Oldalunkon írtunk már a két összetevős brownieról, a világos változatú blondiról, és még megannyi cikkben megemlítettük ezt az egyszerű és nagyszerű amerikai sütit. Mindenki imádja, de csak akkor, ha nem szárad ki, és kihűlés után is krémesen omlós marad.
A brownie mérföldkövei a következők: az ízek harmóniája, megfelelő állag, kellő, de nem túlzó édesség és csokoládés íz. Ezek után kérdezhetitek: nem mindegy, miből készül, csokiból vagy kakaóból?! Az a lényeg, hogy az előző kritériumoknak megfeleljen.
Ezeket olvastad már?
A kakaó előnyei
Kezdjük azzal, hogy nem kell csokit olvasztani és egy csomó edényt, spatulát, habverőt összekenni. Ugyanakkor a legjobb szakácsok azt állítják, a kakaóval készített brownie sokkal erősebb csokoládés ízű, és könnyebb textúrájú lesz, mint az ugyanolyan mennyiségű csoki felhasználásával készült variáció.
Vaj vs. kakaóvaj
De mitől lesz sokkal jobb a kakaós brownie állaga? A csokival készített változatok általában csak a csokiban lévő kakaóvajra bízzák a tészta zsírosságát, míg a kakaós változathoz vajat adunk a kellő állag eléréséhez. A kakaóvaj szobahőmérsékleten elég kemény halmazállapotú, a pulton hagyott vaj pedig lágy és puha textúrájú. Értelemszerűen a sok csokival kevert tészta sok kakaóvajat tartalmaz, ami megkeményíti azt.
Kakaó kiválasztása
Talán elsőre rávághatjuk, hogy a holland kakaó a legfinomabb. Természetesen mindenkinek megvan a saját maga által preferált kakaótípusa. Így elkészítheti azzal és holland kakaóporral a kedvenc receptjét, hogy kiválaszthassa a színben és ízben számára legmegfelelőbb változatot.
Minőség és mértékegységek
Mindenképpen jó minőségű, zsíros kakaót használjunk, nézzük meg a zsír/gramm értéket a dobozon. Ezt, ha másként nincs a csomagoláson feltüntetve, úgy számolhatjuk ki, hogy átlagban 1 gramm zsír jut 5-6 gramm kakaóra.
Csokit váltunk kakaóra
Hagyjuk most a teáskanál és evőkanál mértékegységeket. Inkább mérjük le a kakaót, úgy számoljuk ki, mennyire lesz szükségünk belőle. Tehát ha a recept étcsokoládét ír, akkor minden 28 gramm csokira számoljunk 18 gramm jó minőségű kakaóport és 8 gramm vajat. Itt egy példa: 240 g csokihoz 90 gramm kakaó és 45 gramm vaj kerüljön. Ha viszont magasabb, 70% kakaótartalmú vagy afölötti csokoládét ír a receptünk, akkor minden 28 gramm csoki helyett 12 gramm jó minőségű kakaót, 8 gramm cukrot és 8 gramm vajat adjunk a tésztához.
Na, elkészítettétek már mindkét változatot? Nektek melyik ízlett jobban? Írjátok meg!
via: food52.com