Szaftos-ecetes bécsi burgonyasaláta, a rántott hús igaz szerelme

A bécsi szelet kistestvére, ecetes-szaftos kiegészítője, mely nélkül a rántott hús kis túlzással dögunalmas lenne. Lássuk, hogy készül az autentikus bécsi burgonyasaláta.

Mondhatjuk, hogy a bécsi burgonyasaláta átmenetet képvisel a sima ecetes és a majonézes-tejfölös krumplisalik között – nem vizes, nem is teljesen krémes, és pont ettől olyan izgalmas. Egy igazán jóízű, szaftos, ecetes köret, amit leginkább a bécsi szelethez szoktak párosítani, de bármilyen rántott hús mellett megállja a helyét.

Hozzájuk tökéletes lesz:

Tudtad?

A bécsi burgonyasaláta lelkét egyébként a hagyma, a mustár, az alaplé és a friss zöldfűszer adja meg.

Tippek az elkészítéshez:

  • Burgonyasalátákhoz megfelelő fajtájú, leginkább salátának való burgonyát érdemes használni. A mi kedvencünk a kiflikrumpli!
  • Többféle hagymát lehet használni hozzá a vöröstől a fehéren vagy sonkahagymán át a póréig vagy a salottáig – mi most a lilára voksoltunk, mert nem olyan erős mint a vörös, kicsit édeskésebb az íze.
  • A mustár a recept egyik legfontosabb eleme, lehet sima asztali, sárga, mézes vagy dijoni is.
  • Az ecet szintén kulcsösszetevő: az almaecet erősen ajánlott, mert egészen lágy ízű, de akár tárkonyosat vagy fehérborecetet is használhattok, illik hozzá.
  • Alaplé: ez lehet zöldség, csont, csirke, marha, sőt, húsleves is! (Szakácstipp: ha főzöl egy jó nagy vejling húslevest, az abban megfőtt burgonyából is kiváló salátát lehet készíteni!)

Fontos, hogy ennek a salátának tényleg kell idő, hogy összeálljon az állag és az íz!

  • A hagymát az elején be kell áztatni a sós, ecetes lébe, hogy marinálódjon kicsit, és tovább elálljon, erjedés nélkül. Másik megoldás, hogy az ecetes, mustáros, alapleves lében főzzük pár percig a hagymát, aztán adjuk hozzá a burgonyát.
  • Ez egy kissé szaftos köret, érdemes hagyni a nedves alapanyagokból, ha nagyon beszívná a burgonya, akkor fel lehessen húzni. 
  • Tálalás előtt kell megszórni a friss zöldfűszerekkel, újhagyma zöldje az alap, de a snidling is jól megy hozzá, mi még petrezselymet is pakoltunk bele, mert a hagymát jól ellensúlyozza. 

Jó étvágyat hozzá!

A hagyományos bécsi burgonyasaláta teljes receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és képek: Simon Gábor

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Még több finomság házilag itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...