A búzadara egy elegáns alapanyag is lehet: így használd a grízt

Bár itthon csak a gyerekeknek szánt tejbegrízben, a különböző levesbe főtt galuskákban és a „szegények eledelének” tartott grízes tésztában szoktuk használni, a búzadara vagy más néven gríz egy rendkívül sokoldalú, számos nemzet konyhájában fontos alapanyag, amelyet a világ rengeteg országában, főleg a Közel-Keleten desszertek alapanyagaként használnak, számos egészen elegáns édesség készül belőle.

Ahogy rengeteg más gabona, a búzadara, vagyis a gríz sem csak egyféle étel alapanyagául használható, a magyar konyha egyik nagy hibája, hogy általában csak a gyerekek étkeztetésében, a túrógombócban és húslevesek betétjeként foglalkozunk vele, pedig rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik benne.

Míg számos afrikai országban szinte nemzeti kincs, valódi alapélelmiszer, és csomó édes és sós étel készül belőle, a török, szír és más közel-keleti konyhákban édességeknél is használják.

Citromos-joghurtos gríztorta

Sitty-sutty összedobható süti kategória. Citromos is, grízes is, kell ennél több? Esetleg a mellé kínált citromfagyi:-). A recept a Fenséges desszertek c. könyvből származik. (Bár az ...

A búzadara, azaz gríz nem más, mint a búza magbelsőjének nagy, szemcsés őrleménye, létezik teljes kiőrlésű változata is. Ahogy bármilyen más gabonaőrleményt, készíthetünk belőle kásákat – a tejbegríz sem más valójában, mint egy tejben főzött kása – , használhatjuk sűrítésre, keverhetjük zöldséges és húsos fasírtokhoz.

A tejbegríz desszertalapanyag is!

Ha merünk egy kicsit kreatívabban, más szemmel nézni például a tejbegrízre, akkor könnyen felismerhetjük, hogy nem más, mint egy nagyszerű desszertalapanyag. Hiszen csak a tej mennyiségétől függ, hogy egy könnyű, lágy krém készül-e belőle, amit rétegezhetünk gyümölcsökkel, magokkal és más édes hozzávalókkal.

De kicsit sűrűbbre főzve, cukor helyett mézzel édesítve, máris egy új ízű finomságot kapunk. Ha pedig a tejet tejszínre cseréljük, még krémesebb lesz az eredmény.

Vagy épp a tej helyett használhatunk kókusztejet is, ekkor egzotikus gyümölcsökkel kínálva, fahéjjal megbolondítva máris egy elegáns pohárkrémet kapunk.

Süssük meg!

A török édességek egyik alap hozzávalója a búzadara, amelyet egészen sűrűre főznek, majd kihűtik és süteményként szeletelik – cukorsziruppal és olajos magokkal – pisztáciával, dióval gazdagítják. Senki sem gondolná, miközben ezt a bódítóan édes, különleges süteményt eszi, hogy az egyik legolcsóbb alapanyagból, pofonegyszerűen elkészíthető édességről van szó.

Grízes őszibarackos süti

Imádom a nyarat és a gyümölcsöket. Ilyenkor az ember eszébe sem jut a csokoládé, minden csak a gyümölcsös édességekről szól. Az utóbbi hetekben már többedszerre kaptam ajándékba ...

Fehércsokis túrógombóc

Egy újabb túrógombóc változat. Variáltam már rajta többször, először volt benne kakaópor is, aztán most mákba lett forgatva, kakaópor nélkül, ezt is lehet változtatni. :)

Rántsd ki!

A rántott tejbegríz nem valami szörnyűség, amely a net mélyének bugyraiból, vagy épp őrült, mindent kirántó amerikaiak horrorvideóiból kerül elő, hanem egy sok országban ismert, finomság, amit akár elegáns éttermek menüsorának végén is megtalálhatunk. Valójában, ahogy az olaszok rizottórizsből készülő, sajttal töltött, rántott finomsága, az arancini, azaz a panírozott rizsgolyó, a rántott tejbegríz is egy maradékmentő fogás, de ettől még meglepően finom. Tálalhatjuk gyümölcsökkel, lekvárral, de olvasztott csokoládéval is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgi alapanyag itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...