A különleges fűszercsokor, amitől megváltozik az életed: készíts velünk bouquet garnit!

Legyen szó levesről, alapléről vagy mártásról, érdemes jóféle és sokféle fűszerrel, illetve friss vagy szárított zöldfűszerrel megspékelnünk a receptet. Ezzel biztos nem mondunk újat, de adunk pár tippet, hogy mi és hogyan kerüljön a csokorba.

A fűszereket mindenki másképp pakolja a készülő ételbe: van, aki egy kis zsákba vagy teatojásba rakja, más gézbe bugyolálja vagy csak szimplán beledobálja a hozzávalókat. Az én kedvenc praktikámhoz viszont, amit a szakácsiskolában lestem el, elég egy kis póréhagyma és
némi főzésre alkalmas kötözőzsineg. No meg a fűszerek.

A póréhagymás bouquet garni [ejtsd: buké gárnyi] roppant hatékony, majdnem hulladékmentes és még szemet gyönyörködtető is. Vágjunk le a póréhagyma külső, vastagabb részéből egy jó 10 centis darabot, és ezzel göngyöljük fel módszeresen a hozzávalóinkat.

Mi kerüljön bele?

Pontos recept nincs, alapvetően szóba jöhet bármi, amihez kedvünk szottyan és amilyen ízeket szívesen látnánk a levesünkben, alaplevünkben, mártásunkban, ragunkban, egyebünkben. Azért is frappáns megoldás a póré, mert így nem kell hajkurásznunk a borsszemeket. Ha ügyesen feltekerjük és jól megkötjük a zsineget, akkor kifő belőle minden jó, a főzés végén kiemeljük a csokrot, és készen is vagyunk!

Általában kerül bele:

  • kakukkfű
  • babérlevél
  • petrezselyem
  • borsszemek

Fogástól függően:

  • zsálya
  • koriander
  • kaffir limelevél, gyömbér (ázsiai ízekhez)
  • citromhéj
  • rozmaring
  • lestyán

A bouquet garni már csak azért is remek, mert felhasználhatjuk hozzá az összes megmaradt fűszernövény szárát!

Trükk: pörköljünk alá a babérlevélnek!

Bizony! Szakácsbarátaim javasolták ezt nekem, és mennyire igazuk volt! Érdemes kipróbálni, ha gázos tűzhelyünk van, akkor tartsuk a láng felé, vagy kapjuk elő egy öngyújtót és lágy mozdulatokkal táncoltassuk meg babérlevelet a láng felett. Épp csak annyira, hogy a pörkölésnek hála kijöjjenek a levél mesés aromái. Ha megvagyunk, mehet a bouquet garniba.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt. , címlap

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek