Mondhatjuk, hogy a bécsi burgonyasaláta átmenetet képvisel a sima ecetes és a majonézes-tejfölös krumplisalik között – nem vizes, nem is teljesen krémes, és pont ettől olyan izgalmas. Egy igazán jóízű, szaftos, ecetes köret, amit leginkább a bécsi szelethez szoktak párosítani, de bármilyen rántott hús mellett megállja a helyét.
Hozzájuk tökéletes lesz:
Tudtad?
A bécsi burgonyasaláta lelkét egyébként a hagyma, a mustár, az alaplé és a friss zöldfűszer adja meg.
Tippek az elkészítéshez:
- Burgonyasalátákhoz megfelelő fajtájú, leginkább salátának való burgonyát érdemes használni. A mi kedvencünk a kiflikrumpli!
- Többféle hagymát lehet használni hozzá a vöröstől a fehéren vagy sonkahagymán át a póréig vagy a salottáig – mi most a lilára voksoltunk, mert nem olyan erős mint a vörös, kicsit édeskésebb az íze.
- A mustár a recept egyik legfontosabb eleme, lehet sima asztali, sárga, mézes vagy dijoni is.
- Az ecet szintén kulcsösszetevő: az almaecet erősen ajánlott, mert egészen lágy ízű, de akár tárkonyosat vagy fehérborecetet is használhattok, illik hozzá.
- Alaplé: ez lehet zöldség, csont, csirke, marha, sőt, húsleves is! (Szakácstipp: ha főzöl egy jó nagy vejling húslevest, az abban megfőtt burgonyából is kiváló salátát lehet készíteni!)
Fontos, hogy ennek a salátának tényleg kell idő, hogy összeálljon az állag és az íz!
- A hagymát az elején be kell áztatni a sós, ecetes lébe, hogy marinálódjon kicsit, és tovább elálljon, erjedés nélkül. Másik megoldás, hogy az ecetes, mustáros, alapleves lében főzzük pár percig a hagymát, aztán adjuk hozzá a burgonyát.
- Ez egy kissé szaftos köret, érdemes hagyni a nedves alapanyagokból, ha nagyon beszívná a burgonya, akkor fel lehessen húzni.
- Tálalás előtt kell megszórni a friss zöldfűszerekkel, újhagyma zöldje az alap, de a snidling is jól megy hozzá, mi még petrezselymet is pakoltunk bele, mert a hagymát jól ellensúlyozza.
Jó étvágyat hozzá!
A hagyományos bécsi burgonyasaláta teljes receptjét itt találod! Mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Recept és képek: Simon Gábor
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!
Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!
Még több finomság házilag itt: