Mindenki megfőzi, pedig nem kéne: így lesz egészségesebb és fincsibb a brokkoli

Mai Napi Tippünk elárulja, mi az, amit szinte mind elrontunk, amikor brokkolival sütünk-főzünk.

A brokkoli, amennyire megosztja az embereket (a gyerekek sokszor kifejezetten gyűlölik), annál egészségesebb. Tudtad például, hogy egy benne található vegyület, a szulforafán segítségével a brokkoli rendszeres fogyasztása csökkenti a vérrögképződést, ezáltal pedig egy későbbi stroke-tól is megkímélhet minket?

Pirított brokkoli tálban
Főzés helyett pirítsd a brokkolit

Na de hogyan készítsük, hogy tényleg egészséges maradjon, de finom is legyen?

Ne főzzük a brokkolit!

Úgy tűnik, a legtöbben elrontjuk, mert megpároljuk/megfőzzük a brokkolit, pedig így az íze is romlik, és a jótékony összetevői is köddé válhatnak.

Sőt, a forralás során felszabadulnak a benne levő kellemetlen szagú kénvegyületek, emiatt pedig az íze és az illata sem lesz túl barátságos.

Plusz hátrány, hogy a forró vízben általában túl is főzzük, ahelyett, hogy blansíroznánk, és egy pépes, íztelen köretet kapunk.

Pirítsuk a brokkolit!

A gasztroszakértők szerint a legjobb, ha főzés helyett pirítjuk a brokkolit, így még a hőérzékeny vitaminokat is benne tartjuk a zöldségben. A finoman, itt-ott aranybarnára pirult brokkolit pedig még a legfinnyásabbak is megeszik, és nem lesz sem kénes szagú, sem száraz, sem pépes.

Elkészítés:

mosd meg a brokkolit, szedd rózsákra, és terítsd őket egy sütőpapírral bevont tepsire. Önts rájuk egy olívaolajas-sós-borsos-fokhagymás-citromleves keveréket (ez persze variálható). Sütőben süsd kb 15-20 percig, amíg meg nem pirulnak!

Plusz tipp: egyesek szerint a brokkoli számos élettani hatása megőrizhető főzés közben is, ha őrölt mustármagot adunk a forrásban levő brokkolifejekhez!

Forrásunk volt.


További hasznos konyhai tippek várnak itt:

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...