A cékláról ódákat lehetne zengeni, és szoktunk is, csodás színével és különleges, földes ízével könnyen sokak kedvence lehet - és semmiképp ne csak a savanyúságra gondoljunk, mert a cékla egytálételekben, levesekben, húsok mellett, de süteményekben is pazar. De azt tudtad, mennyire egészséges? Beszéljenek a számok:
A cékla mellett természetesen a belőle készült tiszta céklalé is elképesztően értékes tápanyagforrás. Lássuk miért lesz nagyon hálás a testünk, ha rendszeresen a céklalevet iszunk, katt a képre!
10 ok, amiért meghálálja a tested, ha céklalevet iszol
Növeli a sportteljesítményt
Egy felmérés során biciklistákat vizsgáltak, akik napi 2 pohár céklalé rendszeres fogyasztása után a 10 kilométeres szakaszon mért teljesítményüket 12 másodperccel feljavították. Szóval ha masszívabb állóképességet és teljesítményt szeretnél sportolás közben, rajta, céklázz be!
Lassíthatja a demencia kialakulását, romlását
A céklában levő tápanyagok beindítják az agy vérkeringését, ami az idősebb, mentális hanyatlással küszködő páciensek esetében különösen hasznos lehet. A frontális lebenyek fokozott vérkeringést mutattak az agyi MRI-felvételeken rendszeres, magas nitráttartalmú ital (pl. céklalé) fogyasztásának hatására.
Segít fittnek maradni
A tiszta céklalé gyakorlatilag zsírmentes, kalóriatartalma pedig szintén alacsony, szóval bátran fogyasszuk, illetve keverjük a reggeli smoothie-nkba is. Tápanyag- és energiadús napindulás!
Még több egészség: