A különleges fűszercsokor, amitől megváltozik az életed: készíts velünk bouquet garnit!

Legyen szó levesről, alapléről vagy mártásról, érdemes jóféle és sokféle fűszerrel, illetve friss vagy szárított zöldfűszerrel megspékelnünk a receptet. Ezzel biztos nem mondunk újat, de adunk pár tippet, hogy mi és hogyan kerüljön a csokorba.

A fűszereket mindenki másképp pakolja a készülő ételbe: van, aki egy kis zsákba vagy teatojásba rakja, más gézbe bugyolálja vagy csak szimplán beledobálja a hozzávalókat. Az én kedvenc praktikámhoz viszont, amit a szakácsiskolában lestem el, elég egy kis póréhagyma és
némi főzésre alkalmas kötözőzsineg. No meg a fűszerek.

A póréhagymás bouquet garni [ejtsd: buké gárnyi] roppant hatékony, majdnem hulladékmentes és még szemet gyönyörködtető is. Vágjunk le a póréhagyma külső, vastagabb részéből egy jó 10 centis darabot, és ezzel göngyöljük fel módszeresen a hozzávalóinkat.

Mi kerüljön bele?

Pontos recept nincs, alapvetően szóba jöhet bármi, amihez kedvünk szottyan és amilyen ízeket szívesen látnánk a levesünkben, alaplevünkben, mártásunkban, ragunkban, egyebünkben. Azért is frappáns megoldás a póré, mert így nem kell hajkurásznunk a borsszemeket. Ha ügyesen feltekerjük és jól megkötjük a zsineget, akkor kifő belőle minden jó, a főzés végén kiemeljük a csokrot, és készen is vagyunk!

Általában kerül bele:

  • kakukkfű
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • borsszemek

Fogástól függően:

  • zsálya
  • koriander
  • kaffir limelevél, gyömbér (ázsiai ízekhez)
  • citromhéj
  • rozmaring
  • lestyán

A bouquet garni már csak azért is remek, mert felhasználhatjuk hozzá az összes megmaradt fűszernövény szárát!

Trükk: pörköljünk alá a babérlevélnek!

Bizony! Szakácsbarátaim javasolták ezt nekem, és mennyire igazuk volt! Érdemes kipróbálni, ha gázos tűzhelyünk van, akkor tartsuk a láng felé, vagy kapjuk elő egy öngyújtót és lágy mozdulatokkal táncoltassuk meg babérlevelet a láng felett. Épp csak annyira, hogy a pörkölésnek hála kijöjjenek a levél mesés aromái. Ha megvagyunk, mehet a bouquet garniba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt. , címlap

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...