A válasz a hazai gasztronómiai fejlődésben rejlik. A magyar, különösen a „magyaros" jelzővel illetett konyhák sokáig az elmaradottság, a fantáziátlanság, önismétlés és egyfajta kulturális leszakadottság szimbólumát jelentették. A megújulást a klasszikus francia konyha felé fordulás és más nemzetközi irányzatok jelentették. Valóban élmény beülni Budapesten a japán-perui konyhát képviselő Nobuba, vagy végigenni egy olyan degusztációs menüt, amelyet (divatos szóval élve) edukáció nélkül nem is értene a vendég az ismeretlen alapanyagok és technológiák alkalmazása miatt. De hol van mindeközben a magyar konyha, a magyar gasztronómia a XXI. században? Szerencsére itt, erőteljesebben, mint valaha, mutatkozzon be modern bisztrókörnyezetben vagy kockás abroszos asztalok mellett. Hangulat, kíváncsiság és pénztárca kérdése, hogy milyen stílusú éttermet választunk, mindenesetre az alábbi helyekkel nagyot nem tévedhetünk, ha a magyar konyha jelenét szeretnénk megmutatni a hazánkba érkezőknek.
A jolly joker: Rosenstein Vendéglő
Egyszerre különutas, és mégis ők azok, akik bárkit és mindenkit megszólítanak. Magyar-zsidó konyha felesleges öntetszelgés nélkül, úgy, ahogyan az a legjobban ízlik. A belvárosi nyüzsgésből kieső részen, a Keleti pályaudvar mellett, különösen nem impozáns beltérrel, igazi vendéglős hangulattal várnak, és abban biztosak lehetünk, hogy itt sem a húslevesből, sóletből, ludaskásából, töltött káposztából nem marad ki az a sok óra munka, amivel kiemelkedik az átlag nívóból.
Ez sem a Gozsdu Udvar vonzáskörzete. Budára, Krisztinavárosba kell menni a Stand25-élményért, ahol olyan esszenciális élményt nyújt a gulyás vagy a rakott krumpli, hogy egyszerűen feljebb kerül a léc.
Bár a francia hagymaleves is jövevény, a magyar éttermi kultúra alapja, akárcsak a Cordon Bleu, amit némi geggel olyan minőségben prezentál Szulló Szabina és Széll Tamás, hogy elfeledtetik velünk minden vendéglői rossz élményünket. Ők azok, akik olyan – mondjuk ki, unalmas – ételeket is magasba emelnek, mint a brassói pecsenye, a 2016-os Bocuse d'Or Európa-bajnoki érem megszerzése óta töretlen nívón.
Régi-új stílusban Óbudán – Gléda Vendéglő
„Múlt század eleji vendéglő, klasszikus, házias ízekkel" – mondja magáról a Gléda, és valóban. Itt úgy érkezik a szarvasraguleves, a borjúpaprikás nokedlivel vagy a szürkeharcsa-paprikás pirított házi túrós csuszával és pörccel, hogy egy az egyben hozza az otthoni főzések ízvilágát, mégis sokkal több annál. Kerekes Sándor konyhatechnológiája és ízei sok-sok "házimunkát" rejtenek, ő maga is készít kolbászt és más felvágottakat, savanyít, kovászol, a pörcöt pedig mangalicából sütik.
FRISSÍTÉS: A Gléda étterem jelenleg átalakítás és átszervezés miatt zárva tart.
Zuglói gourmet: Szaletly Vendéglő
Tyúkhúsleves mellehúsával, cérnametélttel, halászlé irdalt pontyfilével és gyufatésztával, rántott fogas és rántott hús karajból, kemencés csülök, túrós tészta. Mindezek szerepelhetnének akár egy átlagos turistacsalogató kifőzde étlapján is, pedig ha értő konyhafőnök – a Szaletly esetében Bernát Dániel – minőségi hozzáállással készíti el, akkor azon a nyelven szólnak, amit mindannyian beszélünk a Kárpát-medencében.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Szerző: Haranghy Orsi
Címlap: Stand25/Facebook.com
Ezeket is olvasd el!