A Caponata Siciliana, azaz padlizsán caponata egy hagyományos szicíliai fogás és vitathatatlanul ez az egyik legkiválóbb ételük. Valószínűleg sokan ismerik ezt a padlizsánból, paprikából és olajbogyóból álló ételt, gyakran fenyőmaggal és mazsolával tálalják. Paradicsompürét és bort is használnak hozzá, de a passata hagyományosabb. A szósz „agrodolce”, azaz savanyú és édes egyszerre.
Ez az étel pontosan megtestesíti a sziget konyháját, amelybe beletartoznak a különböző hatások, különösen a spanyol és az arab.
A The Food of Italy című könyvben azt írják, hogy a caponata „akár különböző konyhák keveréke, akár nem, vitathatatlanul eredeti olasz összetevőkből áll”.
Aki még nem kóstolta, az nem tudja mit veszít.
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy db padlizsán, 10 dkg koktélparadicsom, 3 db halványító zeller, 3 ek sűrített paradicsom, 4 ek kapribogyó, 150 g zöld olajbogyó (magozott), 250 ml fehérbor, 50 ml olívaolaj, 3 ek vörösborecet, 2 ek cukor, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 8 szelet bagett (tálaláshoz), chilipehely ízlés szerint, 3 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A padlizsánt kis kockákra vágjuk és közepes lángon kisütjük annyi olajon, hogy félig ellepje. Ha enyhén aranyszínű, kivesszük az olajból és megsózzuk. Papírtörlőn hagyjuk lecsepegni.
Ugyanebben a serpenyőben, a megmaradt olajon a vékony szeletekre vágott hagymát és a zellert puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a fehérbort.
Közepes lángon addig főzzük, amíg a bor a felére csökken. Ezután hozzáadjuk a kapribogyót, az olajbogyót, a sült padlizsánt, az ecetet, a chilipehelyet (opcionális), a borsot, a sót és a cukrot. Sózás előtt ellenőrizzük, mert az olajbogyótól és a kapribogyótól kellően sósnak kell lennie.
Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk és tunkoljuk.
Ha másféle padlizsános egytálételre vágysz:
A caponata, a szicíliai padlizsánragu teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több kirobbanó recept itt vár: