Egy bundázott hal bármilyen alkalmat ünneppé tehet, ez pedig bizony nem csak magán a halon múlik. Az, hogy milyen kabátba bújtatjuk, nagyon sokat dobhat magán a recepten is, sőt, még azokkal is megszerettetheti a harcsát, sügért vagy lazacot, akik amúgy ódzkodnak a fogyasztásától. Lássuk hát, milyen bundázott halak készüljenek a konyhában, hétközben, hétvégén, ünnepkor, bármikor!
Nézd meg galériánkban a halra adható izgalmas bundákat!
5 bunda, amitől a sült hal még istenibb lesz
Zöldfűszeres morzsa
Kezdjük egy pofonegyszerű módszerrel, amihez ráadásul serpenyő és bő olaj sem kell majd, ugyanis a sütőben készülhetnek az omlós szeletek… zöldfűszeres morzsapaplan alatt. Egyszerűen keverjünk össze némi zsemlemorzsát frissen aprított zöldfűszerekkel, sóval, borssal, kevés olajjal és halmozzuk ezt a keveréket a filék tetejére, teljesen befedve őket. Addig süljön, míg a hal omlós, a morzsa pedig aranybarna és ropogós nem lesz.
Diókéreg
Az előző módszert megdobhatjuk dióval is (ilyenkor tetszőlegesen elhagyható a zöldfűszer, de akár bent is hagyhatjuk), hagyjuk hadd keveredjen a morzsával a kellemesen pirult olajos mag. Ugyanúgy süssük sütőben a diós morzsával ellátott filéket. Egy másik út, ha a klasszikus panírban rejtünk el némi durvára darált diót: ilyenkor csak arra vigyázzunk, nehogy megégjen a mag, mert olyankor keserűvé válik.
Leveles tészta
Szinte bármilyen nagyobb, egybefüggő halfilét elkészíthetünk Wellington-módra, bár a legelterjedtebb recept biztosan a lazac. Ilyenkor nemcsak omlós tésztakabátot viselhet a hal, hanem olyan fantasztikusan aromás kiegészítőket is, mint a mustár, a párolt spenót vagy a krémsajt. Kifejezetten ünnepi recept, bár, ha nagyon megajándékoznánk magunkat/vendégeinket, készítsük el bátran egy szürke hétköznapon is.
Szezámbunda
Egyes tengeri halaknak (pl. tonhal) kifejezetten jól áll a vegyes, tehát fekete-fehér szezámbunda. Tulajdonképpen ezt az eljárást is egyfajta panírozásnak nevezhetnénk, csupán a tojás és a liszt csirízes jelenléte nélkül. Az apró magok felragadását szójaszósz segíti, a kéreg pedig lenyűgözően ropogósra sül a forró serpenyőben. Persze a tonhalon kívül próbálkozhatunk más halakkal is, például harcsával, tőkehallal, süllővel.
Kukoricapehely
A lehető legropogósabb bunda érdekében csak annyit kell tennünk, hogy lecseréljük a zsemlemorzsát a reggelik kínálatából ismert kukoricapehelyre. Mivel az apró lemezkék egyenetlen, rücskös felületet képeznek, az sokkal, de sokkal ropogósabbra sül az olajban, mint a morzsa apró szemcséi – főleg, ha a sima lisztet is lecseréljük kukoricára.
Receptek a bundázáshoz:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Egyéb hasznos konyhai tanácsok várnak rád: