A rántott szelet szamurája, Nyúzó Imre
Nyúzó Imre nélkül szürkébb lenne a hazai séfvilág. A korábbi KGB, majd a Ráday utcai Delion konyhafőnöke amennyire szabálytalan figura a konyhán kívül, annyira fanatikusan fejlesztgette a nevével immár összeforrt rántott húsokat. Ahogy ő mondja, immár a saját “csehójában” főz, a Bartók Béla úttól két saroknyira. Rántott hús és rock’n’roll laza hétvégi-esti nyitvatartással, de csúcsra járatott rántott húsokkal. Jelenleg is két tétel szerepel az étlapon: “a” Nyúzó-féle rántott hús a maga szerény 35 dekás megvalósulásában. A tányérnyi rántott karajon kívül pedig sertésszűzből is süti a bundás húsokat, de Nyúzó bármiben remekel, amiben hús van. Ne ijesszen meg a rockkocsma külső, a Vokál erős konyhát takar!
Budapest XI. kerület, Lágymányosi u. 19.
Kétféle bécsi szelet a Spagóban ebédre és vacsorára
Wolfgang Puck, a hollywoodi sztárok osztrák származású séfje megérkezett Magyarországra a Spago Budapesttel. Az étteremnek otthon adó Matild Palota Pest századeleji eleganciáját éleszti fel, a korabelinél is díszesebb enteriőrrel. Szántó István executive séf vezetésével a Spago a magyar közönséghez is szól, és ha nem csábulnánk el a tenger gyümölcsei, a steak, a házi tészták vagy az ikonikus lazacos pizza irányába, az étlap Spago klasszikusok nevű szekciójában szerepel az étterem egyik büszkesége, a 220 grammos borjú bécsi (osztrák borjúfilé, osztrák burgonyasaláta, pácolt uborka, mache saláta). Egy ötcsillagos hotel éttermében persze a helyszínhez igazítottak az árak is, de ha belekóstolnánk a Spago-életérzésbe szolidabb árazással, az ebédmenüben kóstolhatjuk egy elérhetőbb árú alapanyagból, sertésszűzből is a híres-neves bécsi szeletet közel feleannyiért, mint az esti étlapon.
Budapest V. kerület, Váci u. 36.
Rántott mangalica a Remma’s-ban
A belső-erzsébetvárosi Remma’s-ról méltatlanul kevés szó esik, pedig ez a hely nem csak egy tucatbisztró a bulinegyed vendéglátóhelyeinek sűrűjében. Egészen kiváló konyhát visznek, és lehetőleg ne csipegetni jöjjünk ide: a gulyáslevesük, a csülkös pacaluk és a somlói galuskájuk is bajnok – nem sajnálják belőle a jó alapanyagot és az ízeket. A rántott szelet szintén megér egy misét, ezt mangalicakarajból készítik, és osztrák módra burgonyasalátával és tökmaggal tálalják. A Remma’s-t érdemes felvésni a személyes gasztrotérképünkre, az étterem séfpárosa egészen kiváló színvonalon teljesít, a vendéglátóhelyekkel sűrűn ellátott környék egyik legjobbja ez a bisztró.
Budapest VII. kerület, Rumbach Sebestyén u. 7.
Bundások a Rókahegyi úton: az Ürömi Hüttére mindig számíthatunk
Az Ürömi Hüttének az a legnagyobb bátorsága, hogy bár igényes ínyenckonyhát visz kidolgozott és ütős ízekkel, mindig is felvállalta, hogy a magyar néplelket akarja megszólítani. Családias hely, ahol a hangulat meleg, az étel pedig forró, főleg, ha a kemencés finomságokra vagy a pizzára szavazunk. Ha megvolt az egyik jó leves – magyar és ázsiai vonalon sem jönnek zavarba –, rántott témákat is mindig találunk az étlapon. A rántott csirkemell rendszeres szereplő a napi menüben – jól készítik, nem szárítják ki. A ház specialitásai a rántott szűzpercsenye és a rántott májas hurka. Bizony, májas hurka!
Üröm, Rókahegyi út
Egy igazi bundáznivaló: rántott tanyasi csirkecombfilé a Larusban
Örök igazság, hogy finom a rántott csirkemell, nagy kedvenc a rántott csirkemáj, különlegesség a vajpuha rántott zúza, de a csirkerészek közül a legjobb igenis a csirkecomb. Ez egy sötétebb színű és zsírosabb hús, amit sütés után is könnyű szaftosan tartani. A ropogós bunda alatt isteni puha, mégis van tartása, haraphatósága. Így gondolja ezt Déryné Lyáskó Zsuzsanna is, a Larus séfje, aki a rántott tanyasi csirkecombfilét petrezselymes pirult burgonyával tette az étlapra. És milyen jól tette! A Sas-hegy lábánál, a Gesztenyés Kert mellett, a MOM Parknál a Larus továbbra is jó választás.
Budapest XII. kerület, Csörsz u. 18/b
Libamájtól a mangalicáig – rántott jóságok a Pasarét Bisztróban
A Pasarét Bisztró egy igazi törzshely, minden nap reggeltől késő estébe nyúlóan üzemel. Népszerű találkahely, üzleti megbeszélések, családi ebédek helyszíne, ahol egész nyugodtan ki is rúghatunk a hámból, lesz mit a poharunkba tölteni. Nem az elvont, megfejthetetlen konyhára esküsznek: olyan ínyencfogásokkal várnak, amik azonnal betalálnak. Kínált már az étlap rántott malacfület remoulade mártással, rántott mangalicakarajt ázsiai mártogatóssal kísérve, rántott fürjet milánói töltött raviolival, rántott borjúlábat és rántott fogast is. Jelenleg rántott pecsenyelibamáj és rántott tanyasi csirkemell (krémes burgonyapürével) készül a konyhán. Komoly dilemma a bundarajongóknak!
Budapest II. kerület, Pasaréti tér
Milánói sertésborda nélkül nem lehetne teljes ez a lista: közkonyha
Menőség a köbön: a Madách téri kultkocsma, a Központ a balatonfüredi Vasüzletben megismert Huszár Matyival kooperál. A frigy a keresztségben a közkonyha nevet kapta (tudatosan kis kezdőbetűvel írva), és már önmagában ez is egy fricska. Akár csak maga a milánói sertésborda, amiről nem tudnak Milánóban. Némi gasztronómiai száműzetést követően láthatóan megindult a nagy hazai klasszikus rehabilitációja, és egy olyan tehetséges ifjú is feleleveníti a majdnem olasz kedvencet, mint Huszár Matyi. Naná, hogy azonnal sztár lett a Közkonyhában.
Budapest VII. kerület, Madách Imre út 5.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Larus
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: