A burek valószínűleg az Oszmán-Birodalom kiszélesedésével terjedt el a régióban, azóta is tartva népszerűségét. Eredetileg a török filo vagy yufka tésztákból készítik. Az előzőt pitékhez és édességekhez használják, így ha ezt választjuk, akkor leveles tésztás végeredményre számíthatunk. Utóbbit leggyakrabban vékony lepénykenyérként vagy tortillaként készítik, ami jobban hasonlít a mi házi rétestésztánkra.
A burek a tojásos keveréktől lesz igazán szaftos, ezért semmiképp se hagyjuk ki ezt a fázist.
Recept a burekhez:
A rétes hozzávalói:
2 ek olívaolaj, 1 közepes fej hagyma, 500 g darált marhahús, 500 g darált sertéshús, 1 csomag réteslap, 1 tk fűszerpaprika, só és bors ízlés szerint, 1 ek petrezselyem, 1 dl olívaolaj vagy olvasztott vaj a lapok megkenéséhez
Elkészítés:
Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát, majd a kétféle darált húst, és jól összepirítjuk őket.
Amikor a hús már egyre jobban elveszti nyers színét, ízlés szerint szórjuk meg a fűszerekkel.
Egy réteslapot fektessünk le, ügyeljünk arra, hogy ne repedjen el sehol, és hogy ne legyen túlságosan száraz. Egy ecset segítségével kezdjük el felvinni rá az olívaolajat. Használhatunk olvasztott vajat is, de mindkét esetben figyeljünk a mértékre. Ne áztassuk el a tésztát, mégis juttassunk a zsiradékból mindenhova.
Ha elkészültünk, pár percig pihentethetjük, hogy legyen ideje magába szívni a nedvességet. Bolti réteslap esetében nagyobb odafigyeléssel végezzük a folyamatot, mert a tészta könnyebben szakad, ez pedig a felcsavarásnál és összetekerésnél problémát jelenthet.
Kezdjük el rákanalazni a húsos tölteléket a tészta egyik hosszanti oldalának szélére egy sávban, majd óvatosan tekerjük fel.
A felcsavart réteslapot helyezzük egy hőálló, kivajazott, kör alakú edény szélére. Addig folytassuk ezt a műveletet, míg a töltött réteslapok ellepik az edényt. Egy kicsit nyomkodjuk le, igazgassuk el a bureket, hogy szépen összeérjenek a lapok.
Az öntet hozzávalói:
3 db tojás, 100 g joghurt, 1 dl savas víz
Elkészítés:
Egy tálban keverjük egyneműre a tojásokat, a joghurtot és a savas vizet.
Locsoljuk meg vele a felcsavart, elegyengetett bureket, hogy finom szaftos végeredményt kapjunk.
Előmelegített, 200 fokos sütőben süssük minimum 30 percet, majd amikor már szép barna, vegyük ki, és hagyjuk hűlni.
A tetejét szórjuk meg frissen vágott petrezselyemmel. Fogyaszthatjuk magában is, de tejföllel megkenve még finomabb.
A burek receptjét itt találod. Készítsd el otthon, és küldd el azoknak, akik szeretik!
Fotók, videó és recept: Kristyán Fanni
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket is készítsd el: