagy hagyja éjszakára a hűtőben, ahogy én. A céklaléből készült szirup másik fele a díszítés sztárja, alig kapott egy kevés barnacukrot és pár csepp citromot, csak ki kellett várni, hogy lassú tűzön besűrűsödjön. A díszítgetés magánügy, de ebből a szirupból kötelező tenni rá. A továbbiakban engem a torta színe ihletett, liofilizált málnát, és a salátakésíztésnél megmaradt gránátalmamagokat szórtam rá. Aztán, hogy csokiból is meglegyen a hármasfogat, fehér csokoládéforgácsot rezseltem rá. A cékla mától legyen gyümölcs is, a kérvényt még ma be kell nyújtani hozzá!

Fotók és recept: Bagdi Gréta

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépség Grétitől:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...