Ezek lehetnek a C-vitaminhiány meglepő tünetei

A megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele nagyon fontos, főleg a téli hónapokban, amikor az embert könnyebben leteríti bármilyen nyavalya. Sokszor azonban nehéz megállapítani, eleget eszünk-e belőle. A C-vitamin hiányának rengeteg egyértelmű jele van – de akad néhány egészen meglepő is.

A nem megfelelő C-vitaminbevitelről általában először a bőröd fog szólni: szárazzá, könnyen pirosodóvá válik, és kialakulhat egy keratosis pilarisnak nevezett állapot is, ami aknészerű puklikat jelent a karokon, lábakon és a fenéken. Ezen kívül észreveheted azt is, hogy könnyebben jelennek meg zúzódások, véraláfutások a bőrödön, még akkor is, ha nem ütötted meg különösebben. Ennek a C-vitamin hiányából adódó elégtelen kollagéntermelés az oka: a vékonyodó, száraz bőr alatt könnyebben repednek meg a vérerek. Szerencsére a C-vitamin pótlásával a bőrt érintő tünetek viszonylag hamar megszűnnek.

Jelentkezhetnek még a vitamin hiányától foltos, szálkás körmök, fájdalmas, duzzadt ízületek, fáradékonyság és rosszkedv, illetve megmagyarázhatatlan hízás is, utóbbi annak a folyamatnak a hiányos működése miatt jelentkezhet, amivel a C-vitamin a zsírsejtekből kiengedett zsír mennyiségét, illetve a hormonjainkat szabályozza.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a C-vitamin hiányát a fogorvos is észreveheti: meglepő, de viszonylag gyakori következmény ugyanis az, hogy az íny vérezgetni kezd.

A Nutrition Reviews tudományos folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ugyanis a vérző ínynek nemcsak a rossz szájhigiénia, de a C-vitamin jelentős hiánya is az oka lehet. A kutatás során 15 különböző korábbi tanulmányt vizsgáltak át, és azt találták, hogy azoknál, akik megfelelő mennyiségű C-vitamint fogyasztottak, lényegesen kevesebb volt az ínyvérzés esélye, mint azoknál, akik nem szedtek étrendkiegészítőt.

A vitaminhiány hasonló módszerrel okozza az íny vérzését, mint amiért könnyebben jelennek meg rajtad véraláfutások: a kollagéntermelés csökkenésével a vérerek is elvékonyodnak, könnyebben repednek meg. A kutatók arra is figyelmeztetnek: ez nemcsak a szád egészsége miatt problémás, hanem kiterjed az egész testre is, többek között oda, ahol nagyobb bajt okozhat, mondjuk az agyban vagy a vesékben.

A kutatók szerint a vérző íny egy figyelmeztető jel is lehet arra, hogy több C-vitamint kell fogyasztani. Ha nem szeretnél étrendkiegészítőt szedni, akkor egyél gyakran paprikát, citrusféléket, kivit, brokkolit, kelbimbót, epret, burgonyát és savanyú káposztát.

Sült kelbimbó saláta

Kedvenc boltomnak van egy csodás csemegerészlege. Kész kajákat, hideg és meleg salátákat, felvágottakat árulnak. Mivel a bolt a környék bio-vegán-fair-trade hippijeinek egyik nagy ...

Székelykáposzta 2.

Nálunk a savanyú káposztás ételek közül - a töltött káposztát követően - ez az egyik legkedveltebb változat. Nagyon vékonyan berántva, sok tejföllel szeretjük.


Még több a vitaminokról:

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...