Gyerekként utáljuk, aztán benő a fejünk lágya, és rájövünk, hogy milyen isteni zöldség is igazából a brokkoli. De tényleg eljuthatunk erre a megvilágosodási pontra, ha mindig csak krémlevessé pépesítjük szegény zöld rózsákat? Bajosan – kivéve, ha túllépünk a puhára főzés és turmixolás egyszerű, bár unalmas technikáin, és elkezdünk kísérletezni a brokkoli elkészítésével. Erre ugyanis rengeteg mód adott.
Nézd meg galériánkban a brokkoli izgalmas elkészítési módjait:
Nyersen, sülve, főve – Így edd a brokkolit minden formájában
Nyersen –„rizsként”
A brokkoli sok esetben használható ugyanúgy, mint a karfiol, erre talán a legjobb példa a brokkolirizs esete. A zöldség nyersen is isteni: így sokkal zöldebb, kicsit erőteljesebb az íze, mellette viszont vadabb, zabolátlanabb is, ezért érdemes valamilyen karakteres fűszerezéssel megszelídíteni. Az aprítógépben ledarált rózsák morzsás állagú rizst adnak, amit továbbfejleszthetünk bármilyen „rizses” étellé (pirított rizs, rakott étel, párolt köret, stb.). ITT egy alaprecept, bátran alakítsuk kedvünkre!
Nyersen – savanyítva
Magukat a rózsákat is savanyíthatjuk, de rajtuk kívül szenteljünk némi figyelmet a gyakran elhanyagolt torzsának is. Ha a brokkoli vaskos szárát eddig mindig kidobtuk, bizony, sokszor egy kiváló alapanyagot pazaroltunk el. Mindössze annyi lesz a dolgunk vele, hogy lehámozzuk róla a vastagabb héjat, majd egy uborkagyalun leheletvékony szeletekre vágjuk. Ezután már csak egy gyors savanyítólé kell, ami kiváló ízt ad a zöldségnek. Egy kiváló recept ITT található hozzá.
Sülve – egészben
Szintén a karfioltól leshetjük el az egyben sütés módszerét: az egész fej zöldséget érdemes előfőzni, ezután kerülhet a tepsire, ahol fűszeres olajjal megkenhetjük, majd küldhetjük is a sütőbe. Az előfőzés felgyorsítja a folyamatot, bár el is hagyhatjuk: ekkor hosszabb sütési idővel kell majd számolnunk. EZT a karfiolos receptet bátran hangoljuk át brokkolira!
Sülve – steakként
A brokkolit egy fokkal nehezebb steaknyi szeletekre vágni, mivel nem mindig maradnak úgy egyben a rózsák, ahogy azt a karfiolnál megszokhattuk. Mindenesetre érdemes tenni egy próbát a zöldséggel: a vastag szeleteket süssük olajjal és fűszerekkel átmasszírozva egy tepsin, amíg aranybarna nem lesz a felületük és alaposan át nem puhulnak.
Főve – fasírtban
Sokan nem kedvelik a főtt brokkoli puha, texturális izgalmat mellőző állagát, és van némi igazság abban, amit mondanak. A főtt zöldséget érdemes ezért olyan ételekké alakítani, amelyek kompenzálni tudnak ezen az egysíkú puhaságon. A fasírt ennek kiváló példája – a krokettek ropogós külseje és puha, szinte szaftos belseje minden, csak épp nem unalmas. Recept ITT található.
Főve – pestóban
Nemcsak zöldfűszerekből, de főtt zöldségekből is alkothatunk pestót: ugyanazokra az alapanyagokra lesz hozzá szükségünk. Sajt, magvak, olívaolaj és fűszerek – az így kapott darabos, krémes szószt kenhetjük kenyérre, önthetjük tésztára, de magában is isteni élményt nyújt. Például ITT egy csoda recept!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több okos konyhai tipp vár: