A breakfast (reggeli) és a lunch (ebéd) angol szavak kombinálásából származó brunch kifejezés késői, bőséges, sokszor társaságban elfogyasztott étkezést takar. Eredete az 1800-as évek végi Angliában gyökerezik, az Egyesült Államokban pedig az 1930-as években vált népszerűvé. Leginkább egyébként itt, az USA-ban volt jellemző ez az étkezési forma, és innen is terjedt el a világ többi részére. Általában tizenegy és dél környékén kezdődik, és kora délutánban nyúlóan ér véget.
Ma már nemcsak a tipikusan reggelire fogyasztott ételek és italok kerülnek terítékre a brunchokon, hanem különleges falatok, tapasok, húsokból, halakból készült fogások és alkoholos italok is - egyre több étteremben és szállodában várják ilyen különleges Sunday Brunch-al a vendégeket, melyek már inkább egy svédasztalos, különleges fogásokkal tarkított ebédre hasonlítanak. Mit szólnánk vasárnap kora délután egy kis bélszín carpaccióhoz, roston sült libamájhoz és némi sajtkülönlegességhez egy finom pohár pezsgő társaságában? Néha jár egy kis kényeztetés.
Persze ehhez akár ki sem kell mozdulnunk otthonról. Nézzük, milyen recepteket ajánlunk az otthon bruncholóknak!
Extra reggelik
Eggs Benedict édes kaláccsal
Néhány hete kezdtem egy kávézóban dolgozni Londonban. Az egyik legnépszerűbb ételünk a full english breakfast mellett. Először furcsa volt, hogy az édes kalácsot eszik az angolok ...
Aszalt paradicsomos-feta salsás omlett
A blogom olvasói egy FB-os szavazáson ezt a receptet kérték. Így hát veletek is megosztom. Vasárnaponként általában valamilyen brunch vagy ahhoz hasonló reggelire elkészíthető ...
Áfonyás amerikai palacsinta juharsziruppal
Egy hóeséses, hideg, téli vasárnap tízóraija volt..... ;-) Egy régen lejárt óriásnaptár fényképe a megihletője, ami a konyhánkban lóg, de mivel annyira gusztusos a kép, így sosem ...
Húsok
Taleggio pármai sonkával, hagymalekvárral, salátával
Különleges vendégváró előétel. A hagymalekvár elkészítése időigényesebb, ezért azzal kezdjük. Viszont hűtőben sokáig eláll, s ha valaki betoppan, egy pár szelet jó minőségű ...
Bélszín tatár a Gresham konyhájából
Leonardo Di Clemente, a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest séfjének receptje, amit most megoszt a NoSalty olvasóival. Próbáljátok ki otthon ti is! A séffel készült interjúnak itt ...
Roston hátszín baconbe tekert párolt spárgával
Egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis a húsevők számára mennyei étel az alábbiakban leírt recept, arról nem is beszélve, hogy mint vizuális élmény sem utolsó. A mértanilag a ...
Halak
Tonhalas rizsgombóc paradicsommártással
Rögtönzés eredményei a rizsgombócok: gyorsan kellett összedobni valamit, az itthon lévő alapanyagokból.
Thai grillezett lazac
Nem vagyok egy nagy halrajongó. Valószínű ennek köszönhető, hogy 200 receptem közül egyik sem tartalmaz semmilyen halat. A tengeri kütyükkel finoman elvagyok, nagy néha leküzdök egy ...
Gravlax
Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni. ...
Sajtok
Fenyőmaggal grillezett kecskesajt dióolajos salátával
A kecskesajt olyan étel, amit valaki vagy szeret, vagy meg nem enné semmi pénzért. Középút nincs.:) Na jó, van olyan, amit annyira én sem szeretek, mert konkrétan akolszaga van neki. ...
Kéksajttal töltött füge
A második virágzásból származó fügék is elkezdtek beérni, így újra lehet fügét szüretelni, illetve kapni a piacon. Hurrá! Ennek örömére készült ez a gyors fügés fogás, melyet ...
Pácolt fűszeres sajtok 2.
Kedvenc éttermünk megnyitóján ettük, itthon is sikerült rekonstruálni. Fontos, hogy csakis jó minőségű olívaolajat használjunk (pl. Bertolli). Hűtőben sokáig eláll, baráti ...
Tapasok
Paradicsomos bruschetta
Hideg olasz előétel. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Eredetileg a pirított kenyérszeleteket bedörzsölték fokhagymával, meglocsolták extra szűz olívaolajjal és már ...
Fokhagymás pirított gomba
Avagy hogyan kelnek új életre - az amúgy nem túlzottan finom - termesztett gombafejek. A végtelenül egyszerű ötlet innen.
Ricottával töltött aszalt szilva bonbonok
Vendégeknek előételként kínáltam ezeket a helyes bonbonokat. Dolce Vitánál bukkantam a receptre.
Italok
Fehércsokis Latte Macchiato
A minap vásárolni voltunk a közértben. Időről időre megjelennek a kassza mellett kis füzetkék, amiben összedobálnak néhány receptet egy témáról. Megvenni sosem szoktam őket, de nem ...