Mindegy, hogy hanyag módon nem mértük le a víz mennyiségét vagy feledékenyen tovább főztük a bulgurt a kelleténél, a szétfőtt, málló szemeket már nem érdemes tányérra tenni. Legalábbis köretként nem: szerencsére az alábbi módokon megmenthető a gabona, új köntösbe helyezhető még a túlfőzés után is. Ne dobjuk ki, hasznosítsuk újra a bulgurt!
Nézd meg galériánkban a túlfőtt bulgur megmentésének módjait, a tippekért kattints a képre!
Túlfőzted a bulgurt? Mentsd meg az alábbi módokon
Főzd gombóccá
Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a kissé pépes gabonából gombócokat formázunk, majd azokat forró vízben kifőzzük. Készíthetjük ezt magyarosan, paradicsomos „húsgombóc” módjára, vagy törökösen, köftésítve a bulgurt. A masszát fűszerezzük kedvünk szerint, ha pedig nem akarna összeállni, nyomjunk hozzá egy kis sűrített paradicsomot.
Süss belőle fasírtot
Ha teljesen megszabadulnánk a puha, mállós állagtól, süssünk ropogós fasírtokat a gabonából. Ehhez elég, ha elkeverjük némi tojással és zsemlemorzsával (adhatunk hozzá aprított zöldfűszert, fokhagymát, de egyéb ízesítőt is), majd lapos lepényekké formázzuk és egy olajos serpenyőben kisütjük. Valamilyen frissítő mártogatóssal ildomos tálalni.
Varázsold édes kásává
Természetesen édes megoldásokban is gondolkozhatunk: tekintve, hogy a bulgurunk már jó alaposan meg lett főzve, szinte seperc alatt átalakíthatjuk egy édes kásává. Főzzük fel a gabonát tejjel, cukorral, vaníliával és citromhéjjal, majd tálaljuk kedvünk szerint fahéjjal, kakaóval, lekvárral.
Fújd fel
A tejes kásaalapot kihűtve, tojássárgájával és tojáshabbal vegyítve létrehozhatunk egy rizskochjellegű édességet is. A túlfőzött állag miatt talán kicsit tömörebb, töményebb lesz az állaga sütés után, mint egy klasszikus rizskochnak, de így is jobban járunk, mint ha kidobnánk a kukába a gabonát.
Íme, néhány inspiráló recept:
Fellah köfte, a török vega bulgurgolyók
A köfte a Balkán, valamint a Közel- és Közép-Kelet húsgolyója, melynek elkészítése régiónként más és más, így számos féle-fajta köfterecepttel találkozhatunk utazásaink során, ...
Rizsfelfújt bulgurból
Nagyon finom a rizsfelfújt desszertnek, de bulgurral sokkal egészségesebb!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: