A fűszereket mindenki másképp pakolja a készülő ételbe: van, aki egy kis zsákba vagy teatojásba rakja, más gézbe bugyolálja vagy csak szimplán beledobálja a hozzávalókat. Az én kedvenc praktikámhoz viszont, amit a szakácsiskolában lestem el, elég egy kis póréhagyma és
némi főzésre alkalmas kötözőzsineg. No meg a fűszerek.
A póréhagymás bouquet garni [ejtsd: buké gárnyi] roppant hatékony, majdnem hulladékmentes és még szemet gyönyörködtető is. Vágjunk le a póréhagyma külső, vastagabb részéből egy jó 10 centis darabot, és ezzel göngyöljük fel módszeresen a hozzávalóinkat.
Mi kerüljön bele?
Pontos recept nincs, alapvetően szóba jöhet bármi, amihez kedvünk szottyan és amilyen ízeket szívesen látnánk a levesünkben, alaplevünkben, mártásunkban, ragunkban, egyebünkben. Azért is frappáns megoldás a póré, mert így nem kell hajkurásznunk a borsszemeket. Ha ügyesen feltekerjük és jól megkötjük a zsineget, akkor kifő belőle minden jó, a főzés végén kiemeljük a csokrot, és készen is vagyunk!
Általában kerül bele:
- kakukkfű
- babérlevél
- petrezselyem
- borsszemek
Fogástól függően:
- zsálya
- koriander
- kaffir limelevél, gyömbér (ázsiai ízekhez)
- citromhéj
- rozmaring
- lestyán
A bouquet garni már csak azért is remek, mert felhasználhatjuk hozzá az összes megmaradt fűszernövény szárát!
Trükk: pörköljünk alá a babérlevélnek!
Bizony! Szakácsbarátaim javasolták ezt nekem, és mennyire igazuk volt! Érdemes kipróbálni, ha gázos tűzhelyünk van, akkor tartsuk a láng felé, vagy kapjuk elő egy öngyújtót és lágy mozdulatokkal táncoltassuk meg babérlevelet a láng felett. Épp csak annyira, hogy a pörkölésnek hála kijöjjenek a levél mesés aromái. Ha megvagyunk, mehet a bouquet garniba.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: