Megint csak egy olasz sztori jön. Kicsi toszkán város, ukrán szakács, tőle kóstoltam a legfinomabb stroganoffot, de arról majd később értekezünk, mert most veganuár van. Céklás dolgokat nem igazán jut eszébe az embernek arrafelé rendelni, de ezen a kis „szláv szigeten”, ebben az étteremben igen. Olasz-ukrán-orosz fúziós fogásaik parádésak, még sosem ettem megközelítőleg sem rosszat náluk. Kicsi étlappal, velős felhozatallal dolgoznak, és a cékla mint egyik fő alapanyag, mindig szerepel. Ha csak a borscsban, de folyamatosan megtaláljuk náluk.
Ezt a céklás avokádósalátát rendeltem egy kevésbé hideg decemberi estén náluk. Szeretek inspirálódni Roman, a szakács főztje által, már más fogásait is megosztottam itt a Nosaltyn. Törökmogyorót adott hozzá, és teljesen összekeverve a céklát az avokádóval, ami ezáltal teljesen lilás-bordós lett. Az íze zseniális volt, ezért egyenként mazsolázva, megállapítottam, mik lehetnek még benne. Amikor a lila köd kitisztult, egyeztettem a részleteket, mindent leírtam, aztán egy saját köntösben, külön rétegekben megcsináltam a saját változatomat.
A karamellizált céklához került a pirított szezámmag és a gránátalmamag az alsó karéjba, aztán erre halmoztam a mandulás avokádót, amit egy csepp vinaigrettel krémesítettem. A tálalásnál került öntet, gránátalmamag és koriander a színes torony mellé. Apropó, az építkezéshez viccből használhattok kerek és szögletes formákat is, ha kipróbálnátok a (kinézete miatt) céklatatárra keresztelt receptet.
A másik történet egy álom szüleménye. A cékla színe egy csoda, ez a gyökérzöldség egy igazi múzsa a konyhában. Hiába készítünk bármit gyümölcsből, sosem kapunk olyan pinket, mint amilyet céklával, céklalével érhetünk el. Szóval, az álmomban arra voltam kíváncsi, hogyan tudnék egy triplán céklás-csokis sütit előállítani, itt a bizonyíték, hogy ez lehetséges.
A tripla csokis és céklás torta alapja egy vegán brownie-szerű sütiréteg, ez sütős, nagyon egyszerű, és külön elkészítve is megenném bármikor. A céklás-fehércsokis krém csak hab a tortán. Vegán mascarponéból, vegán habkrémből, egy csepp csalással fehércsokiból – ebből ugyanis nem kaptam vegánt, pedig létezik, a kakaóvajhoz növényi zsiradékot tesznek, azzal krémesítik tovább – és céklaredukcióból készült. Ide csak fehércsoki jó, a tej- vagy az étcsoki elszínezné, és akkor fuccs a rózsaszínünknek. Aki nem bízik a hab tartósságában, kis agaragarral segíthet a feszességén, vagy hagyja éjszakára a hűtőben, ahogy én. A céklaléből készült szirup másik fele a díszítés sztárja, alig kapott egy kevés barnacukrot és pár csepp citromot, csak ki kellett várni, hogy lassú tűzön besűrűsödjön. A díszítgetés magánügy, de ebből a szirupból kötelező tenni rá. A továbbiakban engem a torta színe ihletett, liofilizált málnát, és a salátakésíztésnél megmaradt gránátalmamagokat szórtam rá. Aztán, hogy csokiból is meglegyen a hármasfogat, fehér csokoládéforgácsot rezseltem rá. A cékla mától legyen gyümölcs is, a kérvényt még ma be kell nyújtani hozzá!
Fotók és recept: Bagdi Gréta
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szépség Grétitől: