A krumplit a diétaipar iszonyatos démonnak tartja, mely fölösleges kalóriákat tartalmaz, és még csak nem is tápláló. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége most ezt a tévhitet szeretné eloszlatni, éppen ezért a Facebook-oldalukon elárulták, hogyan érdemes elkészíteni a krumplit, hogy az az egészséges étkezés egyik remek eleme legyen.
Bár valóban sok szénhidrátot tartalmaz, zsír szinte egyáltalán nincs benne, cserébe viszont – egyebek mellett – jelentős mennyiségű B1-, B6- és C-vitamint, folsavat és vasat rejt.
Az újburgonya remek magnéziumforrás, ráadásul mértékkel fogyasztva, helyesen elkészítve az egészséges étrend remek alapanyaga lehet. Már csak azért is, mert magas a kálium- és alacsony a nátriumtartalma, ez pedig nagy segítség a vérnyomás szabályozásában. De magas rosttartalmáról sem szabad megfeledkezni, amely hosszan tartó teltségérzetet biztosít, valamint támogatja az emésztést.
Hogyan készítsük?
A burgonyakockák párolással 10-12, mikrohullámú sütőben pedig mindössze 6-8 perc alatt elkészíthetők. De a hasábburgonya készülhet sütőben, zsiradék hozzáadása nélkül is, sőt, nagyszerű köret lehet a héjában főtt krumpli is.
Még több az egészségről: