A bundás kenyér a magyaroknak örökre egy sós étel marad, szerintem ezen semmi nem fog változtatni. Persze nem mondom, hogy kell rajta változtatni, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy étel nem csak egyféle formában létezhet. Például a bundás kenyérnek van az amerikai (vagy francia?) változata is, ami édesen (és nem is kenyérből, hanem kalácsból) készül, és reggelire kiváló választás lehet. Nyár lévén gyümölcsösen készítettem el, de nem ám nyers, hanem sült gyümölccsel: cseresznyével.
Bundás kalács édesen
Míg a klasszikus, magyar bundás kenyér csak tojásos bundába kerül, addig az édes verzió kiegészül tejjel, cukorral és különböző ízesítőkkel. Ettől egy majdnem pudingszerű, gazdag és krémes desszert lesz a kalácsból.
Kalácsból tényleg finomabb lesz, mert az jobban magába szívja a tejes keveréket, mint a kenyér.
A kalácsszeleteket érdemes vastagabbra vágni, hogy ne essenek szét olyan könnyen, és megtartsák az alakjukat. A tejes-tojásos keveréket pedig mindenképpen ízesítsük: a vanília, citromhéj, fahéj, rumaroma például nagyon jól illik hozzá.
Nem serpenyőben, tepsiben
Én személy szerint nagyon kedvelem a bundás kenyeret (mind az édes, mind a sós verziót), azonban, amit annyira nem szeretek, az a szeletek egyenkénti kisütése. Ilyenkor mindig égett vaj- vagy olajszaggal lesz tele a konyha, és persze hajlamos vagyok odaégetni vagy eltörni a szeleteket.
Ezért egy sokkal egyszerűbb, macera- és kudarcmentes módszert vetettem be: egy tepsit. Igen, ha a bundás kenyereket szépen egymásra helyezzük egy tepsiben, majd sütőben megsütjük, ugyanazt a reggeliélményt kapjuk, csak szorongás és olajszag nélkül.
Persze itt is akad mire figyelni: a tepsit alaposan ki kell vajazni, nehogy leragadjanak a kalácsok. A maradék tojásos keveréket pedig ne öntsük a lefolyóba, hanem azt is borítsuk a tepsibe, mert ettől egy pudingos réteg képződik majd a kalács alatt.
A sütés utolsó 5 percében érdemes grillfokozatra (felső sütésre) kapcsolni, hogy a kalácsszeletek teteje egy kicsit megpiruljon, és ropogós legyen. Így tényleg szakasztott olyan lesz, mint a serpenyős.
Nyárias sült cseresznyék
Az édes bundás kenyérnek megannyi feltéte lehet (a juharszirup, méz vagy porcukor tagadhatatlanul amerikai ízlésre vall), de én nyár lévén a gyümölcsök mellett döntöttem. Nem akartam csak úgy nyers dolgokat rádobálni, és a lekvárhoz sem volt kifejezetten kedvem.
Ezért a kettő közötti megoldás lett a vége a dolognak: az isteni sült cseresznye. Ez egyszerre rendelkezik a friss gyümölcs harsányságával és a lekvár édességével, azaz egy szóval tökéletes.
Készítsünk tepsis édes bundáskenyeret!
Hozzávalók a bundás kenyérhez:
8 szelet kalács, 300 ml tej, 4 db tojás, 70 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 3 csepp rumaroma, 50 g vaj
Hozzávalók a sült cseresznyéhez:
300 g cseresznye, 50 g cukor, 0.5 lime-ból nyert limelé
A tejet összekeverjük a tojással, cukorral, vaníliával, rumaromával és fahéjjal. Kivajazunk egy tepsit, és előmelegítjük a sütőnket 200 fokra.
A kalácsszeleteket belemártjuk a tejes keverékbe, majd egymásra rétegezzük őket a tepsiben. A maradék tejet is rájuk öntjük, majd sütőbe tesszük az egészet a cseresznyével együtt.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és egy sütőtálba tesszük. Rászórjuk a cukrot és ráfacsarjuk a lime levét is. Az egészet alaposan összeforgatjuk, és a bundás kenyérrel együtt a sütőbe tesszük.
A bundás kenyeret és a cseresznyét 200 fokos sütőben nagyjából 30 percig sütjük. Az utolsó 5 percben felső sütési funkcióra kapcsolunk, hogy a kalács és a cseresznye kissé megpiruljon.
Az elkészült bundás kenyeret a sült cseresznyével tálaljuk, ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral is.
A tepsis bundás kenyér teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas, nyári íz és recept: