Szaftos-ecetes bécsi burgonyasaláta, a rántott hús igaz szerelme

A bécsi szelet kistestvére, ecetes-szaftos kiegészítője, mely nélkül a rántott hús kis túlzással dögunalmas lenne. Lássuk, hogy készül az autentikus bécsi burgonyasaláta.

Mondhatjuk, hogy a bécsi burgonyasaláta átmenetet képvisel a sima ecetes és a majonézes-tejfölös krumplisalik között – nem vizes, nem is teljesen krémes, és pont ettől olyan izgalmas. Egy igazán jóízű, szaftos, ecetes köret, amit leginkább a bécsi szelethez szoktak párosítani, de bármilyen rántott hús mellett megállja a helyét.

Hozzájuk tökéletes lesz:

Turbózott rántott hús

Persze tudom, van, aki vékony hússal, sok panírral, van, aki sütőben sütve, van, aki szottyosan és van, aki ropogósan szereti. Nekem viszont ez a tökéletes rántott hús, és remélem, ...

Tudtad?

A bécsi burgonyasaláta lelkét egyébként a hagyma, a mustár, az alaplé és a friss zöldfűszer adja meg.

Tippek az elkészítéshez:

  • Burgonyasalátákhoz megfelelő fajtájú, leginkább salátának való burgonyát érdemes használni. A mi kedvencünk a kiflikrumpli!
  • Többféle hagymát lehet használni hozzá a vöröstől a fehéren vagy sonkahagymán át a póréig vagy a salottáig – mi most a lilára voksoltunk, mert nem olyan erős mint a vörös, kicsit édeskésebb az íze.
  • A mustár a recept egyik legfontosabb eleme, lehet sima asztali, sárga, mézes vagy dijoni is.
  • Az ecet szintén kulcsösszetevő: az almaecet erősen ajánlott, mert egészen lágy ízű, de akár tárkonyosat vagy fehérborecetet is használhattok, illik hozzá.
  • Alaplé: ez lehet zöldség, csont, csirke, marha, sőt, húsleves is! (Szakácstipp: ha főzöl egy jó nagy vejling húslevest, az abban megfőtt burgonyából is kiváló salátát lehet készíteni!)

Fontos, hogy ennek a salátának tényleg kell idő, hogy összeálljon az állag és az íz!

  • A hagymát az elején be kell áztatni a sós, ecetes lébe, hogy marinálódjon kicsit, és tovább elálljon, erjedés nélkül. Másik megoldás, hogy az ecetes, mustáros, alapleves lében főzzük pár percig a hagymát, aztán adjuk hozzá a burgonyát.
  • Ez egy kissé szaftos köret, érdemes hagyni a nedves alapanyagokból, ha nagyon beszívná a burgonya, akkor fel lehessen húzni. 
  • Tálalás előtt kell megszórni a friss zöldfűszerekkel, újhagyma zöldje az alap, de a snidling is jól megy hozzá, mi még petrezselymet is pakoltunk bele, mert a hagymát jól ellensúlyozza. 

Jó étvágyat hozzá!

A hagyományos bécsi burgonyasaláta teljes receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és képek: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több finomság házilag itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...