Egy bundázott hal bármilyen alkalmat ünneppé tehet, ez pedig bizony nem csak magán a halon múlik. Az, hogy milyen kabátba bújtatjuk, nagyon sokat dobhat magán a recepten is, sőt, még azokkal is megszerettetheti a harcsát, sügért vagy lazacot, akik amúgy ódzkodnak a fogyasztásától. Lássuk hát, milyen bundázott halak készüljenek a konyhában, hétközben, hétvégén, ünnepkor, bármikor!
Nézd meg galériánkban a halra adható izgalmas bundákat!
5 bunda, amitől a sült hal még istenibb lesz
Zöldfűszeres morzsa
Kezdjük egy pofonegyszerű módszerrel, amihez ráadásul serpenyő és bő olaj sem kell majd, ugyanis a sütőben készülhetnek az omlós szeletek… zöldfűszeres morzsapaplan alatt. Egyszerűen keverjünk össze némi zsemlemorzsát frissen aprított zöldfűszerekkel, sóval, borssal, kevés olajjal és halmozzuk ezt a keveréket a filék tetejére, teljesen befedve őket. Addig süljön, míg a hal omlós, a morzsa pedig aranybarna és ropogós nem lesz.
Diókéreg
Az előző módszert megdobhatjuk dióval is (ilyenkor tetszőlegesen elhagyható a zöldfűszer, de akár bent is hagyhatjuk), hagyjuk hadd keveredjen a morzsával a kellemesen pirult olajos mag. Ugyanúgy süssük sütőben a diós morzsával ellátott filéket. Egy másik út, ha a klasszikus panírban rejtünk el némi durvára darált diót: ilyenkor csak arra vigyázzunk, nehogy megégjen a mag, mert olyankor keserűvé válik.
Leveles tészta
Szinte bármilyen nagyobb, egybefüggő halfilét elkészíthetünk Wellington-módra, bár a legelterjedtebb recept biztosan a lazac. Ilyenkor nemcsak omlós tésztakabátot viselhet a hal, hanem olyan fantasztikusan aromás kiegészítőket is, mint a mustár, a párolt spenót vagy a krémsajt. Kifejezetten ünnepi recept, bár, ha nagyon megajándékoznánk magunkat/vendégeinket, készítsük el bátran egy szürke hétköznapon is.
Szezámbunda
Egyes tengeri halaknak (pl. tonhal) kifejezetten jól áll a vegyes, tehát fekete-fehér szezámbunda. Tulajdonképpen ezt az eljárást is egyfajta panírozásnak nevezhetnénk, csupán a tojás és a liszt csirízes jelenléte nélkül. Az apró magok felragadását szójaszósz segíti, a kéreg pedig lenyűgözően ropogósra sül a forró serpenyőben. Persze a tonhalon kívül próbálkozhatunk más halakkal is, például harcsával, tőkehallal, süllővel.
Kukoricapehely
A lehető legropogósabb bunda érdekében csak annyit kell tennünk, hogy lecseréljük a zsemlemorzsát a reggelik kínálatából ismert kukoricapehelyre. Mivel az apró lemezkék egyenetlen, rücskös felületet képeznek, az sokkal, de sokkal ropogósabbra sül az olajban, mint a morzsa apró szemcséi – főleg, ha a sima lisztet is lecseréljük kukoricára.
Receptek a bundázáshoz:
Aranydurbincs filé corn flakes bundában
A halfilé kb. negyed óra alatt elkészül, a húsa finom szaftosra, a kukoricapehely pedig ropogósra sül.
Ünnepi lazac Wellington-módra
A lazac Wellington másik neve, a „salmon en croute” franciául azt jelenti, hogy „lazac kéregben”. Alapvetően lazacos és spenótos töltelék kerül bele, amelyet leveles tésztával ...
Lazacfilé diós kéreg alatt
Gyors, mint minden hal sütése, előre elkészíthető, csak be kell tenni a sütőbe, és 15 percen belül kész az ünnepi ebéd vagy vacsora.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Egyéb hasznos konyhai tanácsok várnak rád: